coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np. bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki
Zawsze głodna!smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką pieczonej papryki i bakłażana , wyszedł naprawdę smakowicie . Warto czasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Ogrodnik w podróżyprzygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka
Kulinarna PatilogiaFarszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla. Składniki: Udka kurczaka Bakłażan Marchew Seler Czerwona Cebula Czerwona Papryka Pietruszka Przyprawa Cajun (na kurczaka) Czubryca Bazylia Czosnek Oliwa Warzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się
Smaki Przyprawy i KoloryBruschetta od kilku dni chodziła mi po głowie. Jest wiele przepisów na te kanapeczki, z mozzarellą, cukinią, bakłażanami, oliwkami, papryką.... Można również wszystkie te składniki połączyć w jednej kanapce i zapiec, też jest bardzo smacznie. Dziś przedstawiam najprostszy sposób na pyszną i lekką przystawkę we włoskim klimacie. Składniki: 2 średnie pomidory malinowe ( nie za miękkie ) 1 żółty pomidor
Jemy Pijemyjego plus. Ja dodałam jeszcze do niego grzyby i są to mrożone muchomory rdzawobrązowe a Wy możecie dodać choćby pieczarki. Zachęcam do pieczenia i polecam gorąco. Pasztet z bakłażana i papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieByło już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule
Smaki EwyDziś zapraszam na arabskie chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to przyprawa, która pochodzi z krajów arabskich, a w jej skład wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu, tymianek, majeranek i oregano. Moje chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu drożdże po prostu oszalały
Kulinarne przygody GatitySkładniki : średnia cukinia bakłażan kilka marchewek śmietana jajko sól, pieprz bazylia ewentualnie plastry szynki Przygotowanie : Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25cm Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 *C Umyte warzywa kroimy w cienkie plastry ( u mnie za grube ), parzymy kolejno w posolonym wrzątku, osączamy i układamy na podpieczonym blacie, jeśli mamy szynkę to wkładamy
Proste Potrawywspaniały pomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli - 360 ml ciepłej wody - 2 duże bakłażany - słoik suszonych pomidorów z ziołami - 2 mozzarelle - ketchup - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania: Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Do mąki wlewamy
Pan i Pani Smith w kuchniCałość posyp świeżym majerankiem. Wymieszaj. P onieważ nie lubię nazwy kaszotto, danie jest praktycznie bez nazwy. Smak tworzy świeży majeranek. Podawaj z sałatką ze smażonego bakłażana
AZgotuj!wyjadę robię sobie z nimi kanapki, niezastąpione latem bo : nie rozpuści się jak ser i nie zepsuje jak wędlina. Składniki: papryka, cukinia bakłażan czerwona cebula, sol pieprz Przygotowanie: Grilluję na suchej patelni bez oliwy, ale po upieczeniu delikatnie polewam świeżą oliwą i doprawiam solą i pieprzem
AZgotuj!