bakłażan - 3657 przepisów (strona:176/244)

Irańska zupa - Mirza Ghasemi 201

Irańska zupa - Mirza Ghasemi to danie wprost z nad morza Kaspijskiego. Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, nazywane jest zupą ale dla mnie to bardziej bakłażan duszony z jajkami. Tak czy siak danie jest pyszne i warte wypróbowania. Irańska zupa - Mirza Ghasemi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krem z kalafiora, Zdrowo zmiksowani 249

przy ul. Fircowskiego 3 (wejście od strony 3 maja, kiedyś była tu naleśnikarnia).  Ceny: średnie i umiarkowane.  W weekend lepiej zarezerwować.   Makaron orkiszowy z pieczoną papryką, bakłażanem, rukolą i kotlecikami z ciecierzycy i suszonych pomidorów Zupa dnia: kalafiorowa z sezamem wegetariańska musaka z zieloną soczewicą i serem twarogowym pieczone warzywa w papilotach, podawane z kolendrową kaszą

Qlinarnie i Qlinarnie
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 233

Jesień to czas kiedy przyroda czaruje nas bogactwem kolorów. To czas kiedy pojawia się mnóstwo sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Te wszystkie doznania kulinarne wspiera funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach nowa kolekcja

Cynamonowe szczęście
Jesienne nowości w kolekcji AMBITION 276

Jesień to sezon odkrywania nowych kolorów. To czas idealny dla miłośników sezonowych warzyw i owoców. Smakosze tylko czekają na kabaczki, bakłażany, dynie, patisony, czy korzeniowe – buraki, marchewki i pietruszki. Również w lesie nie brakuje owoców jesieni, które sprawiają, że aż chce się gotować! Nowa kolekcja AMBITION wspiera kulinarne doznania funkcjonalnymi produktami w smakowitych kolorach. Nature to linia przepięknych naczyń kuchennych

Kuchcik gotuje
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store 231

Tatar z tuńczyka z kaparami i kolendrą, podany z marynowanym w pomarańczach fenkułem, który podbił moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką owoców morza i wróciłabym

karmelowy
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 169

pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą.  Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym

Niezły Młynek
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 192

tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki  z chili. Uwielbiam owoce

Kulinarne przygody Gatity
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 215

jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc

Cooking Monster
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM 280

sycąca i błyskawiczna do zrobienia – świetnym pomysł właśnie wtedy, kiedy nie mam czasu na siedzenie przy „garach”. Koniecznie spróbujcie! Ps. oprócz cukinii możecie dołożyć jeszcze plastry bakłażana i pomidorów – danie będzie wyglądało fenomenalnie! SKŁADNIKI: * makaron świderki Lubella – 150 g * makaron penne / pióra Lubella – 150 g * cukinia – 1 szt * cebula – 2 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Przepiśnik jesienny - darmowa książka kucharska 176

głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe w smaku. I takie są moje propozycje. Jestem pewna, że każda z nas bez problemu znajdzie

SMYKWKUCHNI
La Vinotheque Wine Bar & Restauracja | Warszawa 197

mnie hitem w tym daniu był marynowany fenkuł, który smakował trochę jak gruszka w occie. Połączenie wszystkich powyższych składników dało nam naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki

Kuchnia Bazylii
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 287

Szakszuka, to danie kuchni  marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej,  to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.  Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte

Codziennik Kuchenny
Indyk z ajvarem 157

Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju

Smaki Ewy
“Kuchnia Raw Food” – recenzja 166

dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe. Czy sama mogłabym  być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła i konsystencji niektórych potraw, zwłaszcza w zimie, ale przepisy wyglądają tak dobrze

Ugotowane pozamiatane
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 180

borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść