bakłażan - 3657 przepisów (strona:170/244)

Ciasto w kolorach jesieni - konkurs z przyprawami Galeo 196

dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Na straganach i na targach zagościły jesienne barwy: żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Nasze oczy cieszą różnego kształtu dynie, pękate bakłażany i  kolorowe papryki. Słodkimi aromatami przyciągają nas do siebie jabłka, gruszki i śliwki. Nasza jesień zapowiada się bardzo smacznie!  I własnie z  myślą o tych wszystkich kształtach

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z indykiem w przyprawie do gyrosa i bakłażanem 217

Propozycja na jesienny obiad - risotto z bakłażanem i indyczym mięsem obsypanym przyprawą do gyrosa

Przepisy Kulinarne
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 200

ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą

Karo in the Kitchen
Szybkie i pyszne mini pizze z ciasta francuskiego z warzywnym nadzieniem 199

odkryłam, ale odkryłam całkiem nowy, przyjemny i warzywny smak. Miałam się przyjrzeć z bliska czterem odsłonom Warzywnej Rewolucji. Są nimi- Wawrzyniec z ciecierzycą,pieprzem i czarnuszką, Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry, Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Który smak poszedł na pierwszy ogień? W mojej przekąsce użyłam Wawrzyńca z suszonymi pomidorami i żurawiną. Kolejne składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Podstawowy przepis na leczo, czyli szybkie jednogarnkowe danie 266

będzie dodanie wędzonego tofu, które pokroić w kostkę 1 cm i podsmażyć na złoto, dodać do potrawy tuż przed serwowaniem dania często do leczo dodaje się cukinie, a nawet bakłażany- użyłabym w ilości podobnej co pomidorów   OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przygotowanie: Cebulę pokój na średniej wielkości kostkę, paprykę na kawałki około 2 cm, pieczarki na ćwiartki, pomidory w zależności

greenscarf
Pieprz 220

pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem   jako przyprawa do r prawie wszystkich warzyw masło pieprzowe, biały ser Desery, wypieki     pierniczki pieprzowe

Pomysłowa kuchnia
50 przepisów na wrzesień 234

pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado

Moja smaczna kuchnia
BEZGLUTENOWY JADŁOSPIS NA CAŁY DZIEŃ?? POPROSZĘ!! ;) 185

musza spędzić ok 20 minut.  Oczywiście wszystko zależy od wielkości cukinii. Moja była bardzo mała, i moje pizze były dosłownie na jeden kęs. Przepyszne!!! Następnym razem wypróbuję z bakłażanem :)) SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Nadziewane kabaczki. Kosua mahshi. 170

moim wykonaniu są daniem bezmięsnym. Na ich wnętrze składa się ryż z dodatkami. W smaku dominuje kolendra, natomiast dodatek chili dodaje potrawie charakteru. Zamiast kabaczków można użyć papryki, bakłażanów, pomidorów czy też liści kapusty. W przypadku tych ostatnich przyrządzimy coś w rodzaju gołąbków, jednak w odmienionej, nieco egzotycznej odsłonie. Składniki: 2 kabaczki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 pęczek

zadanie-gotowanie
Placki dyniowe z suszoną śliwką 185

Jesień na dobre zawitała w naszym kraju a wraz z nią sezonowe warzywa i owoce. Gruszki, jabłka, dynie, bakłażany czy papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej

Życie ze smakiem
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 186

mięsem, w lekkim aromacie z soku z pomarańczy. Jakich przypraw użyć do pieczonych warzyw? Jaki tłuszcz wybrać, olej, masło czy oliwę? ..... MAKARON MIŁOŚNICZKI GOTOWANIA- PENNE Z MAŁŻAMI NOWOZELANDZKIMI NADZIEWANE BAKŁAŻANY. KUCHNIA ARABSKA SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I FIGAMI SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 242

PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka

SMYKWKUCHNI
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 158

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć

Food Square
25 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DYNIĘ 189

DYNI! DYNIOWO- TWAROGOWE KLUSECZKI Z KORZENNYM SOSEM! BROWNIE Z DYNI DWUKOLOROWE! NAJSMACZNIEJSZE! GRYCZANE NALEŚNIKI. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE DYNIOWYM! ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I SOSEM Z DYNI! RISOTTO Z DYNIĄ I SZPINAKIEM! DŻEM Z DYNI, MANGO I CYTRYNY! NAJLEPSZY

SMYKWKUCHNI
FRYTKI Z BATATÓW 235

jest bardziej aromatyczna i chce się przy niej posiedzieć chwilę dłużej. Na targu możecie dostać najlepsze rarytasy, które nasycone słońce wreszcie dojrzały i wydały plon. Pękate pomarańczowe dynie, fioletowe bakłażany, aromatyczne figi, najlepsze na świecie gruszki, tak bardzo soczyste, że jak nagryziesz to broda oblana sokiem, cała gama śliwek do wyboru. No kiedy jak nie teraz możesz każdego dnia jeść

SMYKWKUCHNI