bakłażan - 3657 przepisów (strona:177/244)

Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 206

jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc

Cooking Monster
“Polskie jabłka” – recenzja 177

krzaku. Co bym ugotowała, patrząc na przepisy z tej książki? Dobrze wygląda alkoholowy drink szarlotka w szklance, do którego można by podać danie z okładki, czyli jabłko przekładane plasterkami bakłażana i sera halloumi, risotto z jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami, oraz klasyki takie jak tartę tatin, jabłko na patyku z karmelem

Ugotowane pozamiatane
Ajwar - bałkańska pasta 208

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów tak jak czasami spotykam w przepisach, po dodaniu pomidorów staje się ona bułgarską lutenicą. Samo wykonanie pasty jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Pasta znakomita jest do mięs, chleba, placków czy makaronów

Moje Małe Czarowanie
Pstrąg łososiowy z paluszkami krabowymi w warzywach 143

Pstrąg łososiowy pieczony z paluszkami krabowymi, warzywami i ziemniakami Składniki – 4 porcje: Pstrąg łososiowy – 500g Paluszki krabowe -10 sztuk Cukinia zielona – 1 sztuka Cukinia żółtka – 1 sztuka Bakłażan – ½ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Ziemniaki – 5-6 sztuk Oliwki – 10 sztuk Ser feta – 100g Parmezan - 1 łyżka startego do posypania Sól, pieprz, suszone oregano, tymianek cytrynowy, bazylia (ja użyłam greckiej) Składniki

Kuchnia Bon Appetit
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 230

minut aż ryż wchłonie cała wodę. Pod koniec dodaj oliwę z oliwek, wymieszaj, wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Pieczone warzywa Składniki: Bakłażan – 1 sztuka Cukinia – 2 sztuki Papryka – 2 sztuki Cebula – 1 sztuka Pomidory – 2 sztuki Nasiona kopru włoskiego – 1 łyżeczka Kolendra mielona – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 100g Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni

Kuchnia Bon Appetit
Chrupiące bułeczki. 190

przygotujecie i zaskoczycie rodzinę  czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek  2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego  szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski

Kuchnia Beaty
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 288

miały kraje zachodu, które już na przełomie XV i XVI wieku sprowadziły do Tajlandii pieprz – który jest jedną z ważniejszych przypraw – oraz wykorzystywane, aż po dziś dzień bakłażany, orzechy nerkowca, pomidory czy ananasa. Jak napisałem wcześniej, kuchnię tajską charakteryzuje bardzo luźne podejście do gotowania. To od indywidualne stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego

Jacob Tastes
Sandwich - Mega kanapka 197

kanapki dodałam: Pastę/serek z bakłażana mix sałat kurczaka w panierce z garam masala orzechy (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały) rodzynki pomidorki koktajlowe kiszony ogórek kabaczek

ClauditteMissCooking
Fajitas z grilla 239

razie potrzeby regulujemy odpowiednio poziom rusztu. „Drugą połową” fajitas – obok mięsa – są warzywa. Czy pamiętacie artykuł o ratatouille z grilla ? Do fajitas użyjemy podobnej mieszanki warzyw, choć pewnie niekoniecznie bakłażana czy cukinii Oznacza to również podobną technikę przygotowania. Pokrojone warzywa mieszamy z niewielką ilością oliwy i lekko solimy, następnie umieszczamy w aluminiowej tacce, którą przykrywamy od góry folią aluminiową. Grillujemy

Kulinarna Pokusa
Skrawaki do dwóch typów sera - Fiskars 210

wyśmienicie radzi sobie z twardymi serami. Bez problemu możemy wykroić idealne listki parmezanu i położyć na grzance z rukolą. Skrawak nadaje się również do krojenia warzyw - ogórków, cukinii czy bakłażanów.  Skrawak do sera miękkiego, ma króciutką końcówkę, tak naprawdę zakończenie skrawaka jest tuż za ostrzem do krojenia. Taka forma ułatwia krojenie miękkiego sera i zapobiega przyklejaniu się plasterków

Gotowanie i blogowanie
Jak jeść więcej warzyw? Moje 7 sposobów. 180

metoda precyzyjna, ale w pewien sposób na pewno pomaga. 1 porcja to: 1 średni ogórek 1 pomidor 1 duża marchewka 1/2 szklanki soczewicy/fasoli/ciecierzycy 2 łodygi selera naciowego 1/2 bakłażana 1 burak surowy 1 szklanka soku warzywnego   4-5 garści zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż) 2. Małe kroki Przede wszystkim nie szalej i nie wprowadzaj od razu kilogramów warzyw

Powiedz dietom nie
Naleśniki ze szpinakiem 166

tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku, z serem feta lub parmezanem. Dodać można cukinie lub bakłażan. Można też kwestię wypełnienia pozostawić gościom, podając świeżo usmażone naleśniki i oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto

Naleśniki
Grill: pysznie i wygodnie 239

Przed wrzuceniem na grill, kiełbasę posyp mieszanką przypraw grillowych. Efekt – doskonały. Warzywne szaszłyki w kilka chwil Chcesz zaproponować gościom przekąskę wegetariańską? Grillowane warzywa to strzał w dziesiątkę. Papryka, cukinia, bakłażan i cebula – to wystarczy, by stworzyć fenomenalne szaszłyki. Wszystkie składniki pokrój dość grubo, posyp przyprawą do grilla i skrop delikatnie oliwą, a potem wrzucaj na ruszt. Wystarczy dosłownie kilkanaście minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lavash II 218

ciasto wyrabiamy w robocie. Sezon na warzywa w pełni, warto to wykorzystać. Można podać lavash z pieczonymi warzywami i jogurtem, świetnie będzie smakował  z  pastą z pieczonego bakłażana ( klik  ) lub moją ulubioną turecką sałatką  - Ezme ( klik  ) Polecam. składniki - 8 sztuk 1 łyżeczka suszonych drożdży 180 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pudru 120 g jogurtu

Stare Gary