Chciałam go wykorzystać w innej postaci i powiem szczerze, że nie zawiódł. Zrobiłam dla męskiej części mojej rodziny "lizaki" z łopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście. 3 plastry wołowej łopatki w formie plastra pieprz oliwa z oliwek 3 plastry szynki garść liści szczawiu estragon (świeży będzie najlepszy) pomidorki do dekoracji
AZgotuj!cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef
Corner With RecipesRatatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków
Moja Galeria Smakuprzeprasowujemy przez sitko - powstała masa to pasta z tamaryndowca *powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik> Zobacz też przepis na Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny <klik
Pora na pora i pomidoraprzygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej. U mnie dzisiaj wersja z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami... Składniki: - 1 mała cukinia żółta - 1 mała cukinia zielona - papryka (u mnie czerwona) - 2 duże cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 3-4 łyżki oliwy
Smaczne ZdroweDzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki
Rozpustne gotowaniemożna dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu 1 kiełbaska
Rozpustne gotowaniewówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana, cukinię, paprykę czy pstrąga nacieramy je najpierw niewielką ilością oliwy. W przeciwnym razie mogą się przesuszyć lub przypalić. Zwykle grillujemy bezpośrednio na ruszcie, ale nie zawsze jest to wskazane lub możliwe
Kulinarna Pokusafrancuskim - przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego
Spektrum Smakumasłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i Oliwabarwę. Odmiana desi jest mała i może mieć kolor kremowy, czarny, brązowy, żółty lub zielony. O jej właściwościach można przeczytać w przepisie na pyszną pastę kanapkową z ciecierzycy i bakłażana
My Chcemy Jeśćpłynnej konsystencji - każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Śniadaniowy kop energetyczny <klik> Zobacz też przepis na Bakłażana zapiekanego ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta <klik
Pora na pora i pomidoraWitajcie :) Wakacyjne klimaty udzielają się nam ostatnio często. Dzisiaj potrawa z klimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić
vegetanietakże wymiana doświadczeń artystycznych. Punktem kulminacyjnym jest koncert na Stadionie Miejskim. Poza muzyką, festiwal oferuje wydarzenia związane z fotografią, tańcem, teatrem i literaturą (informacje zaczerpnięte z ulotki festiwalowej). Bakłażan nadziewany pastą z papryki i orzechów (baaardzo pikantny), z sosami: pomidorowym i różowym (jogurt naturalny i marynowane buraki) Moje odkrycie: Dakh Daughters Band . Siedem kobiet grających na 15 instrumentach
Qlinarnie i Qlinarnieczeka pod domem, gdy byliśmy daleko poza nim. Koniec końców przedsmak kaukaskiej przebieżki do nas dotarł i zawierał lemoniadę gruszkową popularnej gruzińskiej marki Zedazeni, adżabsandal, czyli bakłażany smażone z cebulą, papryką oraz pomidorami, przyprawione ziołami oraz czosnkiem, czurczkhelę, czyli tradycyjny przysmak gruziński, zrobiony z orzechów i soku z winogron (tylko bez skojarzeń, gdy już sobie wygooglacie, co to!) oraz khmeli
GRUBY WAŁEK