galaretce, często gotowanej na bazie wina. Terrina mięsna zwykle otulona jest kołderką z cieniutko krojonych plasterków boczku. Z kolei wersja serowa lubi być przyrządzana z pieczoną papryką, cukinią czy bakłażanem lub pojawia się w parze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania! I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja
KUCHARNIAwarunkiem - musi być bazyliowy! Uwielbiam te pozornie naruszające zasady kulinarne rewolucje, przewrotności, eksperymenty, które z czasem stają się powszechnie panującą klasyką. Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest cudowne. Począwszy
KUCHARNIArozwiązania i dopasowując rzeczywistość do swoich potrzeb . O tak, tak! Lubimy to! Bo kto powiedział, że nie można zjeść lodów z zielonego groszku (klik) czy panna cotty z bakłażanem (klik) ? Każdy dwuletni malec ma niezwykle silną motywację do eksperymentowania. Dzieci nie lubią monotonii – także na talerzu, dlatego każdy posiłek powinien mieć w sobie coś „fajnego”. Warto próbować różnych
KUCHARNIAstopił wszelkie lody? Zioła, owoce, warzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają
KUCHARNIAktórymi po prostu chce się być i oczywiście gotować! Głodni? A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love
KUCHARNIAdyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany i wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać
KUCHARNIAspróbować wszystkich przypraw by znaleźć te NAJ. A oto moi ulubieńcy ! Bazylia , ma słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak
Życie na widelcupokrojoną w kostkę 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostke 1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki 1 cukinia pokrojona w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki pokrojone w diamenty 400 ml mleczka kokosowego sok z 1 limonki pieprz czarny i sól do przyprawienia łyżeczka przyprawy
Wspólne smakiwodorostów. Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom
Pyry na Gaztylko w mojej kuchni, ale w całym domu. Kilka tych smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera
Kuchnia w opałachCzas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 400 g dorsza (filet) 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka świeży tymianek sproszkowana papryka słodka sól oliwa papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Dorsza myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy na porcje i przekładamy na talerz. Doprawiamy solą i listkami świeżego tymianku. Odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie warzyw
kulinarnyJapodzielają mój entuzjazm, ale warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej... Składniki: 1szkl. kaszy jaglanej ½ czerwonej papryki 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić
Anioły w kuchniByły już z bakłażana , więc nadszedł czas na te z selera. Robiłam je już wcześniej, wielokrotnie. Są proste w przygotowaniu i co najważniejsze - jak dla mnie 100 razy lepsze od ziemniaczanych! Smak selera nie jest dominujący - o to proszę się nie martwić :D Przyprawy robią swoje. Jednak ja osobiście seler bardzo lubię i nie przeszkadza mi jego smak :) Składniki
Zdrowie na języku :Pupieczone na grillu i sałatkę z fetą , Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami, Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze
Słodkie PrzyjemnościDziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla. Składniki: Udka kurczaka Bakłażan Marchew Seler Czerwona Cebula Czerwona Papryka Pietruszka Przyprawa Cajun (na kurczaka) Czubryca Bazylia Czosnek Oliwa Warzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się
Kulinarna rozmowa