trzeba w zimny jesienny wieczór:) Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający
Chilli Czosnek i Oliwawakacje wybieramy się do Toskanii, wizytę na tym stoisku potraktowaliśmy jako preludium do naszych letnich wojaży. Na stoisku można było spróbować pysznych kremów do smarowania - ze szparagów, bakłażanów oraz czarnych oliwek. Jednak my skusiliśmy się na słoiczek zielonych oliwek nadziewanych piekielnie ostrymi papryczkami chilli. Z zagranicznych firm na Targach spotkaliśmy również dobrze nam znane stoisko z produktami bułgarskimi
Chilli Czosnek i Oliwatrochę warzyw - paprykę oraz cukinię, na punkcie której wprost oszalałam. Tego lata na blogu na pewno zawita jeszcze wiele cukiniowych przepisów (mój Mąż za nią przepada, w przeciwieństwie do bakłażana). Gotowy makaron posypujemy furą startego parmezanu i zajadamy:) Buon appetito! P.s. Do przygotowania tego dania wykorzystałam produkty (jedne z ostatnich :)) otrzymane do przetestowania od firmy IndexFood , dlatego post oznaczyłam jako
Chilli Czosnek i Oliwabędzie otworzyć zimą taki pachnący latem słoiczek i poczuć w zupie pomidorowej czy sosie smak słońca?:) P.s. Dzisiejszy post powstał w ramach akcji przygotowywania przetworów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny . Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej serii "Śródziemnomorskie abc", w której będę zamieszczać przepisy krok po kroku na podstawowe potrawy
Chilli Czosnek i Oliwadomowej. Każda grecka rodzina ma swój niezawodny przepis, patent, czy sposób. "Gemista" oznacza po grecku "wypełnione, faszerowane". Najczęściej są to pomidory i papryka, a czasem również cukinie i bakłażany, wypełnione nadzieniem z ryżu, posiekanych warzyw oraz ziół i upieczone w sosie pomidorowym. Delikatne, na granicy rozpadnięcia się, rozpływające się w ustach, aromatyczne. Szczególnie lubię tak przygotowane pomidory, które
Chilli Czosnek i Oliwaburgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana. oraz Wieżę szczęścia , czyli grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w sosie BBQ Winiary z dodatkiem przyprawy do skrzydełek z miodem i piwem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmakowanie ;) Jednak ja poszłam o krok dalej i chaczapuri serwowałam z dodatkiem warzyw. Może nie do końca gruziński zestaw, ze względu na brak jakże ważnego w ich menu bakłażana, ale daje radę... i na pewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam! Wierzch: 3 papryki pocięte w paski
bastalenaSkładniki: 3 szt. udka kurczaka 1 op. marynaty płynnej pikantnej Prymat 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków 2 papryki 1 bakłażan Przepis: Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy kurczaka w brytfance wysmarowanej olejem przez 45 minut pod przykryciem. 10 minut przed końcem(...)talarki. Przekładamy je do osobnej brytfanki wysmarowanej olejem i doprawiamy np. oregano, bazylią, solą i pieprzem. Paprykę kroimy w grube plastry i układamy obok ziemniaków, tak samo postępujemy z bakłażanem. Warzywa zapiekamy przez 25 minut w otwartej brytfance. Marynata pikantna nadaje ciekawego posmaku i pięknego koloru po upieczeniu. W sam raz dla osób, które nie mają czasu na samodzielne skomponowanie
Emcia PichciSkładniki: 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona) cukinia bakłażan opakowanie makaronu penne 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól pieprz łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki(...)oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu
Moja smaczna kuchniaosobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich jak: polędwica łososiowa, szynka
Mania Gotowaniapiersi z kurczaka 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa
Mania Gotowaniadzisiaj polecam danie jednogarnkowe, które właściwie samo się robi. Spróbujcie, może i Wam posmakuje. Składniki : * pół kg mięsa mielonego - u mnie chuda szynka wieprzowa * 2 łyżki oleju rzepakowego * pół bakłażana * cukinia * 2 kolorowe papryki * puszka pomidorów w zalewie - u mnie z dodatkiem bazylii * garść czarnych oliwek * zioła - najlepiej majeranek, rozmaryn, ewentualnie zioła prowansalskie * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso
Magiczne Życie Martymnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light; Da się, da? Da! Ale mówiłam, żeby nie rezygnować z tego co lubimy
Brzuszki ŁakomczuszkiPasta chilli hot beans jest idealna do szybkich potraw azjatyckich. Dodajemy ją do smażonej piersi kurczaka lub bakłażana i to już wystarczy aby uzyskać smaczne danie. Oczywiście według preferencji smakowych doprawiamy potrawę, ale pasta chilli hot beans sama w sobie jest już bogactwem smaków – ostra, słona, lekko słodkawa. Bez problemu można kupić ją w Polsce. Uwaga, z poniższego przepisu
OstryKęsuprzejmości firmy Premium Rosa miałam możliwość wypróbować nowy sos. Ten sos to - przysmak bałkański - LUTENICA ostra grubo mielona. Sos sporządzony jest z pieczonej papryki 48,5%, pomidorów 25,4%, bakłażanów 8%, purre marchwiowego 3%. Z dodatkiem ostrej papryczki 2,5% oraz cebuli, czosnku i natki pietruszki. Z cukrem. Słoiczek mieści 300g produktu. Wartość energetyczna 100g produktu to: 127kcal, tłuszcz
kolorowotorcikowo