Słodko. Wytrawnie. przepis na dwie porcje 200 gram wątróbki drobiowej 1 owoc kaki 2 mini marchewki 1 mini kukurydza 2 plastry oberżyny kawałek świeżego
na gazieCukinia , to moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich
Gosia gotujeUwielbiam cukinię, zwłaszcza, gdy jeszcze nie jest przerośnięta, bo wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, w której jest mnóstwo witamin. Dzisiaj polecam jej wersję
Gosia gotujeCzy ja już pisałam, że cukinie po prostu uwielbiam, a w tartach zakochałam się całkiem niedawno? Jeśli nie, to tak właśnie jest. Tarta to fantastyczny pomysł
Gosia gotujeDla wielbicieli cukini, takich jak ja, proponuję prostą i szybką przekąskę bez zapiekania. Warzywo jest jędrne, ale bardzo mięciutkie, więc idealnie się zawija, efektownie wygląda i
Gosia gotujePoniedziałek :) Zgodnie z obietnicą na FB - dzisiaj ratatouille pod serową kruszonką. Bardzo ciekawy artykuł na temat tego pysznego dania, autorstwa Agnieszki Kręglickiej, można przeczytać tutaj . Czytaj
bistro mamaMusaka jest daniem greckim. A w Grecji byłam 15 lat temu i musaki nie pamiętam :) Pewnie dlatego, że działo się to za studenckich czasów i to
bistro mamaBaklazan "al forno",czyli po prostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Recepturę na moją zapiekankę zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson Nigella Gryzie , zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu
Smakowity Blog KulinarnySzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub
SzczyptaSmaQwtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy wyjechać z targów bez słoiczka :) Produkty bułgarskie BULECO to piękne słoiczki pełne karminowych pyszności na bazie papryki, pomidorów i bakłażana. Ostry sos Lutika i marynowaną czuszkę już wypróbowaliśmy, tym razem postanowiliśmy spróbować sosu Pindżur ( wersja ajwaru z dodatkiem świeżych pomidorów ). Kupiłam też przyprawę czubrica , aby dodać swoim potrawom bułgarskiego ducha
Chilli Czosnek i Oliwaosłów, w pokoju swej krainy. (…) Kontynuuje sjestę posiłkiem oraz drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta
Chilli Czosnek i Oliwadozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości i nie należy przesadzać z ich ilością - 3-4 dodatki w zupełności wystarczą, inaczej
Chilli Czosnek i Oliwaproste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, ż e w ten sam sposób można smażyć kawałki bakłażana, kalafiora czy karczochów. Cukinie w cieście są moimi ulubionymi, zyskały również przychylną opinię tych, którzy za warzywami nie przepadają- moich dzieci… być może dlatego, że wyglądem przypominają trochę ich ukochane
Mia Cucina Sofieta