bagietka - 3616 przepisów (strona:121/242)

Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty 99

odstaw do lodówki na kilka dni, 4-5 wtedy są najlepsze i najbardziej aromatyczne. Można przechowywać do około miesiąca w lodówce, chociaż u nas znikają po tygodniu Idealne do bagietek, lub do podjadania wykałaczką jako zakąska , zależy jak duże kulki zrobicie Smacznego !   Artykuł Domowy ser labneh w czosnku niedźwiedzim, dziecinnie prosty pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sałatka z rukolą, burakiem i serem 104

bywa - można kombinować se składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie.  Pasuje do niej świeże pieczywo typu bagietka lub ciabatta ... i kieliszek białego wina;) Sałatka z rukolą, burakiem i serem Składniki (na 2 porcje): 2 spore garści rukoli 2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g) 100g wędzonego twarogu

Obiad gotowy
Cilbir - jajka po turecku 137

listki szałwii. Szałwię wyjąc, a do masła dodać tahini i czerwoną paprykę, wymieszać. Roztopionym masłem polać jajka i jogurt, posypać listkami szałwii, posiekanymi ziołami. Podawać ze świeżym chlebem, bagietką. Smacznego

Obiad gotowy
Raclette z kiełbasą i brokułami 102

grill raclette i czekamy, aż ser się roztopi, a kiełbasa zarumieni. Gotowe danie delikatnie zsuwamy z patelenki na talerz i od razu zjadamy. Możemy do tego podać kawałki bagietki wcześniej skropione oliwą i posmarowane czosnkiem, opieczone na górnej płycie raclette. Do dania pasują również różnego rodzaju marynaty lub kiszonki. Możemy również podać ketchup lub inny sos… Wszystko co lubimy

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 83

masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań. Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu

Tajemnice Smaku
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 130

pozostał na patelni. Teraz zaczyna się rytuał – krewetki bierzemy w ręce, obieramy, oblizujemy palce…  a widelec? Przyda nam się do… sałatki. Idealnie do tego pasuje bagietka i kieliszek białego wina. Smacznego

Tajemnice Smaku
Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn 107

serem około 10 cm pod grillem i zapiekamy 5 minut, aż powierzchnia sera się zrumieni. Na talerzach rozkładamy konfiturę, układamy na niej grillowany ser. Możemy podawać z chrupiącą bagietką. Smacznego

Tajemnice Smaku
Bruschetta z ricottą i szparagami 93

surowymi szparagami. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i po pierwszym przetestowaniu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Składniki pęczek zielonych szparagów garść liści świeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania 250 g serka ricotta

Tajemnice Smaku
SAŁATKA Z SZYNKĄ I ANANASEM 98

sprawdzona propozycja na imprezowy stół. Idealnie skomponowana wytrawno-słodka sałatka na każdą okazję. Połączenie papryki, selera konserwowego, ananasa i szynki to strzał w dziesiątkę. Sałatka idealna do grzanek, bagietki z masłem lub ot tak, wyjadana widelcem w ciągu dnia. Polecam także moje inne sałatki, które idealnie sprawdzą się na imprezie, podczas sylwestra lub karnawału: Sałatka królewska. Na imprezę, święta, uroczystości

Zasmakuj Kuchni
Karnawałowe kulki serowe z granatem 156

się z Wami okrąglutką przekąską :) Kremowe kulki z 3 rodzajów sera, z ziołami, otoczone soczystymi pestkami granatu, to małe bombki pełne wielkiego smaku! Idealne jako dodatek do grzanek, krakersów, bagietki, paluszków, grissini i wszelkiego chrupiącego towarzystwa. Serowy smak podbija słodka papryka i prażone migdały, aromatu dodają zioła, a lekko ciężki smak serów przełamuje słodko-kwaśny granat ze strzelającymi między zębami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzanki tostada con tomate 90

genialny. Grzanki tostada con tomate Składniki: 3 półbagietki 2 średnie, dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe lub bawole serca) kulka mozzarelli oliwa z oliwek świeża bazylia pieprz sól Rozpoczynamy od pieczywa. Bagietki kroimy pod skosem na małe kromeczki. Każdą z nich skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na niej małe półplasterki mozzarelli. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy

PatiGotuje
Zakupowy szok! 99

krajów arabskich czy Azji. Ze wszystkich opcji dostępnych, wybraliśmy zakupy w jednym z supermarketów. Zaskoczyła nas różnorodność produktów, bogata oferta owoców morza i ryb, lokalnych szynek czy bagietek.   Ciekawym zjawiskiem są również zakupy z torbami na kółkach. Mimo, iż występuje ono także Polsce, to nie jest rozpowszechnione na taką skalę, a najbardziej zauważalne w dużych supermarketach czy na lokalnych

Gotuj po hiszpańsku
Grzanki z krewetkami 140

Składniki: -2 ząbki czosnku -100 g krewetek -1 mała czerwona cebula -2-3 łyżeczki soku z limonki -szczypta papryczki chilli -1 awokado -4 szt. rzodkiewki -mała bagietka -1/2 pęczka kolendry świeżej lub ewentualnie 1 łyżka suszonej Przygotowanie:  Cebulę i 1 ząbek czosnku obieramy, wszystko drobno siekamy. Krewetki myjemy, osuszamy i smażymy na maśle lub oliwie, aż się zarumienią

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania