przygotować klasyczną bruschette potrzebujesz ciabatty, ale śmiało możesz wykorzystać inne pieczywo, ja wykorzystałam chleb na zakwasie, świeżej bazylii, soczystych słodkich pomidorów, czosnku i oliwy. Składniki 1 ciabatta (może być bagietka lub inne pieczywo) 3 słodkie pomidory 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii oliwa sól i pieprz Przygotowanie: Pieczywo kroję na kromki, skrapiam oliwą, nacieram lekko jedną stronę
Kukuleczkibourguignon czyli francuski gulasz wołowy z pieczarkami, marchewką i czerwonym winem. Kwintesencja smaku. U nas podany z domowymi speclami, ale idealnie sprawdzą się także wszelakie kasze, ziemniaki, a także bagietka, itp. Inspiracją był ten przepis pominęłam tylko mąkę (nigdy nie zagęszczam nią gulaszów), jak dla nas warzywa zagęszczają wystarczająco. Składniki: - 1,5kg wołowiny (np. rozbratel, karczek, itp.) - 150g wędzonego
Smaczne Zdrowewiejskie – 1/2 ząbku czosnku – szczypiorek – 50g serka pleśniowego np. Lazur Błękitny – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty
I LOVE LIFEszklanka startego sera padano 200 g śmietankowego serka topionego kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) ostra papryka w proszku sól Grzanki: kilka kromek bułki wrocławskiej lub bagietki 100 g masła 3 ząbki czosnku 3 łyżki poszatkowanego koperku sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Umyte mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy
Qchnia po prostuokoło 10 minut, aby sos się zagęścił. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces gotowania, wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać z chrupiącą bagietką lub razowym chlebem. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domuświeże warzywa i owoce. Proponuję sałatkę fit z lekkim sosem winegret zamiast obciążającego majonezu i dodatkiem soczystej i słodkiej nektarynki. Niby zwykłe składniki, a smakuje wyjątkowo. Z chrupiącą bagietką to świetna kolacja, z dodatkiem kurczaka lekki i pożywny lunch. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej/sałaty lodowej 1 pomidor malinowy 1 ogórek 1 nektarynka/brzoskwinia sos winegret - przepis tutaj zielenina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chwilę gotować, aż zmięknie. Na końcu dodać ugotowaną fasolkę i przyprawić do smak solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi ziołami - u mnie świeża bazylia i tymianek. Podawać z bułką lub bagietką
My simple kitchenSałatka z szynką, marynowaną papryką, jajkiem i kukurydzą, czyli moja propozycja na kolację, śniadanie lub lunch. Podaję ją najczęściej do bagietki, razowego pieczywa lub grzanek. To wspaniały pomysł, by spakować ją do pudełka i zjeść w pracy na lunch. Świetny przepis na imprezę usłyszałam, z czym zgadzam się w stu procentach. Treściwa, smaczna, łatwa. Obok sałatki królewskiej : Sałatka królewska
Zasmakuj KuchniPrzekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kiełbasę, „wbijając do spodu”. Pieczemy z termoobiegiem 30 minut w 180°C, następnie kiełbasę odwracamy i pieczemy kolejne pół godziny. Podajemy z bagietką lub innym ulubionym pieczywem
R'n'G KitchenWszystkie składniki sosu mieszamy w słoiczku. Można wymieszać też. Sałatę z warzywami mieszamy, polewamy sosem i ponownie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako lekką kolacją, np. z bagietką. Smacznego! The post Surówka do obiadu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTosty francuskie można przygotować na różne sposoby i z różnego rodzaju pieczywa. Chleb, bułka, bagietka czy jak w tym przepisie chleb tostowy to świetna opcja na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Pyszne śniadanie które u nas znika w mgnieniu oka :) 4 kromki chleba tostowego 1 kulka sera mozzarella 1 duży pomidor lub 2 małe 1 jajko L 3/4 łyżki mleka liście
Andzia Pichciktóry pięknie wpisuje się w wystrój mojej kuchni. Innym rozwiązaniem jest trzymanie pieczywa w lnianych woreczkach. W odróżnieniu od toreb plastikowych pozwalają one pieczywu dłużej zachować świeżość. Woreczek na bagietki A czego absolutnie nie robić? Nie trzymaj chleba w plastikowych reklamówkach. Plastik, gdy używamy go w temperaturze pokojowej, sprzyja szybszemu pojawianiu się pleśni. Chleb marnuje praktycznie połowa Polaków
365 dni dookoła kuchnisól – 4-5 łyżek masła – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka płatków chilli – 2-3 łyżki świeżego koperku – grzanki z pszennego chleba lub bagietki do podania PRZYGOTOWANIE: Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj do jogurtu dwie szczypty soli i wymieszaj. W oryginalnym przepisie Nigela poddrzewa nieco jogurt w kąpieli wodnej, ale według
nietylkopasta.pl