bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany - z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach
Ciastkozercydokładnie mieszamy. Kroimy por w drobne paseczki, a mozzarelle w kostkę, dodajemy do masy i mieszamy całość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Silikonowe lub metalowe foremki (wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką lub bułką tartą) wypełniamy ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż się zarumienią, około
Ciastkozercyzwiększa się apetyt i wszystko lepiej smakuje. Przygotowałam ekspresowe muffinki gruszkowe z uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Rozsiedliśmy się na trawie z widokiem na piękny Wrocław. Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju 4 łyżki miodu 2 jajka Dodatkowo gruszka pokrojona w kostkę Kruszonka(...)proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego koloru) Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem
pink envelopeBardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone. Składniki: (na 18 muffinek) 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 2 czubate łyżeczki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka tłustego 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu(...)pieczenia i kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając
Pyry na Gazjajka 1/2 szklanki mleka Krem do babeczek 100g serka mascarpone 200ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku/żelu Sposób przygotowania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. W garnuszku rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. W oddzielnej misce jajka zmiksować z cukrem na gładką masę. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao, dodać rozpuszczone masło, mleko(...)napełniać masą do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do 20 minut. Przygotować krem - mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodać cukier, serek mascarpone i barwnik spożywczy. Zmiksować do momentu połączenia się składników. Krem schłodzić w lodówce na 2 godziny. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i można dekorować ostygnięte babeczki
pink envelopemango i pysznym kremem jogurtowym :) Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności(...)drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj . Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Nakładaj ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta włóż pokrojone kosteczki mango. Piecz w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilinaszego mózgu. Jeżeli mamy dziecko które ma "długie zęby" na warzywa jak moje :) Marchew trzemy bardzo drobno podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki(...)ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratce Babeczki nie są bardzo mocno słodkie jeżeli takie lubimy możemy je polukrować
Basia w kuchnimocniejsze i mocniejszy jest zapach dochodzący z piekarnika, oczywiście pierwsze babeczki zjedzone bez kremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta 100 ml oleju(...)Mleko z cukrem zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzone mleko, cały czas miksując dodawać mleko w proszku i aromat waniliowy. Dodać po łyżce serek cały czas miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem nakładać na ostudzone babeczki, posypać płatkami czekoladowymi
dom-agi.plmasa nie była za sucha. Przekładamy masę do kokilki i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Podajemy z ciepłą babeczką
Czarnawisienkaproblemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :) Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta(...)oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (grudki mile widziane). Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki
pink envelopePolecam! Składniki (7-8 babeczek) Ciasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki 2 garście orzechów włoskich, posiekanych 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie
Słodkie inspiracjeblaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć. Gotową masę toffi wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie wstawić do lodówki i schłodzić. Smacznego :) Inspiracja Śladami Słodkiej Babeczki
Na Ciasteczkowych Papierachprzepisu) 1. Babeczki z niespodzianką 2. Blok ryżowo-czekoladowy 3. Brownie z kremem porzeczkowym 4. Budyń z kremem kakaoawokado 5. Ciasteczka zbożowe 6. Ciasto cynamonowe z masą cappuccino
Tradycyjna Kuchnianagrzewamy do 180*C i układamy papilotki w formie do muffinów- przepis wystarcza na 12 naprawdę dużych babeczek. Drobną tarką ocieramy na talerzyk skórkę z jednej pomarańczy. Oba kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy po odcięciu liści od łodyg). Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do mleka wyciskamy sok z połowy cytryny
les mirabelleskońcu dodajemy mleko i część borówek i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy bibułkami i napełniamy masą. Na wierzchu układamy jeszcze po kilka borówek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka). Po wystygnięciu babeczki dekorujemy cukrem pudrem
Animelka Blog