Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego a zarazem ekspresowego, warto zrobić babeczki z mikrofali :) Składniki: (na 5-6 babeczek) -4 łyżki mąki -4 łyżki cukru -3 łyżki kisielu cytrynowego -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki mleka -4 łyżki oleju -1 jajko -aromat cytrynowy -ew. dżem truskawkowy do nadziewania Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cukier(...)połączyła ze składnikami ale nie opadła. Gotową masę przelewamy do papilotek, na nią dajemy ok. pół łyżeczki dżemu i przykrywamy warstwą ciasta - powinno sięgać do połowy papilotki. Ustawiamy maksymalną moc mikrofalówki na 1-3 minuty (w zależności od mikrofalówki, u mnie wystarczyła 1 minuta). Warto obserwować co się dzieje z babeczkami. Jeśli ciasto w foremkach się podniesie, trzymamy dosłownie
KasiekGotujeWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale mocno słodka czekolada sprawia, że smakują idealnie ;) Korzystałam z przepisu z bloga Kuchnia do kwadratu, trochę go zmodyfikowałam. Porcja na 12-14 muffinek. Składniki: 125g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka wiórek(...)Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą babeczkę i dekorujemy posypką. Pozostawiamy, aż czekolada zastygnie.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaangielskim, czyli kremem maślanym z cukrem pudrem, ale trochę zmieniłem składniki kremu i zamiast części masła dałem jogurt naturalny. Krem wyszedł pyszny i idealnie dopełniał babeczki orzechowo - pomarańczowe! Składniki: Babeczki: 3 jaja 200 g cukru 250 g mąki 100 g masła 200 g jogurtu naturalnego Sok i skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku(...)mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy foremki do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy
Kuchnia ŁukaszaJeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami. Inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakomuś podarować w prezencie lub zapakować do święconki. Ja do opakowania takich babeczek użyłam rękawa do pieczenia oraz wstążeczki. Polecam, gdyż przepis łatwy i pyszny. Składniki (8 małych babeczek): - czubata szklanka mąki; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - 100 g masła; - 0,5 szklanki cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - mała szczypta soli; - 2 jajka; - 1 duża gruszka(...)mąki i połączyć na jednolitą masę. Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do ciasta. Formę (ja mam silikonową, więc nic z nią nie robiłam, w innym przypadku posmarować masłem i posypać bułką tartą), nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Babeczki wyjąć z formy i jeszcze
dom-agi.pljeżyny. Babeczki ( 12 sztuk ) : 125 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru 3 żółtka 180 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml mleka szczypta soli 200 g czerwonej porzeczki Beza: 3 białka 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Później dodawaj kolejno(...)masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj na porzeczki (po 1 czubatej łyżce na każdą babeczkę). Wstaw
Food Squaremasą w rondelku. Następnie dodajemy żółtka. Białka ubijamy i także dodajemy do masy. Całość mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, mniej więcej 2/3 objętości. Pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, ostudzamy i delikatnie wyjmujemy większość zawartości babeczki do osobnej miseczki, robiąc dziurkę (całość dokładnie widać na zdjęciu czwartym). Wkładamy pokrojony w małą kosteczkę
Gotuję Testujędodawać miód (po łyżeczce) i wyrabiać jednolitą masę. Miodu dodawać w takiej ilości, aby uzyskać masę o pożądanej słodkości i konsystencji. Gotową chałwę uformować w odpowiednie kształty. Można tylko zrolować i owinąć folią spożywczą, albo „wykleić” nią drobne foremki (na przykład metalowe do babeczek). Przepis ten ukazał się w 3. numerze magazynu "Życie ze smakiem" , którego jestem współautorką
Codzienna kuchnia niecodziennarękach - momentalnie zrobi się miękka.Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy małe różyczki na przestudzonych babeczkach (ważne, żeby były zupełnie zimne - w przeciwnym razie rozpuszczą krem).Z czekolady plastycznej kulamy kulki na buzie, nosy i uszy misiów. Dla części misiów oczy zrobiłam z masy cukrowej, ponieważ łatwiej to zrobić niż z czekolady. Zdjęcie misia z czekoladowymi oczami zamieszczam poniżej
CiastkozercyJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a wyglądają bardzo okazale 50 min 10 sztuk składniki: 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego 1 szklanka maślanki 3/4 szklanki(...)maślankę, ekstrakt śmietankowy, jajko, masło i dokładnie wymieszać mikserem. Masę nakładamy do papilotek (ok. 2/3 pojemności). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 25 minut. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie robimy krem. Mascarpone delikatnie (na niskich obrotach miksera) ubijamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Na wystudzone babeczki za pomocą rękawa nakładamy krem (możecie użyć woreczka śniadaniowego
Ania i Marcin gotujączubata łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta soli (można pominąć) 1 dojrzały banan 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki amarantusa ekspand. + trochę amarantusa do posypania babeczek 3 łyżki rodzynek (10min. namoczone w wodzie) Piekarnik rozgrzać do 200 C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papilotkami bądź smarujemy lekko olejem, choć ja szczerze dziś polecam silikonowe formy, są znacznie przyjemniejsze(...)środku suchej masy trzeba zrobić dołek i wlać w niego składniki mokre, czyli puree z dyni, olej, lekko rozbełtane jajko, rozgniecionego banana, a na koniec odsączone rodzynki. Całość energicznie mieszamy łyżką, a powstałe ciasto nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości. Z wierzchu można posypać amarantusem ekspandowanym i lekko przyklepać, żeby przywarł do ciasta. Babeczki pieczemy 20 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoakurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk)150 g mrożonego, siekanego szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka(...)każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek, wymieszać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki szalone kurczakiZanim upiekłam te babeczki wcale nie miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1(...)razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży.Wstawiamy
Ciastkozercysoli Przygotowanie: Banana, mleko, olej i cuker zblenduj na gładka masę. Dodaj mało orzechowe i wymieszaj dokładnie. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp
greenscarfMurzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi… Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka. 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 50 g kakao 2 jajka 1 szklanka cukru 15 g cukru waniliowego 125 g margaryny 4 łyżki wody 50 g mieszanki studenckiej(...)waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami
VioletoweKucharzenie