babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:95/265)

BANANOWE MUFFINKI z kremem czekoladowym 155

Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam

Via Gusto
Piernikowe muffiny 192

śliwkowe i dokładnie wymieszać. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.  Składniki polewy roztopić i mieszając podgrzewać do uzyskania lśniącej masy. Polewą posmarować muffiny i ozdobić posypką cukrową. Z tej porcji wychodzi 18 muffinek

Kolorowa kuchnia Elki
Dietetyczne muffiny jabłkowo-makowe 98

miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia

Powiedz dietom nie
Wegańskie kruche babeczki z truskawkami 129

roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) 1 banan 1 łyżka esencji waniliowej truskawek tyle ile babeczek, nie wiem ile kg tego było krem: szklanka truskawek pół litra mleka sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem i cukrem, można za pomocą malaksera ale ja robiłam

greenscarf
Kardamonowe mufinki do kawy 160

Składniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej   1/2 szklanki mąki pszennej   1/2 szklanki cukru   3/4 szklanki pełnotłusego mleka   1 duże jajko   3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu       4 łyżki stopionego niesolonego masła   1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek   1/2 łyżeczki proszku(...)zmiksowane z utartą mikserem masą Przełożyć łyżeczką do lekko wysmarowanej masłem formy - każdą dziurę wypełnić do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 -18 minut, aż mufinki nabiorą odpowiedniego koloru. Uwaga - zamiast kardamonu można dodać dowolne ulubione składniki ( bakalie, cynamon, orzechy, owoce, dżem) ale do kawy najbardziej smakowały nam babeczki kardamonowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki z jeżynami 161

warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne. Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Wlewamy rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Miękkie masło miksujemy na puszysta masę z cukrem pudrem. Jeżyny miksujemy(...)spróbować rozmiksować jeszcze raz – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej uzyskać idealnie gładką konsystencję. Pod koniec miksowania możemy dodać do kremu kilka łyżek musu jeżynowego. Krem możemy nałożyć na babeczki za pomocą szprycy, ja dzisiaj zdecydowałam się wygładzić go nożem, a na wierzchu wyżłobić łyżeczką małe wzroki, gdzie zmieścił się dodatkowy mus jeżynowy :) Całość dekorujemy świeżymi jeżynami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką 144

długo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się  z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru i korzenną kruszonką Składniki na 12 babeczek 200g mąki 100g brązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru(...)cukier i sodę.Łączymy ze sobą obie masy i miksujemy na niskich obrotach, tylko połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem.  Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze

Mania Gotowania
Krwawe babeczki z cukrowym szkłem 113

jestem fanką wiśni i użyłam konfitury truskawkowej. Krwawe babeczki z cukrowym szkłem około 12 sztuk Ciasto 165 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g masła 120 g cukru 3 jajka kilka łyżek konfitury truskawkowej Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, pojedynczo, jedno po drugim, ucierając(...)każdym dodaniu. Po zmiksowaniu masy z jajkami dodajemy suche składniki. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko. Wszytko miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy łyżką. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Pieczemy w 150-180° stopniach przez około 20 minut do tzn. suchego patyczka. Cukrowe szkło 1/2 szklanki cukru

PatiGotuje
Ze spiżarni na stół - Kruche Babeczki 151

Szybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko80 g cukru(...)ubijamy z cukrem pudrem. Masę jajeczną przelewamy do mąki i  poszatkowanego masła zmieszanego z sezamem i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy.  Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Babeczki podwójnie cytrynowe z migdałami i miętą 146

domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru ( można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego(...)oraz wsypać bułką tartą. Rozłozyć masę do wysokośc 3/4 foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą

DefinicjaSmaku
Czekoladowe babeczki z filiżaneczki (gotowe w 5 minut) 159

sposób na czekoladowe babeczki z filiżaneczki (gotowe w 5 minut) . Przygotowanie ich jest naprawdę proste, wyjątkowo szybkie i… nie wymaga piekarnika. Często w prostocie tkwi siła Pyszne, szybkie babeczki w kilka chwil. Nic tylko jeść i „piec” Innym pomysłem na szybką czekoladową rozpustę jest oczywiście brownie . Gdy nie mam czasu na domowe sięgam po wersję pudełkową. Szybko(...)mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy do mikrofalówki na 2,5 do 3 minut. Jeśli robicie pierwszy raz warto włożyć filiżanki pojedynczo, wówczas łatwiej dostosować czas „pieczenia” i ewentualnie skorygować go przy drugiej babeczce. U mnie babeczki były w mikrofali 3 minuty

Słodkie okruszki
Tort malinowy 374

żółtku. Przesiewamy obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika(...)kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy – zaczynając od malinowego. Ubijamy 500ml schłodzonej śmietanki, dalej ubijając dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość masy delikatnie i dokładnie mieszamy dodając wystudzoną, ale płynną galaretkę malinową. Z galaretki cytrynowej odlewamy do miseczki ok. 1/3, dolewamy tyle samo zimnej, przegotowanej wody. Pierwszy blat, który będzie spodem tortu

mojewypiekiinietylko
Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną 158

mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy. Polewa jajeczna: Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy . Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady

Wanilia i Kardamon
Wiosenne babeczki jaśminowe 156

jaśminową - jakoś bardziej mi smakuje, choć też ma ten charakterystyczny, lekko sztuczny posmak. W przepisie była łyżka, ja dałam łyżeczkę, i uważam, że to ilość jak najbardziej wystarczająca.Babeczki jaśminoweSkładniki:(na 12 sztuk)80 g miękkiego masła120 g cukru300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wody jaśminowej250 ml mleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki(...)zmiksować tylko do połączenia się składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze