Proste babeczki czekoladowo ,kawowo migdałowe. Przyozdobione chrupiącą posypką i polewą kawowo czekoladową .Kogoś jeszcze nie przekonałam? Składniki: 12 babeczek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mielonych migdałów 110 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 110 g czekolady gorzkiej ,rozpuścić ,ostudzić 2 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem(...)trzech partiach mąkę z proszkiem,migdały i cześć białek ,mieszamy łyżką . Masę przekładamy do foremek i pieczemy w 175 stopniach przez około 2o minut . Polewa czekoladowa: 85 g czekolady gorzkiej szczypta soli 1 ,5 łyżki mocnej kawy 6 łyżek miękkiego masła dowolna posypka do dekoracji babeczek Czekoladę i sól rozpuścić z kawą .Gdy się połączą dodawać po łyżce masło
Ladylaura.płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone babeczki wyjmuję
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie(...)włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pomidory, dodać wszystkie przyprawy, odparować, dodać mięso mielone podsmażyć, jajko ubić dodać śmietanę, wymieszać z wystudzoną mięsną częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek
Kuchnia Beatyzepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię, gdy zostają mi w nadmiarze banany. Można do nich wykorzystać bardzo dojrzałe banany, które już nie zachęcają do zjedzenia. Babeczki bananowe SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 łyżki oleju 120 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe dojrzałe banany 1 jajko szczypta imbiru(...)połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 stopni. Z tej ilości składników wychodzi 6 babeczek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiW tym roku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z
kruche babeczkiNa Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. Składniki na
Apetyczna babeczkaDziś coś dla fanów kokosu – puszyste babeczki z kokosowymi wiórkami, podane z kremem śmietankowo kokosowym. Składniki: babeczki - 100 g białej czekolady - 120 g masła - 100 g cukru - 125 g mąki pszennej - 100 g wiórków kokosowych - 50 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa - 200 g serka śmietankowego - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych(...)oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C około 25 minut. Wszystkie składniki na polewę mieszamy
Zainspirowana w kuchniBardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach babeczki marchewkowe z cynamonem i kakao. Bliżej im do cupcakes (tylko brak kremowej czapeczki ;)) niż do tradycyjnych, cięższych muffinek i muszę przyznać, że się w nich zakochałam. Pycha! :) Składniki na ok. 9 sztuk: 1/2 szklanki oleju ok. 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cynamon, dodawać po łyżce do ucieranej masy. Na koniec wrzucić startą na drobnych oczkach marchewkę i dokładnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek można polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Simply FoodPyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak sałatka, prawda? ;) Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki(...)masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady, im bardziej się ostudzi, tym robi się sztywniejsza. Przestudzone babeczki ozdabiamy polewą. Dodatkowo zdecydowałam się na dekorację z kawałków marchewki i małych listków mięty. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybabeczek : 220 g miękkiego masła 15 daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe(...)końcu wmieszać 50 g czekolady i pokrojone truskawki. Powstałą masą napełnić foremki do muffinek do połowy wysokości. Piec w temp. 170 st.C przez 20-22 min. Odstawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Kremówkę ubić do sztywności. Gdy babeczki ostygnął rozsmarować krem na wierzchu każdej i ozdobić kawałkami czekolady. Smacznego
Banana Smilesjajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami. Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujeprzez ok. 15 minut, tylko do momentu ścięcia masy. Wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z formy!) i wystudzić. Masę kajmakową przełożyć do kubeczka. Wymieszać łyżką, żeby nie było żadnych grudek i przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na środku każdej babeczki, wycisnąć niewielkie kółeczko. Przechowywać w lodówce. drukuj przepis
Świat Ciastakakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć z każdej babeczki górę. Obłożyć kremem kokosowym
Candy Pandasforemki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie
Kuchenne zapiski Edyty