wszystko to dzięki akcji Światowy Dzień Pieczenia, do którego postanowiłam dołączyć! Co prawda troszkę przerobiłam oryginalny przepis na te babeczki, ale zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady. Składniki: 2 jajka, 180g margaryny, laska wanilii, łyżeczka soli, szklanka cukru, 400g mąki pszennej(...)cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym. Razem ze mną babeczki piekli: Basia i Julia http://basjulowepasje.blogspot.com/ Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/ Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/ Gosia http://www.daylicooking.pl/ Iwona
Z miłości do słodkościmasy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu(...)powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki.Krem przygotowujemy według przepisu, dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy duże różyczki
CiastkozercyKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)zmiksować blenderem. Żółtka utrzeć z mąkami i dodać do ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie gotować. Na końcu wrzucić kawałki masła i mieszać, aż się rozpuści i połączy z kremem. Gorący wylać na upieczone babeczki. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach
https:KKuchniaMniamforma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła - 1 łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta(...)rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Taką masą wypełniamy foremki z ciastem. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia. Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka czekolada starta na tarce Przygotowanie wierzchu: Śmietankę ubijamy (możemy dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu
Życie zamknięte w smakuforemki 3,5 cm na dole i 4,5 cm na górze. Z podanych składników wyszło mi 20 takich właśnie mini babeczek. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy papierowymi papilotkami i przekładamy do nich po łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut(...)stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły Zanim babeczki wystygną możemy przygotować krem. Gotujemy połowę budyniu (nie dodajemy cukru) i odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki kakao i miksujemy do uzyskania
Ciastkozercybabeczek 120 g miękkiego masła 110 g drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki tortowej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml likieru kawowego 120 g posiekanych michałków (w oryginalnym przepisie są białe michałki -ja użyłam ciemnych) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać(...)mascarpone 140 g posiekanych michałków Śmietanę podgrzać, dodać michałki i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia michałków. Odstawić i schłodzić w lodówce kilka godzin. Schłodzoną masę zmiksować z mascarpone. Ozdobić schłodzone babeczki według uznania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku(...)naczynia. Ubić krótko do połączenia się składników. Odłożyć 1/3 masy. Do pozostałej stopniowo dodawać czerwony barwnik, do momentu uzyskania pożądanego koloru. Przygotować dwa rękawy cukiernicze - jeden zakończony okrągłą końcówką, drugi małą gwiazdką. Czerwony krem przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką, biały krem do rękawa zakończonego małą gwiazdeczką. Wystudzone całkowicie babeczki dekorować najpierw wyciskając czerwoną czapkę, potem robiąc biały pompon
maniapieczeniamleka, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g masy marcepanowej, 5 kropel ekstraktu migdałowego, cukier puder do posypania babeczek. Przygotowanie: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciepłym mlekiem, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą (tzw. suche składniki(...)mlekiem i nadal ubijamy. Całość mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą, gładką masą. Dodajemy małe kawałeczki masy marcepanowe i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy 18 – 20 min w rozgrzanym piekarniku do 175°C. Rada: babeczki pieczemy w sylikonowych foremkach, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się tłuszcz w którym na początku smażyć będą się
Moniki Smakołykijest to okazja do szaleństwa w kuchni. Ostatnio sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu. Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:) Ciasto:1 i 1/2 szklanki mąki,1/2 szklanki cukru,3 łyżki kakao,2 jajka(...)połamaną na kawałki czekoladą i stopić na parze. Przestudzić. Dodać serek mascarpone, resztę śmietany i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać szczyptę barwnika, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Każdą babeczkę dodatkowo ozdobić cukrowym kapeluszem. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościpropozycją są babeczki owsiane z cynamonem. Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii a cynamon no cóż kochamy go w domu. SKŁADNIKI : na 12 babeczek 90 g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)250 g mąki pszennej 6 łyżek cukru (można użyć cukru brązowego)1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie(...)soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce- w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy- tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej na babeczki jeżeli nie mamy foremek papierowych to wysmarujmy delikatnie w środku tłuszczem ja używam do tego foremek silikonowych są jak dla mnie najwygodniejsze i ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy
Basia w kuchniSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) Spód: 125 g maślanych, kruchych babeczek (w opisie przygotowanie znajduje się zdjęcie o jakie babeczki chodzi) - opcjonalnie możesz użyć herbatników 75 g miękkiego masła Masa wiśniowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 60 g cukru pudru 200 g wiśni 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% Dekoracja: 200 g mascarpone(...)łyżeczki cukru pudru syrop wiśniowy Przygotowanie: Spód: 1. Babeczki maślane pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. 2. Dodać ciepłe masło. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki. Masa wiśniowa: 1. Wiśnie podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż wiśnie puszczą
KreatywnePinyZapraszam na pyszne i lekkie babeczki jogurtowe. Do przygotowania w parę chwil, idealne na śniadanie lub podwieczorek.Polecam Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: 0,5 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru(...)kilka świeżych truskawek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Do dużej miski wkładamy po kolei: jogurt, jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnedrobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać je z masłem oraz golden syropem, do powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę masy ciasteczkowej i dobrze docisnąć, tworząc w ten sposób płaską podstawę babeczek. 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz(...)jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia. 4. Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować. 5. Ostudzone babeczki nadziać od góry papką owocową. Wierzch udekorować kremem. Na krem nałożyć troszkę papki owocowej i za pomocą wykałaczki zrobić
Nastoletnie Wypiekanienietrudna dekoracja, która świetnie pasować będzie nie tylko do walentynkowych wypieków-prezentów, ale także do tortów i ciast, które po prostu powinny wyglądać elegancko i klasycznie. Przepis na proste babeczki czekoladowe znajdziecie tu. Do wykonania różyczek nie potrzeba, żadnych specjalnych akcesoriów przyda się jednak czysta foliowa koszulka do segregatora i nożyczki. Koszulkę rozcinamy z dwóch stron.Masę cukrową(...)spłaszczyć palcem jeśli chcemy, żeby różyczki miały bardzo cienkie i delikatne krawędzie. Płatki sklejamy od najmniejszych do największych. Spód różyczki odcinamy czystymi nożyczkami. Gotowe ozdoby z masy cukrowej możemy od razu przyczepić na babeczkę (za pomocą czekolady, kremu lub lukru) lub też zostawić, żeby wyschły i wykorzystać przy innej okazji. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy