babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:26/265)

Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą 148

galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania.  *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty masy powstały 4 małe babeczki

Ugotować
Czerwone babeczki waniliowe - muffinki walentynkowe 140

wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią

Gotowanie i blogowanie
Tarta z masą budyniową i borówkami 135

Jest to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Bardzo lubi wszystkie ciasta, ciasteczka, babeczki w których występuje masa budyniowa. Jesień już do nas zawitała. Coraz więcej czasu spędzamy przykryci ciepłym kocem  z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Tarta to smaczny dodatek do mile spędzonego wieczoru. Ciasto składa się z trzech elementów i każda z tych części ma swojego fana

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche babeczki 116

lodówki na ok. 30 min.Foremki na babeczki natłuścić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki.Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min.Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Babeczki można napełniać dowolną masą

Mix smaku
Śmietankowa fantazja 133

kształcie gwiazdki lub prostym okrągłym zakończeniem (do tego wariantu nie potrzebujecie dziubka-tylki, wystarczy nożyczkami obciąć czubek worka.  Wyciskamy małe różyczki z kremu zaczynając od środka babeczki. Czerwoną lub różową masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Wałkujemy na cienki placek i wycinamy z niego małe serduszka. Można też wykorzystać gotowe dekoracje (do kupienia w marketach na dziale

Ciastkozercy
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 148

suche składniki. W osobnej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Weganizm infantylny
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 172

Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową Risotto z rabarbarem Pancakes rabarbarowo - truskawkowe Konfitura rabarbarowo - truskawkowa

Z miłości do słodkości
Babeczki nadziane chałwą 166

pszennej 2 białka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g chałwy 2 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Masa: Chałwę rozdrabniamy widelcem, łączymy ze śmietaną i jednym jajkiem. Babeczki: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo białka i całe jajko. Wsypujemy połączone mąki z proszkiem, miksując nadal na niskich obrotach. Przekładamy masę do połowy foremki(...)nakładamy łyżeczką masę chałwową i przekładamy odrobiną masy podstawowej. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.  Babeczki nadziane chałwą

Czarnawisienka
Babeczki nadziewane 125

oleju 1/2 szklanki wody  1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tortowej 4 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody masa 250 g masła roślinnego 200 g serka homogenizowanego śmietankowy 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru pudru słoiczek wiśni drylowanych Wykonanie: Olej, wodę, cukier, kakao gotujemy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia(...)cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po łyżeczce serka homogenizowanego nie przerywając ubijania. W upieczonych oraz przestudzonych babeczkach robimy dołek wybierając łyżeczką środek ciasta napełniamy masą serową. Dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Smacznego

kgwjanczewo
Babeczki z herbatnikami i rodzynkami 164

stopniowo przesianą mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, cały czas mieszając. Powinna nam wyjść dosyć zbita masa, która nie będzie rozlewać się sama po foremkach.      Teraz przychodzi czas na najlepsze, czyli dodanie do babeczek tego, co nam tylko przyjdzie do głowy. Nie, mięso nie może być. W dzisiejszym wydaniu zdecydowałam się rodzynki wcześniej namoczone(...)mąką, przez co nie powinny opadać.       Papierowe foremki napełniamy mniej więcej do 0,5 cm przed górną granicą, bo babeczki urosną, a my nie chcemy, żeby po upieczeniu wyglądały jak bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej

sama złodycz
Babeczki Ferrero 413

pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)lodówki, żeby miał temperaturę pokojową. Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy nie jest już gorąca mieszamy energicznie mieszamy z serkiem do uzyskania jednolitej masy. Krem wyciskamy na zupełnie przestudzone babeczki, ja wykorzystałam tylkę z dużym okrągłym otworem. Babeczki dekorujemy pralinkami, można dodatkowo dołożyć nieco rozpuszczonej czekolady. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tartaletki krówkowe 266

jedno-smakowych 125 g margaryny lub masła 2 łyżki wody Krówki połamać,wrzucić do garnka z margaryną i wodą.Roztopić na średnim ogniu do jednolitej masy. Ponadto konfitura wiśniowa orzechy włoskie Do upieczonych babeczek włożyć konfiturę wiśniową a na to wylać ciepłą masę.Po zalaniu na wierzch położyć połowę orzecha włoskiego

Anielskie wypieki
Kruche babeczki z musem dyniowym 170

Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto.  Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy(...)uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia.  Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami. Smacznego! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Zbożowe tartaletki z nadzieniem orzechowym. Pyszne tartaletki bez pieczenia. 163

wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki na jedną tarlaletkę). Następnie wokół masy układamy

Słodkie okruszki
Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami 238

pszennej budyń czekoladowy 1/3 szklanki cukru ok. 100 g masła 2 łyżki kakao ok. pół szklanki wiórków czekoladowych ok. 80 g draży w kształcie "jajeczek" Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz mąkę - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle(...)mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując

Słodka Strona
Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach 199

posiekanych orzechów włoskich Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C. Krem 2 łyżki cukru(...)opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy suszona żurawina do dekoracji Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Dyniowe babeczki z czekoladą 167

sody oczyszczonej 250ml maślanki naturalnej 2 łyżeczki cynamonu  szklanka drobnego cukru do wypieków 2 szklanki masy dyniowej 4 jajka  150 ml oleju rzepakowego  skórka otarta z 1/2 pomarańczy starta gorzka czekolada (ilość według uznania) Przygotowanie:   Do   przygotowania babeczek niezbędny nam będzie mus z pieczonej dyni, który przygotowuje wcześniej i przechowuję w słoiczkach w lodówce (można(...)trzepaczka jajka, dynię, maślankę, cukier oraz otarta skórkę z pomarańczy. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy do połączenia. Ścieramy czekoladę i ponownie mieszamy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami, do których wlewamy masę do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na 25-30 minut ( do suchego patyczka). Smacznego

ChilliJemy