Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka polukrować i obficie obsypać kolorowym maczkiem owocowym, odłożyć. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 250 ml mleka 75 ml oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta 100 g gorzkiej czekolady(...)Decorada 1 opakowanie kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta Decorada Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i mixem Delecta. Ubitą kremówkę przełożyć do rękawa cukierniczego, masę równomiernie wycisnąć na babeczki. Przygotowane wcześniej ciasteczka maślane układać na tylnej części kremu śmietankowego, z rodzynek stworzyć oczy, z różowych kuleczek nos, a z kolorowej posypki - wąsy. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewycałość zmiksuj. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Do dużej miski wlej masę z jajami dodaj mąkę z sodą, pokrojone gruszki i płatki migdałowe. Całość wymieszaj, przelej d foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut w temp 170 stopni C, grzanie tylko dół (bez termoobiegu) Babeczki studzimy na kratce. POLEWA: - 1/2 czekolady(...)mlecznej - 1/2 czekolady gorzkiej - 4 łyżki mleka - 1 czubata łyżka kakao - 1-2 łyżki wody Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Płyn po połączeniu przyjmie formy masy czekoladowej. Oblej nią obficie babeczki. Dodatkowo do dekoracji użyłam pianek w kształcie choinek, możesz użyć dowolnych bądź orzechów, migdałów czy bakalii, a nawet pierniczków wbitych w muffinki. Smacznego! Zapraszam Was na Instagram
SMYKWKUCHNICzasem wystarczy tylko czekoladowa babeczka i kubeczek z prostym napisem „Dzień dobry Kocham Cię!” Moi drodzy, dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu czekoladowe babeczki z truskawkową słodyczą. Na pewno sprawią radość każdemu kto ich spróbuje U nas znikły w kilka chwil. Może przygotujecie je na Walentynki? Polecam Wam wówczas np. przyozdobić je kremem(...)mieszamy razem składniki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy je do około 1/2 wysokości ciastem, następnie nakładamy dżem (1 czubata łyżeczka na każdą foremkę) i uzupełniamy masą (do 3/4 wysokości babeczek). Babeczki pieczemy w 180 stopniach grzanie góra-dół około 20-25 minut (czas pieczenia zależny od piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu babeczki można dowolnie przyozdobić. Smacznego
Słodkie okruszkiUwielbiam małe wypieki, w szczególności te mocno kokosowe. Dlatego dziś polecam Wam przepis na bardzo kokosowe babeczki z mąką kokosową i olejem kokosowym. Warto mieć te pyszne i zdrowe produkty w swoim domu. Moje pochodzą z MyVita. MyVita, to producent i hurtownia zdrowej żywności. Dla wielbicieli kokosu, po prostu niebo. Wykonacie je w kilka chwil. A idealnie umilą(...)połączenia. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i całość mieszamy do uzyskania jednolitej, ale dość gęstej masy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy masę kokosową. Blaszkę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20 minut. Babeczki z góry się zarumienią. Stan upieczenia można sprawdzić patyczkiem. Moi drodzy, jeśli skorzystaliście
Słodkie okruszkimarki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem do muffinów marki OXO , ciekawy gadżet :). Przy dużej ilości babeczek na pewno się sprawdzi ( patrz film ). Szpatułka w kolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann , a otrzymałam je do przetestowania od sklepu Leduvel . Zapraszam na FILM(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 6. Czekoladowy krem wymieszać z serkiem na jednolitą masę. 7. Z ostygniętych babeczek wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę
Mała Cukierenkamarki Birkmann (podczas pieczenia troszkę dziwnie pachną, ale po wyjęciu z piekarnika już tego nie czuć). Środek babeczek wydrążyłam wykrawaczem do muffinów marki OXO , ciekawy gadżet :). Przy dużej ilości babeczek na pewno się sprawdzi ( patrz film ). Szpatułka w kolorze papilotek jak i piękna patera jest również marki Birkmann , a otrzymałam je do przetestowania od sklepu Leduvel . Zapraszam na FILM(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 6. Czekoladowy krem wymieszać z serkiem na jednolitą masę. 7. Z ostygniętych babeczek wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 8. Środek babeczek napełnić nadzieniem. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 9. Śmietankę kremówkę
Mała Cukierenkapodgrzewamy, aż będzie ciepła. Nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany wrzucamy posiekaną białą czekoladę, odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy masę. Czekamy, aż ostygnie i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowanie babeczek: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, następnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Do drugiej miseczki siekamy ciepłe masło, a następnie ucieramy(...)nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Babeczki delikatnie wydrążamy od góry (ja robiłam to małą łyżeczką). W powstały otwór nakładamy dżem. W między czasie chłodną masę czekoladową umieszczamy w misce miksera i ubijamy na krem. Nakładamy do rękawa cukierniczego (u mnie Wilton z końcówką
Kolizje SmakówNadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę
W kuchni KatieSkładniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)innej miseczce łączymy mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek na babeczki włożyć papilotki i napełnić je masą chlebową. Piec: 15-20 min w temperaturze 200 stopni. Smacznego
KreatywnePinyzagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)jeszcze troche barwnika, jeżeli uważamy, że kolor jest zbyt mało wyrazisty). Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na kremie układamy elementy posypki…i pyszne babeczki są gotowe Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Czekoladowe babeczki z wiosennym
Domowe Tortymnie: 1 budyń śmietankowy ugotowany na połowie przewidzianej na opakowaniu ilości mleka masa kajmakowa z puszki płatki migdałów do dekoracji Do każdej babeczki nakładamy niewielką ilość budyniu, na budyń trochę masy kajmakowej. Posypujemy płatkami migdałów
Walijskie PichcenieJakiś czas temu kupiłam sobie bajerancki stojaczek na babeczki, tak sobie stał i się kurzył, w końcu załapałam wenę aby go czyś wypełnić. Składniki na 12 babeczek: 3 duże marchewki 130 g mąki (100 pszennej + 30 g kukurydzianej- może być tylko pszenna) 100 ml oleju słonecznikowego 50 g cukru 1 duży banan (ja miał 2 maleńkie) pół łyżeczki proszku(...)widać, masa jest gęsta. Krem: resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym. Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu i kolejno masa mączna. Tak przygotowanie pieczemy w temp. 180 C około 30 minut
greenscarfminuty. Następnie przestudź troszkę i dodaj pozostałą część sera. Wymieszaj dokładnie. Polewę wylej na upieczony i lekko ostudzony wierzch ciasta. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mi zostało troszkę masy, więc zrobiłam kilka babeczek. Taki pomysł :) Smacznego
Kucharzycagalaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania. *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty masy powstały 4 małe babeczki
Ugotowaćwstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Upieczone studzimy. Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy partiami mascarpone. Na ostudzonych babeczkach robimy kleks z masy, ozdabiamy startą czekoladą i wiśnią
Gotowanie i blogowanie