babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:14/265)

Babeczki marmurkowe z różą 207

mokrych, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy. Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką. Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży(...)czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek

Słodkie okruszki
Muffinka gigantka (Giant Cupcake) z niespodzianką 173

będzie grudek. Piec w 160°C przez ok.60-75 min. do tzw.suchego patyczka. Upieczoną babeczkę odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjąć odwracając foremkę na deskę/talerz. Wykonanie kremu: Zmiksować masło z cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym, a na końcu dodać mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu(...)będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę").   Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą kremu. Można to zrobić szpachelką tyb rękawem cukierniczym. Posypać dekoracjami cukrowymi i wstawić do lodówki, by masa zastygła.   Przepis bierze udział

Mania Wypiekania
Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia 103

kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa:  100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy manny 100g cukru pudru 1/8 litra mleka  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: ciasto : przesianą(...)mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy. Tak przygotowaną masą wypełnić upieczone babeczki. Udekorować startą czekoladą. Artykuł Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Serniczkowe muffiny na korzennym spodzie 154

górze z bitej śmietany. WSKAZÓWKA: Przepis nadaje się również dla osób uczulonych na gluten. Wystarczy zrezygnować ze spodu. Babeczki doskonale zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi ok. 40 muffinek. SPÓD: MASA SEROWA:  200 g ciasteczek korzennych  1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  100 g masła  3/4 szklanki cukru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* DEKORACJA(...)Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru pudru i miksujemy na niższych obrotach. Na końcu wsypujemy przyprawę korzenną. Wstawiamy na 10 min. do lodówki, aby masa neico stężała. Babeczki dekorujemy za pomocą szprycy i posypujemy czekoladowymi kamyczkami Decorada Delecty, które doskonale komponują się z korzennymi przyprawami. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Najlepiej smakują, jako dodatek

Kuchnia od dwojga
Babeczki czekoladowe z solonymi orzechami. 304

Pamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych i krótko mieszamy łyżką.Tylko do połączenia się masy. Masę przekładamy do foremki na babeczki wyłożonej papierowymi papilotkami ,posypujemy orzechami i migdałami i pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 170 stopni przez około 45 minut.Smacznego

Ladylaura.
Kajmakowe babeczki 139

muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka

Ewa w kuchni
,,Mini szarlotki” 134

minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC na złoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. Nadzienie jabłkowe: 500 g jabłek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru cynamon Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, Ponadto: 200 g malin Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy 4 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdą babeczkę dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Smacznego

Podróż w kulinaria
Czekoladowe babeczki z budyniem 197

CZEKOLADOWE BABECZKI Z BUDYNIEM OD DAWNA MIAŁAM CHĘĆ NA TAKIE BABECZKI,ZROBIŁAM DZISIAJ DLA POCIESZENIA PO POGODZIE KTÓRA JEST ZA OKNEM,I OKAZAŁY SIĘ NAPRAWDĘ PYSZNE,I TRADYCYJNIE PROSTE I NIE DROGIE DO ZROBIENIA TAK WYGLĄDAJĄ PO PRZEKROJENIU.. SKŁADNIKI: 3 JAJKA 10 DAG MĄKI PSZENNEJ 2 DAG (20G) MĄKI ZIEMNIACZANEJ 10 DAG CUKRU 10 DAG MARGARYNY 10 DAG CZEKOLADY(...)JEDNYM JAJKU,JAK DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ TO DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI(MĄKI,CUKIER,PROSZEK) JAK SE POŁĄCZY NA GŁADKĄ MASĘ TO DODAJEMY PRZESTUDZONĄ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĘ,MIKSUJEMY DO FOREMEK NA BABECZKI DAJEMY ŁYŻKĘ MASY CZEKOLADOWEJ  I NA TO ŁYŻKĘ GĘSTEGO BUDYNIU, I NA WIERZCH ZNOWU CZEKOLADOWĄ MASĘ U MNIE JEST TERAZ NIE MOCNO BRĄZOWE BO DAŁAM SŁODKĄ CZEKOLADĘ I KAKAO

Swojskie jedzonko
Zrób to sam: kwiatki z masy cukrowej 261

folii, masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i stała się bardziej plastyczna.Ja zdecydowałam się na różowe kwiaty, dlatego dodałam do masy kilka kropel barwnika spożywczego.Masę rozwałkowujemy na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.Kieliszkiem lub foremką wycinamy pięć kółek.Składamy je na cztery, tak żeby powstały małe rożki, ważne(...)stole, bo wyschną i nie będzie się dało ich ładnie poskładać.Poszczególne kawałki kwiatka możemy połączyć ze sobą nakładając na krawędzie odrobinę wody. Jeśli jednak będziemy je nakładać na babeczkę z kremem, można to także zrobić w częściach.Ostatnie kółeczko zginamy na kilka części i nakładamy na górę kwiatka.Gotowe kwiatki wykorzystałam jako dekorację prostych babeczek waniliowych z czekoladą. Przyczepiłam

Ciastkozercy
Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami 286

zachęcić do dekoracji - zabawa gwarantowana. Wielkanocne Kruche Babeczki - Koszyczki z Jajeczkami - Składniki (ok. 18-20 babeczek): spody do babeczek: 300 g mąki pszennej 150 g masła (powinno być lekko schłodzone) 3 żółtka ok. 70 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 500 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru(...)stopniowo dodajemy do ubitej śmietany delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy cukier puder i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników. Za pomocą szprycy z przygotowanym kremem wyciskamy porcje masy. Na środku każdej babeczki układamy po ok. 3 jajeczka, a następnie wbijamy do masy obręcz koszyczka. Całość możemy udekorować dowolnymi posypkami. Moje posty

Słodka Strona
Babeczki dynie 151

jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru.Końcówkę w kształcie dużej otwartej gwiazdki wkładamy(...)strunowego.Na babeczkach wyciskamy duże różyczki z kremu.Masę cukrową ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby zmiękła. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną i wycinamy listki. Jeśli nie mamy odpowiedniej foremki (można nieco zmodyfikować np. świąteczny ostrokrzew) listki możemy wyciąć także czystymi nożyczkami.Gotowe listki, wraz z cieniutkimi wałeczkami z zielonej masy cukrowej przyczepiamy

Ciastkozercy
Muffinki z marcepanem 107

temu kupiłam gotową masę marcepanową. Trochę sobie poleżała na półce, ale w końcu się doczekała. Muffinki u mnie w domu wszyscy lubią. I wbrew pozorom nie była to próba generalne przed Wielkanocą, ale przetestowanie szybkiego przepisu na coś słodkiego do wykorzystywania w ciągu całego roku. Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo pasują do wielkanocnego stołu. :) Babeczki wyszły pyszne. Chociaż(...)napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez mniej więcej 20 minut. *Ja do przygotowania takich babeczek użyłam gotowej masy marcepanowej. Masa była bardzo klejąca i plastyczna. Pewnie miałabym duży problem z jej starciem na tarce bez uprzedniego jej zamrożenia. Masę marcepanową pokroiłam i krojąc, porcjami, dodawałam

blog.moje-pasje.info
Babeczki makowe - mini makowce 267

większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru(...)Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Wypełnić po brzegi masą makową i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gotowe babeczki wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje
Wielkanocne babeczki z pisankami 180

ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie kremu i ozdób z masy cukrowej. Do przygotowania gniazdek wystarczy zwykły wyciskacz do czosnku. Do gotowego kremu z twarożku dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego, lub zielonego i żółtego(...)góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego (do niewielkich ilości można wykorzystać także mały woreczek strunowy). Dekorujemy przestudzone babeczki, przyklejamy gniazdka z masy cukrowej i wkładamy do nich M&Msy. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tartaletki z kremem waniliowym i owocami 185

masą budyniową i owocami. To jest już mój drugi przepis na tego typu babeczki. Ten przepis wyróżnia przede wszystkim mocno waniliowy posmak kremu budyniowego. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Składniki na kruche spody: 300 g mąki pszennej  150 g masła (schłodzonego)  3 żółtka  65 g cukru pudru(...)rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy. Wystudzić.  Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę - przez około 5 minut. Nadal miksując stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu  (fot.2) .  Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3) . Udekorować dowolnymi owocami (fot.4) . Tartaletki najlepiej przechowywać w lodówce. Wtedy krem nam się dobrze zetnie

Świat Ciasta