Gdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania Wypiekaniapłynną) galaretkę. Delikatnie łyżką łączymy składniki masy. Wystudzony biszkopt rozwijamy, nakładamy kilka łyżek masy przy dłuższej krawędzi, rozsmarowujemy i układamy obrane, banany. Dokładamy masę, przykrywając banany (pozostawiamy trochę do posmarowania wierzchu rolady i do babeczek), rozsmarowujemy po całej powierzchni. Roladę zwijamy, zawijamy(...)folię i wkładamy do lodówki do stężenia (ok. godziny). Wyjmujemy z lodówki, smarujemy pozostałą częścią masy, posypujemy mielonymi pistacjami i ponownie chłodzimy . W środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje
mojewypiekiinietylkotakie owoce w sezonie mają niesamowity smak i aromat. Mając dojrzałe brzoskwinie i własne jeżyny stworzyłam takie oto babeczki z kremowym słodkim nadzieniem z serka mascarpone i kremówki.Przepis:150g margaryny300g mąki pszennej1 jajko100g cukru pudru (dodatkowo pół szklanki cukru do masy śmietaknowej)2 łyżki kakao200 ml kremówki1 opakowanie serka mascarponejezyny, brzoskwinie lub inne świeże owocelistki mięty do dekoracji(...)wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty
happycreatiff.blogspot.combudyń. Wierzch babeczek posypujemy skórką pomarańczową. Pieczemy ok 20 min w 180'C. Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy serek , łączymy całość krótko miksując. Wierzch babeczek ozdabiamy masą śmietanowa i ew. posypujemy skórka pomarańczową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkabrandy) ciemne kakao do oprószenia WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Miksuj jeszcze około 1 minutę. Następnie wlej letnie mleko i olej, i zmiksuj wszystko krótko do połączenia się składników. Wyłącz mikser i dosyp do masy przesiana mąkę pszenną wraz z mąką(...)miseczki i dodaj do niej kakao, wymieszaj dokładnie. Jasną masę przełóż po równo do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzch wyłóż po około 1 łyżeczce ciemnej masy. Piecz babeczki przez około 17-18 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostudzenia. KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj partiach do niej mascarpone i cukier
Słodko-Słony Świat Ilonywrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowa Cookierenka AgiBabka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową
Ugotowaćkoniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie tutaj -> klik ! Babeczki z ziemniaków i sera 2 porcje (10 babeczek, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 45 minut (z tego 38 minut to czas pieczenia) koszt to ok. 3 zł. 70 gr. Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone(...)żółty ok. 50g pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną. Babeczki pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 3 minut. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
rabarbarowomarkecie. Sam krem jest bardzo orzeźwiający w smaku i wspaniale czuć w nim limonkę. Zdecydowanie mogę Wam polecić te babeczki, na pewno Wam posmakują! Składniki: opakowanie korpusów do babeczek – 12 sztuk 3 jajka 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki cukru sok z 3 limonek skórka otarta z 2 limonek 1 łyżeczka mąki 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Jeśli masa jest zbyt luźna można zagęścić ją kolejną łyżką maki. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu, a następnie dosładzamy cukrem pudrem. Dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy je skórką z limonki. Smacznego
Życie ze smakiemWszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy(...)Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze
Bon appetit mon amiebabeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru(...)szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej kruche ciasto : przepis: TUTAJ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Foremki do babeczek bądź kopijki wysmarować, wyłożyć ciastem i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę
Ania i Marcin gotująłyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka(...)gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą
Z miłości do słodkościbezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy. Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 60 g płatków gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną) 20 g mąki gryczanej 1 łyżeczka(...)mleka (użyłam roślinnego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do foremek na muffinki nakładaj po ok. 1,5 łyżki masy. Piecz babeczki w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :Pbabeczki ozdobione jak renifery. Inspiracje czerpałyśmy z google - jest tu wiele fajnych pomysłów na ozdabianie muffinek, może Wam wpadnie w oko coś innego? :) Z pierwotnie 15 upieczonych babeczek do ozdabiania wytrwało tylko 10, głównie dzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku(...)precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy reniferów. Stopioną czekoladę mieszamy z serkiem homogenizowanym zostawiając pół łyżeczki serka. Powstałą masą smarujemy babeczki, następnie w miejsce nosa kładziemy czerwoną drażę. Przy pomocy serka w miejscu oczu robimy plamki, a w sam ich centrum przy pomocy czekolady źrenice. Precelki układamy w miejscu uszu
Kolizje SmakówCałe życie nie lubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka(...)kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :) Dziękuję Bogu, że otaczają mnie dziwni ludzie
sama złodycz