wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowa Cookierenka AgiBabka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową
Ugotowaćkoniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ziemniaki to kliknijcie tutaj -> klik ! Babeczki z ziemniaków i sera 2 porcje (10 babeczek, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 45 minut (z tego 38 minut to czas pieczenia) koszt to ok. 3 zł. 70 gr. Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone(...)żółty ok. 50g pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną. Babeczki pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze ok. 3 minut. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
rabarbarowomarkecie. Sam krem jest bardzo orzeźwiający w smaku i wspaniale czuć w nim limonkę. Zdecydowanie mogę Wam polecić te babeczki, na pewno Wam posmakują! Składniki: opakowanie korpusów do babeczek – 12 sztuk 3 jajka 3/4 szklanki mleka kokosowego 3/4 szklanki cukru sok z 3 limonek skórka otarta z 2 limonek 1 łyżeczka mąki 100 g masła w temperaturze pokojowej(...)mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Jeśli masa jest zbyt luźna można zagęścić ją kolejną łyżką maki. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fixu, a następnie dosładzamy cukrem pudrem. Dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy je skórką z limonki. Smacznego
Życie ze smakiemWszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach, zdejmujemy(...)Jajka mieszamy z cukrem, mlekiem kokosowym, sokiem z limonek oraz skórką i mąką. Gotujemy do uzyskania kremu o gęstości budyniu. Wystudzony krem miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. Masą napełniamy babeczki. wierzch: Śmietanę lub śmietankę kokosową ubijamy z cukrem pudrem.Nakładamy na wierzch babeczek. Całość posypujemy skórką z limonki oraz prażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi (płatki są grubsze
Bon appetit mon amiebabeczek, które powstały na bazie przepisu brownie z solonym karmelem . Przygotowałam kruche ciasto i masę identyczną jak w brownie. Wyszło bardzo słodko ale naprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru(...)szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej kruche ciasto : przepis: TUTAJ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Foremki do babeczek bądź kopijki wysmarować, wyłożyć ciastem i piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę
Ania i Marcin gotująłyżki cukru waniliowego, jajko. Mąkę szybko zagnieść z zimną margaryną, cukrami i jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany: 3 żółtka(...)gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą
Z miłości do słodkościbezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy. Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 60 g płatków gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną) 20 g mąki gryczanej 1 łyżeczka(...)mleka (użyłam roślinnego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do foremek na muffinki nakładaj po ok. 1,5 łyżki masy. Piecz babeczki w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :Pbabeczki ozdobione jak renifery. Inspiracje czerpałyśmy z google - jest tu wiele fajnych pomysłów na ozdabianie muffinek, może Wam wpadnie w oko coś innego? :) Z pierwotnie 15 upieczonych babeczek do ozdabiania wytrwało tylko 10, głównie dzięki zasłudze naszego małego pomocnika. Pomocnik ów wspaniale się spisał podczas ozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku(...)precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy reniferów. Stopioną czekoladę mieszamy z serkiem homogenizowanym zostawiając pół łyżeczki serka. Powstałą masą smarujemy babeczki, następnie w miejsce nosa kładziemy czerwoną drażę. Przy pomocy serka w miejscu oczu robimy plamki, a w sam ich centrum przy pomocy czekolady źrenice. Precelki układamy w miejscu uszu
Kolizje SmakówCałe życie nie lubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka(...)kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z tej ilości składników wychodzi trochę więcej ciasta niż przepisowe 12 babeczek, jednak można obejść system piekąc pozostałą masę w kubku - jak znalazł, żeby móc spróbować jeszcze ciepłej :) Dziękuję Bogu, że otaczają mnie dziwni ludzie
sama złodyczKilka dni planowałam, że zrobię sobie babeczki z trawą, kupiłam wszystkie składniki, upiekłam babeczki, zrobiłam masę do zrobienia trawy, wyciągnęłam szprycę i szukam tylki nr 233 do zrobienia trawy i.... okazuje się, że jej nie mam ;/ zdenerwowana przeglądam szuflady co bym mogła wykorzystać do zrobienia trawy i wpada mi w ręce wyciskarka do czosnku :) Składniki: 1 szklanka cukru pudru(...)Następnie dodajemy po kropelce barwnik zielony, aż uzyskany odpowiedni kolor trawy :) Krem schładzamy ok. godziny w lodówce. Przekładamy do szprycy lub do wyciskarki do czosnku i wyciskamy krem na babeczki
Aga w kuchniświeżym jabłkiem i moją ulubioną skórką pomarańczową. Babeczki wyszły delikatne, wilgotne, po prostu pyszne. Moje dzieci (i reszta rodziny) je uwielbiają. Spróbujcie i Wy. Takie delikatne marchewkowo owocowe babeczki doskonale sprawdzą się popołudniowej kawy lub herbaty Składniki: (na 12-14 sztuk w zależności od wielkości papilotek) 1 małe jabłko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)mieszamy łyżką. Na koniec do naszej masy ścieramy na dużych oczkach (wcześniej obrane) jabłko. Krótko mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, którymi wykładamy blaszkę na muffinki. Około 2 łyżki masy na babeczkę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależy od piekarnika około 25 minut, stan upieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem. Smacznego *przepis własny
Słodkie okruszkiJeśli ktoś nie ma w domu foremek do babeczek lub po prostu mu się nie chce ich robić... to zawsze może pójść na łatwiznę i kupić gotowe kruche babeczki :) A potem to pójdzie już jak z płatka... i deser gotowy :)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta(...)prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek i chłodzimy w lodówce
Aga w kuchniBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około 25 min w temp
Z miłości do słodkościhamburgery. Składniki na krążki brownie: 0,5 tabliczki czekolady 50 g masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki(...)trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy do blaszki. Pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym na 150 stopni. Masę na babeczki waniliowe przygotowujemy mieszając razem wszystkie suche składniki. Dodajemy mleko, śmietankę, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercy