Kibicujecie naszym siatkarzom? ;-) Dziś mam dla Was przepis na babeczki cytrynowo-sernikowe. Delikatne ciasto i trochę masy sernikowej- w pracy zniknęły w 3 minuty. :-) Przepis na 12 babeczek. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 150g masła 2 jajka sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki(...)formy muffinkowej wykładamy papilotki, nakładamy najpierw ciasto na babeczki, a potem, z pomocą dwóch łyżek, staramy się zrobić delikatny dołek w środku ciasta i wlewamy tam masę serową (ok. 2 łyżek na babeczkę). 5. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. 6. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem. Nie przejmujcie się, jeśli masa serowa Wam się trochę wyleje na wierzch babeczek
kuchnia do kwadratumoże zabraknąć smakołyków z makiem. Makowe wypieki kojarzą się szczególnie świątecznie. Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa150 g margaryny1 łyżka cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyDo nadzienia200 g masy makowej z bakaliami Helio2 łyżki orzechów włoskich1 łyżka krojonych migdałów2 łyżki rodzynek1 łyżka(...)miodu Przygotowanie:Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu
Ala piecze i gotujeDziś zapraszam Was na rozkosznie orzechowe słodkości. Na weekend wraz z moją córeczką upiekłyśmy wspaniałe, wilgotne babeczki nadziane masą orzechową. Zachęcam Was do spróbowania. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie babeczki możecie również przygotować na wielkanocny stół, nie sprawią Wam kłopotów, a zachwycą każdego orzechowego łasucha. Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki). Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut. Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia
Słodkie okruszkiCiasto rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek. Do wyłożonych ciastem babeczek wlać masę migdałową, przykryć przykrywką z ciasta, dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Z tej porcji otrzymamy około 24-26 babeczek. zastawa
królestwo garówPlażowe babeczkiKolejną wakacyjną propozycją są babeczki z obowiązkowym zestawem narzędzi plażowych dla maluchów :) Proste babeczki waniliowe z czekoladą i orzechami w środku ozdobiłam pokruszonymi herbatnikami, kremem i masą cukrową.Składniki na proste babeczki wanilioweSkładniki na krem budyniowy+ masa cukrowa, herbatniki, barwniki spożywcze do dekoracjiBabeczki przygotowujemy według przepisu. Herbatniki kruszymy, wkładamy do woreczka strunowego, zamykamy i rozbijamy dokładnie wałkiem.Masę cukrową(...)cukrowej i dwóch wałeczków. Dobrze jest odcisnąć sobie w masie wykałaczką miejsce gdzie chcemy przykleić rączkę łopatki. Gotowe ozdoby układamy na płasko na kawałku papieru do pieczenia, żeby wyschły.Odrobinę kremu (w zupełności wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) farbujemy na niebiesko i odkładamy.Resztę kremu nakładamy na babeczki, rozsmarowujemy i "maczamy" w pokruszonych herbatnikach. Na każdą babeczkę nakładamy
Ciastkozercykajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy(...)stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna być ścięta. Babeczki studzimy. Wystudzone babeczki smarujemy kajmakową masą krówkową i posypujemy migdałami. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domuBardzo aromatyczne i efektywne babeczki marchewkowe, ozdobione w świątecznym stylu. Na górze warstwa masy cukrowej przypominająca śnieg a na nim malutki ostrokrzew kolczasty. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550) 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 średniej wielkości marchewki Dodatkowo(...)proszek do pieczenia oraz tartą marchewkę. Ciasto nakładaj do foremek do 3/4 wysokości. Piecz 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia. Swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową. Biała warstwa nie potrzebuje za wiele, wystarczy ją rozwałkować podsypując trochę cukrem pudrem. Czerwoną masę tworzymy przez dodanie barwnika do białej masy cukrowej i odrobinę cukru pudru. Jeżeli
wysmienitypołączyć przesiane składniki z masą bananową i dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę do muffinek należy wyłożyć papilotkami. Następnie uzupełnić je masą (proponuję postarać się i uzupełnić papilotki podobną ilością masy, żeby babeczki po upieczeniu były tej samej wielkości). Proszę pamiętać, żeby nie nalewać za dużo masy, ponieważ, gdy zaczną rosnąć - mogą się wylać z foremek (chyba żadna z nas, nie lubi(...)należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło do pożądanego efektu. Jeśli masa ma odpowiednią konsystencję należy dosypać wiórki kokosowe oraz czekoladę - jeszcze chwilę miksować. Ozdobić babeczki kremem i poukładać na nich plasterki bananów oraz posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi
The Sweet Damselubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek(...)zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę (fot.2) . Ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3) . Wyrównać. Udekorować dowolnymi owocami. Wierzch babeczek polać delikatnym kisielem przygotowanym z soku brzoskwiniowego i mąki
Świat Ciastagrubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których robimy uchwyty do koszyczków. Do wyklejonych babeczek łyżeczką nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min. w temperaturze 170-180 st. C. Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy
Domowy Smak Jedzeniasztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę i białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Do gotowych kruchych babeczek nakładamy po łyżeczce konfitury i zapełniamy masą serową. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Aga w kuchniprzygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy z masy marcepanowej uszka i ogonki dla zajączków.Z marcepanu(...)Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem.*warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masłoźródło inspiracji: przepis na spód muffinkowy: http://kuchniabakino.blox.pl/Moje
Słodka StronaKiedy robię ozdoby z masy cukrowej zawsze przypominają mi się szkolne lekcje plastyki i lepienie z plasteliny. Cukrowe figurki na babeczkach, które pewnie najwięcej radości sprawią najmłodszym smakoszom(...)urocze i zazwyczaj naprawdę nietrudne do zrobienia samemu w domu. Poniżej znajdziecie krótki filmik instruktażowy jak z kilku białych kulek cukrowej masy wyczarować polarnego misia. Cukrowe figurki możecie wykorzystać do dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem
Ciastkozercyduszki to kolejna baardzo prosta propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe, potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam(...)swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach ze słodyczami na wagę w marketach.No Notify!Przepis na babeczki waniliowe lub dyniowePrzepis na kremPrzepis na masę cukrowąPo upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu
Ciastkozercy