kajmakowej masy krówkowej 50 g siekanych migdałów blanszowanych Wykonanie: Najpierw wykonamy masę makową . Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy. Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach. Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy(...)stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna być ścięta. Babeczki studzimy. Wystudzone babeczki smarujemy kajmakową masą krówkową i posypujemy migdałami. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domuBardzo aromatyczne i efektywne babeczki marchewkowe, ozdobione w świątecznym stylu. Na górze warstwa masy cukrowej przypominająca śnieg a na nim malutki ostrokrzew kolczasty. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550) 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 średniej wielkości marchewki Dodatkowo(...)proszek do pieczenia oraz tartą marchewkę. Ciasto nakładaj do foremek do 3/4 wysokości. Piecz 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw babeczki do ostygnięcia. Swoje babeczki ozdobiłam masą cukrową. Biała warstwa nie potrzebuje za wiele, wystarczy ją rozwałkować podsypując trochę cukrem pudrem. Czerwoną masę tworzymy przez dodanie barwnika do białej masy cukrowej i odrobinę cukru pudru. Jeżeli
wysmienitypołączyć przesiane składniki z masą bananową i dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę do muffinek należy wyłożyć papilotkami. Następnie uzupełnić je masą (proponuję postarać się i uzupełnić papilotki podobną ilością masy, żeby babeczki po upieczeniu były tej samej wielkości). Proszę pamiętać, żeby nie nalewać za dużo masy, ponieważ, gdy zaczną rosnąć - mogą się wylać z foremek (chyba żadna z nas, nie lubi(...)należy uważać, żeby budyń nie przywarł do dna garnka). Budyń odstawić do ostygnięcia. Następnie miksujemy go dodając masło do pożądanego efektu. Jeśli masa ma odpowiednią konsystencję należy dosypać wiórki kokosowe oraz czekoladę - jeszcze chwilę miksować. Ozdobić babeczki kremem i poukładać na nich plasterki bananów oraz posypać wiórkami kokosowymi i czekoladowymi
The Sweet Damselubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek(...)zagotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło zmiksować razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę (fot.2) . Ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3) . Wyrównać. Udekorować dowolnymi owocami. Wierzch babeczek polać delikatnym kisielem przygotowanym z soku brzoskwiniowego i mąki
Świat Ciastagrubość ok. 1/2 cm. Szklanką wycinamy koła i wyklejamy posmarowane masłem foremki na babeczki. Z ciasta formujemy również ruloniki, z których robimy uchwyty do koszyczków. Do wyklejonych babeczek łyżeczką nakładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min. w temperaturze 170-180 st. C. Osobno przez ok. 5-10 min. pieczemy „rączki” do koszyczków, które przed pieczeniem smarujemy
Domowy Smak Jedzeniasztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę i białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Do gotowych kruchych babeczek nakładamy po łyżeczce konfitury i zapełniamy masą serową. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Aga w kuchniprzygotowujemy masę.Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy z masy marcepanowej uszka i ogonki dla zajączków.Z marcepanu(...)Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem.*warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masłoźródło inspiracji: przepis na spód muffinkowy: http://kuchniabakino.blox.pl/Moje
Słodka StronaKiedy robię ozdoby z masy cukrowej zawsze przypominają mi się szkolne lekcje plastyki i lepienie z plasteliny. Cukrowe figurki na babeczkach, które pewnie najwięcej radości sprawią najmłodszym smakoszom(...)urocze i zazwyczaj naprawdę nietrudne do zrobienia samemu w domu. Poniżej znajdziecie krótki filmik instruktażowy jak z kilku białych kulek cukrowej masy wyczarować polarnego misia. Cukrowe figurki możecie wykorzystać do dekoracji babeczek lub tortów, ich wielką zaletą jest również fakt, iż można przygotować je wcześniej i przykleić lukrem lub kremem na wypiekach przed samym podaniem
Ciastkozercyduszki to kolejna baardzo prosta propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe, potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam(...)swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach ze słodyczami na wagę w marketach.No Notify!Przepis na babeczki waniliowe lub dyniowePrzepis na kremPrzepis na masę cukrowąPo upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Kiedy są już zimne nakładamy warstwę kremu na tyle grubą, żeby dało się przyczepić do niej czekoladową kulkę. Nie trzeba specjalnie wygładzać kremu
Ciastkozercykogo: dla fanów budyniu dla szukających dobrej masy do dekoracji cupcake'ów czy przełożenia ciasta dla tych, którzy chcą czymś przyozdobić babeczkę Składniki: budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 3-4 łyżki cukru 1,5 kostki masła (300g) - miękkiego 350-400 ml mleka Wykonanie: Masło wyciągamy z lodówki, by zmiękło. Budyń rozpuszczamy w 50ml mleka. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrem(...)pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Jeśli masa jest zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała. Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów
Mania Wypiekaniaskładniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)foremki do której będziemy je wkładać, tak aby brzeg był podwinięty do góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Na wierzchu kładziemy gwiazdkę, delikatnie dociskami do masy. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15-20min., do zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach do wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniapopisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100 g cukru100 g miodu2 jajka1,5 szklanki mąki1 łyżka kakao1 płaska łyżeczka sody2 łyżeczki przyprawy do piernika0,5 szklanki mlekaSkładniki(...)przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu i pszczółek z masy cukrowej.Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkiego masła i budyniu. Budyń rozpuszczamy z miodem w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń
CiastkozercyWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a w związku z tym czas bab, babeczek i innych pyszności. Jest masa dostępnych przepisów na baby, ale trudno znaleźć „odchudzone” przepisy wielkanocne. Bardzo interesuję się różnymi potrawami i pomimo, że nie należę do osób odchudzających się ciekawią mnie zdrowe pomysły na słodycze. Powiem szczerze, że do tej pory myślałam, że na diecie(...)otręby razem z proszkiem do pieczenia, dodać je do białek. Na końcu dodać jogurt. 2/3 masy wylać do formy, do pozostałej części dodać kakao. Wylać na pozostałą masę. Ja piekłam malutkie babeczki i napełniałam foremkę do 2/3 jasną masą i 1/3 ciemną masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 min. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plpomarańczy. Wymieszać. Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę. Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin do każdej babeczki. Maliny przykryć kolejną warstwą caista. Babeczki piec około(...)minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić. Polewa Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Do czekolady dodać 2 łyżki mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ostudzone babeczki udekorować polewą i czekoladowymi jajeczkami. Inne informacje Nowy post Cupcake z malinami i białą czekoladą pojawił się w Wypieki i Rumience
Wypieki i Rumieńce