babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:133/265)

Czekoladowe babeczki z twarogiem 258

Czekoladowo się nam na blogu zrobiło ;) To dobrze! Pogoda za oknem taka, że nic tylko sięgać po czekoladowe słodkości ;) Dziś mam dla Was pyszne, ekspresowe babeczki czekoladowe z twarogowym nadzieniem. Udekorowane, oczywiście, polewą czekoladową. Smakują bosko! Polecam :) Składniki: (12 stuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kako 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki wody(...)winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 125 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 białko Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki

Domowa cukiernia Ewy
Puree z dyni 153

dyni. Zawsze staram się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić(...)aluminiową. Piec do miękkości około godziny w temperaturze 180 stopni. Miękkość sprawdzać patyczkiem, lub widelcem. Po upieczeniu dynię przestudzić i obrać ze skórki, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe puree można przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub jeśli chcemy wekować, to przełożyć do garnka, mocno podgrzać i dopiero wtedy nakładać do słoików. Do wekowania polecam dodać do gorącego

kuchnia doski
Babeczki / muffinki z czereśniami 154

Każdy lubi babeczki. ;-) Ja również a zwłaszcza od strony ich przygotowywania - są banalnie proste i szybkie. Suche składniki łączymy z mokrymi, dodajemy owoce i gotowe. Dziś babeczki z wykorzystaniem sezonowych owoców - czereśni.  Składniki suche: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki mokre: 50ml oleju 2 jajka(...)Składniki suche i mokre dokładnie mieszamy w osobnych miskach. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.  2. Z czereśni usuwamy pestki. Mieszamy z przygotowaną masą.  3. Przekładamy do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Szefowa kuchni
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe 183

gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Ciasto: na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm 25 dag jogurtu naturalnego greckiego 50 dag mąki tortowej 4 duże jajka 200 ml świeżo wyciśniętego(...)cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier do polania Dowolna posypka Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach

Wanilia i Kardamon
Babka górnicza. 128

przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..."     Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo łatwości przygotowania jest naprawdę pyszna, dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i przepysznie kakaowa. Polecam(...)jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao      Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować

Rozpustne gotowanie
Placuszki dyniowe 162

koniec! Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko! Potrzebny nam na początek będzie mus dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc dyniowe babeczki , ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :) Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni.. Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę.   Składniki: 2 szklanki puree dyniowego 2 jaja 1 i 1/2 szklanki kefiru (może być również kwaśna śmietana lub maślanka) 1 i 3/4 szklanki mąki (wymieszałam białą z pełnoziarnistą) 1 łyżeczka

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babeczki z parówką 166

Pomysł na takie babeczko- bułeczki podpatrzyłam gdzieś w necie...jak dla mnie były za mocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1 szkl.mąki 1 szkl.mąki kukurydzianej  1 szkl.maślanki 130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 jajka 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy

Moje domowe kucharzenie
Pomarańczowa babka na białkach 205

Kolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków.składniki:100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa(...)Masło i mleko przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto

Monia miesza i gotuje
Jabłka w cieście naleśnikowym 310

Hej :-) Tak na zachciewajkę trochę zrobiliśmy sobie jabłka w cieście naleśnikowym. Powiem Wam, że super sprawa. Pyszne po prostu, młody się zajadał, mąż też i ja

kruche babeczki
Ucierane z truskawkami pod kruszonką 145

Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w

Apetyczna babeczka
Ciasteczka Renifery 1061

Na 6 grudnia przygotowałam dla Was nie tylko mikołajową przekąskę - brownie, ale także renifery. Prostą i uroczą dekorację wykonacie w dosłownie kilka chwil na dowolnych ciasteczkach

Ciastkozercy
CZEKOLADOWE MUFFINKI 160

miesiącu swoje święto mają "Muffinki" więc i u mnie nie mogło zabraknąć tych uroczych babeczek :)  Moja propozycja mocno czekoladowa dodatkowo przełożona dżemem z wiśni, ale można przełożyć je również kremem czekoladowym ! Wilgotne w środku, rozpływające się w ustach a w smaku ... przekonajcie się sami !  SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 450) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sody 150 g cukru 40 g kakao 100 g czekolady 250 ml mleka 125 g roztopionego masła 2 jajka PRZYGOTOWANIE: 1.Jajka (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Masło roztapiamy i przestudzone mieszamy z masą jajeczną. 3. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając

Marcepanowa kuchnia
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 149

zamieniajcie tylko w przepisie masła na margarynę, bo masło daje im fajny naturalny smak.  99% moich wypieków jest na maśle a kremów nie wyobrażam sobie robić na margarynie. Babeczki posmakują i dzieciom i dorosłym, doskonale nadają się na wszelkie imprezy czy na piknik, polecam bo zawsze sie udają ! Składniki na 10 sztuk: 2 duże jajka 25 dag mąki tortowej(...)łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.oetker 15 dag czerwonej porzeczki 50 g białej czekolady Sposób przygotowania:   Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier cytrynowy, ubijać aż masa będzie puszysta i jasna, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito

Wanilia i Kardamon
Sernikowe babeczki z ryżem... pieczone w nietypowy sposób :) 155

Sernikowe babeczki ryżowe pieczone w beztłuszczowej frytkownicy  Purifry Multi Health Fryer marki Russell Hobbs  podane z jeżynami i musem truskawkowo-brzoskwiniowym SERNIKOWE CIASTKA RYŻOWE /przepis własny/ 200 g twarogu sernikowego łyżka syropu klonowego szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 180 g ugotowanego ryżu arborio (50 g przed ugotowaniem) łyżeczka mąki kokosowej Twaróg zmiksować z syropem, solą(...)jajkiem. Następnie dodać mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Wymieszać. Frytkownicę nagrzać do 180 stopni. Masę serową połączyć ryżem i przelać do natłuszczonych foremek. Piec w rozgrzanym urządzeniu około 20-25 minut lub do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i zajadać. Smacznego

Poranek na słodko
Muffinki z powidłami 127

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 60-70 ml oleju Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu/konfitury/marmolady/powideł (1 łyżeczka na jedną babeczkę; u mnie powidła śliwkowe) cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko(...)dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 łyżeczce (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce

Di gotuje
Maślankowe ciasto ze śliwkami 147

Szybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek.   {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ma\u015blankowe ciasto ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 11:37:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient(...)u015bliwki","2 \u0142y\u017cka olej kokosowy","2 szt jajko","250 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki poza owocami mieszamy na g\u0142adk\u0105 mas\u0119. Po\u0142ow\u0119 masy wylewamy do formy (wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia lub nasmarowanej t\u0142uszczem) i uk\u0142adamy owoce. Wylewamy drug\u0105 po\u0142ow\u0119 masy. Pieczemy w temp

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 161

łyżki tego mleka i do nich wsypujemy drożdże i mieszamy, na koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy(...)Można posmarować kulki jajkiem, ale nie trzeba. Posypujemy kruszonką i wstawiamy spowrotem do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 25 min. Następnie wyciągamy, nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy babeczki i pieczemy ok. 20 min. W zależności jak bardzo mają się przyrumienić

Pelusiowa Kuchnia
Czekoladowe muffiny 119

pieczenia 2 duże jajka 3 łyżeczki kakao w proszku pół kostki gorzkiej czekolady ozdoby na wierzch muffinek Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza czekoladą i miksujemy na gładką masę. Połowę czekolady łamiemy na kostki i roztapiamy – ja robię to w mikrofali, chociaż trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić czekolady. Dodajemy czekoladę do ciasta, mieszamy. Do przygotowanych 12 foremek(...)przez 15 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie uginać się przy dotykaniu. Gdy muffinki jeszcze nie wystygły możemy rozpuścić pozostałą część czekolady i rozsmarować ją po wierzchu babeczek. Dowolnie ozdobić

Humanistka w kuchni
Espresso cupcakes 128

Zmiana trybu jedzenia spowodowała, że muszę na razie ograniczyć słodkie wypieki i po części zrezygnować ze swoich ulubionych dań.  Babeczki na które podaję przepis robiłam  ponad tydzień temu. Są wspaniałe. Zrobiłam podwójną ilość i rozeszły się w szybkim tempie. Połączenie czekolady z kawą daje niesamowity smakowo efekt.Przepis od Dorotus76 Składniki: 125 g  ( kostka) miękkiego masła(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy espresso (proszku) 1 tabliczka czekolady  2 łyżki mleka Zmiksować  masło z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku i ponownie zmiksować. Dodać mąkę przesianą i wymieszaną  z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Dodać dwie łyżki mleka. Wszystko razem

Na słodko lub wytrawnie
Sernikowe tartaletki z żurawiną 205

przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków(...)serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy,  oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wsypujemy do masy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania