Piątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to
kruche babeczkiWitajcie w Nowym Roku :-). Między Świętami miałam dla Was kilka przepisów, ale niestety czas i przeziębienie nie bardzo dały mi cokolwiek zrobić, ale co się odwlecze
kruche babeczkiJeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują
Apetyczna babeczkaPiankowe pralinkiDzisiejsze pralinki to propozycja na te okazje, kiedy wiecie, że goście mają być za 20 minut, a chcielibyście zaskoczyć ich czymś ładnym i smacznym :) Wszystko
CiastkozercyŚwietna domowa wędlina, kupując boczek poproście aby go zmielono na miejscu w sklepie, wtedy przygotowanie pieczeni rzymskiej zajmie Wam kilka minut :)Składniki: 1 kg surowego boczku
Apetyczna babeczkaSkładniki:100g makaronu spaghetti Lubella100 g kabanosów wieprzowych1 średnia cebula3 łyżki kukurydzy1 jajo2 łyżki śmietany 18%sól, pieprz 150 g sera mozarellaoliwaWykonanie:Makaron ugotować w osolonej
kolorowotorcikowodawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny <--klik, to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;) Składniki na foremkę 25 x 11 cm 3 jajka klasy L 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)oleju 2 czubate łyżki budyniu waniliowego ( może być tez inny ) 1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki ) 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec
Gotowanie...to proste !łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych foremek). Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut(...)białą czekoladą: Do rondelka odlewamy 3 łyżki śmietanki, wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki i podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy, jeśli masa robi się za ciepła i zaczyna parować zdejmujemy na chwilę z palnika i dalej mieszamy). Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy śmietan fix i masę czekoladową z rondelka
Kolorowy Przepisownikzapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie tylko są pyszne ale też są idealne ozdobą świątecznego stołu. Ciasto na babeczki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy(...)foremek nie musimy niczym smarować). Ja zostawiłam trochę cias ta, dodałam do niego do br ą ga rść mąki , zagniotłam raz jeszcze rozwałkowałam i powycina ł am gwiazdki. Masa makowa: 170g maku 55 cukru 40 g rodzynek 15 g posiekanych orzechów 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżka masła 1 jajko
Cynamonowe szczęściewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujeczekoladę, masło i kakao – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy mąkę i miksujemy na woilnych obrotach. Wlewamy przestudzoną ( nie musi być zimna! ) masę czekoladową -mieszamy. Dodajemy borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami(...)Smacznego! A jeśli macie ochotę spróbować też innych Brownie to zaglądnijcie na bloga! Jest tak Klasyczne czekoladowe brownie , Brownie z malinami i Sernikobrownie z brzoskwiniami. Nie brakuje też fantastycznych Babeczek Brownie z kremem
Ostra na Słodkoprawdę potrafią się za Waszą miłość odwdzięczyć. Jako, że Lusia to mój pomocnik kuchenny, który bardzo lubi muffinki, no to nie mogło być inaczej :) Dzisiaj ona zaprasza na pyszne babeczki. SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 100 g białej czekolady(...)czerwona porzeczka A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Na koniec wrzucić garść owoców porzeczki, obranych z szypułek, wymieszać. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec
Kuchnia w opałachDziś na deser polecam muffinki z gruszkami. W kilka chwil można przygotować pyszne owocowe babeczki. SKŁADNIKI: 2 jajka, 150 ml mleka, 100 ml oleju, 1,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając
Słodka Stronasmak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie:Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia
Ze smakiem i z pasją