syna. Przepis jest sprawdzony, krąży w sieci już kilka dobrych lat w troszkę innej wersji. Również na wielu blogach można go znaleźć. To pyszne waniliowe babeczki z czekoladowo-orzechowym smakiem nutelli . Na imprezy szkolne - rewelacja - wszystkie znikają ! Składniki: 150g(...)szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki nutelli Wykonanie: Masło utrzeć do białości , dodać cukier i ucierać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie po każdym ucierać aż do połącznia się składników. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wmieszać do masy za pomocą szpatułki. Na koniec
Pysznie & Piękniebabeczki...na gorąco posmakowały..a na zimno już mniej..ale zjedzone i przez moich domowników i przez sąsiadów [ chyba ] - dałam na spróbowanie. 300 g młodej fasoli szparagowej 80 g cukru 100 g mąki 5 jajek 1 duża cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Fasolę umyć, pokroić na mniejsze kawałki .Zblendować razem z sokiem z cytryny na gładką masę
Moje domowe kucharzeniemasy. Sparzamy cytrynę wrzącą wodą, trzemy na tarce, dodajemy do ciasta oraz wyciśnięty sok z cytryny (zostawiamy 1 łyżkę soku do białka ). Przez kilka minut jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy łyżkę soku z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone babeczki
kgwjanczewoZa oknem szaro, buro i ponuro, a ja już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są
Domowa Cookierenka AgiSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkapodczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;) Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart. Serdecznie polecam;) Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g cukru 50 g mąki pszennej Wykonanie: Białka(...)żółtek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć do białości. 50 ml podgrzać, rozpuścić w nim kawę, dokładnie wymieszać. Kawę z mlekiem oraz mąkę dodać do żółtek i zmiksować na gładką masę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną i mieszać do czasu, aż krem zgęstnieje. Smacznego
Krakowskie smaki Aniznalazłam przepis na babeczki z budyniem. Zmodyfikowałam nieco przepis i zamiast budyniu czekoladowego dałam malinowy i dodałam do tego jeszcze mrożone maliny. Z podanego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Wyszły naprawdę wspaniałe. Puszyste i delikatne z niespodzianką w środku ;-) Składniki: · 1 i ¾ szklanki mąki(...)łyżka budyniu · Garść malin świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym całym jajku nie przerywając ucierania. Gdy wszystkie składniki będą ze sobą dobrze połączone dodać jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować
Na słodko lub wytrawnieSą takie przepisy, które trzeba znać, potrawy, których trzeba spróbować, miejsca które trzeba zobaczyć. Choć ja wielu potraw jeszcze nie spróbowałam, wielu miejsc nie odwiedziłam (choć
Słodkie Przyjemnościbabeczek z mikrofali i pozostała reszta ciasta i śliwek jest na tortownicę 20 cm co będzie pieczona w piekarniku 75 dag śliwek bez pestek w rondlu udusić z 1 łyżką masła i 1 łyżką cukru - mieszać z 3 minuty na średnim ogniu i wystudzić 4 żółtka, cukier, wanilię mieloną mikserem dobrze utrzeć na kogel-mogel do masy jajecznej dodać olej
W Mojej Kuchni LubięKakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto z jeżynami i michałkami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki śmietany 18 % 1/3 szklanki wody gazowanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny cukierki Michałki w białej czekoladzie Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem. Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie względnie jednolita. Ciasto wyjdzie nam dosyć gęste. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1) . Muffinki podczas pieczenia sporo(...)jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić kremem (fot.4) . Resztę kremu przełożyć
Świat Ciastaeksponowania pysznych, domowych wypieków (i nie tylko;) o czym dalej), więc będę ją mogła z dumą prezentować gościom w naszym wymarzonym domu :) Będzie też najlepsza do pięknej ekspozycji babeczek, muffinek i... tortów urodzinowych dla moich dziewczynek, bo mam ambitny plan nauczyć się te torty w końcu zdobić ;) trzymajcie kciuki za powodzenie tej misji :D Właśnie - torty! Dzięki dolnemu rantowi(...)moja Mama ma taką szklaną :) ( o tutaj ją widać w przepisie na grzybki ) odkąd pamiętam, czyli przyjmijmy, że od jakichś +20 lat! Jest nie do zdarcia ;) wytrzymała całą masę imprez, mniejszych i większych, i nadal nie widać po niej, żeby się na emeryturę wybierała ;) różnica między tą moją nową, a tą Mamy (poza wyglądem) jest taka, że Mama
Kolorowy PrzepisownikPowiem Wam, że sernik na zimno był moją zagwozdką od dłuższsego czasu – nie dlatego, że nie potrafiłam go zrobić. Tylko dlatego, że nie umiałam zrobić
CiastkozercyHej :) Dajecie jeszcze radę z tymi upałami??? Ja już trochę wysiadam :( Takie pogody to nie dla mnie niestety, a tu ten i cały kolejny tydzień taki
kruche babeczki