Moje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.
Apetyczna babeczkaPyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie.Sk
Apetyczna babeczkaLubię ten czas przed świętami. Jest tyle różnych możliwości, żeby święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj wybrałam dla Was babę cytrynową. Jest pyszna, puszysta, leciutka i... cytrynowa. Co Wy na to? Może być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej 70 g (½ szklanki) mąki ziemniaczanej(...)Masło roztopiłam i zostawiłam do wystudzenia. Cytrynę wyszorowałam, skórkę starłam na tarce i wycisnęłam sok. Foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem. Całe jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą masę. Kiedy masa jajeczna podwoiła swoją objętość, wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierałam mikserem na średnich obrotach, żeby mąka się dobrze wmieszała w masę jajeczną. Teraz
Kuchnia u Krysisię spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się. Nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie(...)odważyłam mąkę, przesiałam z proszkiem do pieczenia. Dodałam cukier z wanilią i sól. W oddzielnej misce odważyłam cukier dodałam jajka i wspólnie z synem zmiksowaliśmy na w miarę jednolitą masę. Dodaliśmy suche składniki – mąkę z proszkiem, sól, cukier z wanilią. Zmiksowałam. Dodałam posiekane migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi
apetytnapieczeniejednolitą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać dalej. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Do jajek dodawać suche składniki na zmianę z maślanką i dokładnie całość wymieszać. Na koniec dodać czekoladowe łezki lub czekoladę startą wcześniej na tarce jarzynówce, ewentualnie posiekaną na drobne kawałki. Można dodać również posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać
Ze smakiem bez glutenumasy. Wymieszałam i przełożyłam do foremki. Foremkę z babą wstawiłam do gorącego piekarnika na około 50 minut. Sprawdziłam patyczkiem. Musiałam jeszcze dopiec około 10 minut. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremce. Po wyjęciu z formy polukrowałam moją babę.... i od razu ją pokroiłam Mam nadzieję, że któraś z tych proponowanych przeze mnie bab, babek, czy babeczek (wszystkie przepisy
Kuchnia u KrysiBUDYNIOWE BABECZKI JAGLANE /przepis własny/ 180 g ugotowanej kaszy jaglanej (pół woreczka) łyżka mąki kokosowej łyżka mąki pszennej łyżka budyniu śmietankowego Delecta jajko aromat migdałowy łyżeczka syropu klonowego szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Delecta łyżeczka oleju kokosowego kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Kaszę łączymy z pozostałymi składnikami za pomocą miksera. Na dnie foremek układamy kamyczki czekoladowe. Gotową masę przekładamy
Poranek na słodkobabeczki jest banalnie prosty i to sprawia, że fit muffinki goszczą u mnie dość często. Można je spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy/szkoły. PRZEPIS ✔ 3/4 szkl.płatków owsianych @purerein ✔ 1 banan ✔ 1/2 szkl.jogurtu naturalnego ✔ 1 jajko ✔ 2 łyżki siemienia lnianego ✔ 1 łyżka cynamonu ✔ 1 łyżeczka pdp ➡ proszku do pieczenia ✔ słodzik Składniki wymieszać, masę wlać
Tetiisheribabeczek. Całkowity czas jej przygotowania to zaledwie 30 minut. Możemy ją barwić barwnikami spożywczymi każdego typu. Składniki: 270 g pianek Marshmallow Party ( JOJO) ok. 3-4 łyżek wody ok. 600 g cukru pudru (stopniowo!) odrobina oleju Sposób przygotowania: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Następnie stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa zacznie być
Wielki apetytbabeczek: 3 białka jaj 40g otrąb owsianych 30g orzechów 2 łyżki stewii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Kurkuma Cynamon Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z otrębami. Dodajemy 1/4 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczkę cynamonu oraz proszek do pieczenia i stewię. Wsypujemy orzechy. Do formy na muffiny wkładamy papierowe kokilki. Nakładamy łyżką masę i pieczemy
Czarnawisienkapuszystą masę. Dodać szczyptę soli i chwilę miksować. Następnie nie przerywając miksowania wbić kolejno jajka. Skończyć miksowanie kiedy składniki się połączą (jeśli temperatura masła i jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko wróci do normy). Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Łyżką(...)pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części. Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół, około 20 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć z foremki i przestudzić
Trzeci talerzSKŁADNIKI ¼ średniej dyni 1 średnia lub 2 małe cukini marchew - 1 szt. 2-3 ząbki czosnku jajko - 2 szt. mąka - 2-3 łyżki. jogurt - 100 g
w mojej kuchniSkładniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 2 wyszorowanych cytryn 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę
Słodkie inspiracjeNa pewno robiliście, my pierwszy raz. Naleśniki super, bardzo smaczne, puszyste. U nas były na wytrawnie, ale na słodko też się sprawdzą. Polecam i miłego dzionka
kruche babeczkibabeczek 1 szklanka mąki 60 g masła (miękkiego) 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru drobnego 6 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) szczypta soli sok z jednej cytryny i otarta skórka z dwóch cytryn Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić. Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk