babeczki :)Składniki:2 szkl mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 szkl cukru1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soli1 szkl mleka0,5 szkl olejuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180st C.Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę ziemniaczaną.Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie
charlotte gotujeWitajcie :-) Dziś przepis na pyszne naleśniki z serem, zapiekane w śmietanie. Fit to one nie są, raczej mają dużo kalorii, ale smak, no rewelacja. Do tego
kruche babeczkiKażdy lubi łatwo i szybko, ciasta w 10 minut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc
Apetyczna babeczkachrzcinach małej Astrid. Dostałam ważne zadanie przygotowania tortu i babeczek z tej jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić(...)Jajka roztrzepać, dodać serek, połączyć. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać owoce, wymieszać delikatnie, aby ich nie rozgnieść. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę i gotujemy ją przez 15 minut. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion(...)innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy je bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy na gładko i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko jajka. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nią foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu lekko studzimy i wyjmujemy z foremek. Podajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneczekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę się odbędzie. Nie mogę jednak zdradzić szczegółów, bo ma być niespodzianką :) PS. A babeczki są pyszne! Polecam :) Składniki: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 2 jajka 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem(...)śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem
zadanie-gotowanieUpiekłam przepyszne, pulchne babeczki z nadzieniem kokosowym. Do tego szklanka mleka lub kakao i mamy pyszne śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych(...)drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe
O kuchni z uczuciemMoże potrzebujecie pomysłu na świąteczne ciasto?, bardzo proszę mam dla Was sprawdzone pyszne ciasto przekładane. Wyjątkowo łatwo i szybko można je zrobić. Dla zabieganych radzę kupić
Apetyczna babeczkaMiałam zamrożone białka po wypiekach z tłustego czwartku więc upiekłam babkę. Babeczka w dwóch kolorach, kakaowo-waniliowa. Prosta, smaczna, idealna do herbatki. składniki: 1 szklanka białek szczypta soli 1 szklanka cukru 100 g masła 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao aromat/esencja waniliowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze(...)pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mleko a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek i dokładnie zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Gotowa masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao a do drugiej odrobinę aromatu waniliowego. Foremkę
Monia miesza i gotujeMałe, podzielne, z orzechowym środkiem muffinki z kremem budyniowym. Udekorowane małymi ozdobami zachęcą nie tylko dzieci. 9 szt: Muffinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
VioletoweKucharzeniePyszny kremik do przekładania ciast,wypełniania babeczek,smarowania naleśników czy gofrów. Składniki: 3 duże jajka 1/2 szkl soku z cytryny 1/2 szkl cukru 100 g masła Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę.Jajka rozbić i przełożyć do małego garnka.Dodać cukier i wymieszać.Następnie dodać sok z cytryny i wymieszać.Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać cały czas mieszając rózgą(...)minucie dodać połowę masła i cały czas mieszać.Gdy masa zacznie gęstnieć(nie może się zagotować) musimy intensywnie mieszać przez ok. 1 minutę.Zdejmujemy garnek z gazu i wkładamy resztę masła i mieszamy aż tluszcz się rozpuści.Masę przelewamy do słoika.Gdy krem zrobi się zimny przekładamy do lodówki, gdzie jeszcze bardziej krem zgęstnieje.Smacznego Kremu z podanych składników wychodzi
słodkie i nie tylko historie kulinarneTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto
BullioWczoraj dostałam w prezencie od Noli płatki gryczane. Wymieniłyśmy się paroma pomysłami jak je wykorzystać, ale strzałem w dziesiątkę okazały się muffiny. Tak powstał przepis na pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem. Składniki 100 g płatków gryczanych 200 g odtłuszczonego białego sera 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka bio proszku(...)miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy płatki gryczane, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i mieszamy. Jabłka ścieramy na tarce i wraz z dwoma żółtkami i miodem dodajemy do masy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy z masą. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i wkładamy do foremek do muffin. Piekarnik nagrzewamy
My Chcemy JeśćDziś po dłuższej przerwie, wreszcie mam chwilę aby uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych. SKŁADNIKI : skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, 200 g masła 2 duże jajka 4 łyżki mleka 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki sody oczyszczonej Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier, ucieramy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy mleko, skórkę z cytryny oraz sok. Wsypujemy przesiane suche składniki. Mieszamy do połączenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
dlaSmaQjakoś wizualnie odtworzyć, te ciacha w zdrowszej wersji, ze względu, że było to próbne podejście wyszły mi tylko dwie babeczki, ale przy najbliższej okazji przygotuj większą porcję ;) Składniki (2 babeczki): 3 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka miodu 2 łyżki serka homogenizowanego ulubione owoce (ja dałam kilka kawałków ananasa i kiwi) opcjonalnie jakieś(...)dodawałam bo sam otrębowy spód i owoce były wystarczająco słodkie) Sposób przygotowania: Mieszamy otręby, miód oraz 2 łyżki gorącej wody i odstawiamy na kilka minut, aż spęcznieją wykładamy masę otrębową na spód oraz boki silikonowych papilotek do muffinek (wymaga to trochę cierpliwości, ponieważ otręby odklejają się od boków i trzeba je mocno przyciskać) pieczemy w temp 170 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość