babeczki z masa - 3968 przepisów (strona:132/265)

Murzynek z nektarynkami i jeżynami 155

jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z nektarynkami i jeżynami jest puszysty i wilgotny, posypany cukrem trzcinowymi cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam ten przepis na błyskawicznego mocno kakaowego murzynka z nektarynkami i jeżynami: 1, 5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki kwaśnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia jeżyny, nektarynki 3 kopiaste łyżki kakao cukier puder i cukier trzcinowy do posypania Przygotowanie: Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, kwaśne mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka waniliowo - kakaowa 139

Dzień dobry :-) Już piąteczek i propozycja ciasta na weekend :-) Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy ( babka

kruche babeczki
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 129

kremem należy garnek umyć lub wymienić na czysty. Żółtka ubijam z cukrem za pomocą miksera na puszysty kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na gładką masę na najniższych obrotach miksera ręcznego. Następnie, cały czas miksując powoli dolewamy gorące mleko. Gdy wszystkie składniki połączą się, przelewamy ponownie do garnka. Gotujemy na małym ogniu cały czas miksując (z niewielkimi(...)sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek

Kate's Kitchen
Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami 124

kremem należy garnek umyć lub wymienić na czysty. Żółtka ubijam z cukrem za pomocą miksera na puszysty kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy na gładką masę na najniższych obrotach miksera ręcznego. Następnie, cały czas miksując powoli dolewamy gorące mleko. Gdy wszystkie składniki połączą się, przelewamy ponownie do garnka. Gotujemy na małym ogniu cały czas miksując (z niewielkimi(...)sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek

Kate's Kitchen
Muffiny marchewkowe 192

był mój pierwszy wypiek z użyciem ksylitolu, dlatego dodałam tylko 100 g i pomieszałam z cukrem trzcinowym, nie chciałam by jedzenie babeczek wywołało nieprzyjemne dolegliwości. Muffiny marchewkowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 100 g ksylitolu; 8 g cukru waniliowego ( LECKER'S BIO ); 40 g cukru trzcinowego; 2 łyżeczki cynamonu(...)marchwi; 3 jajka; 250 ml kefiru; 50 ml oliwy z oliwek. Krok po kroku.          W jednej misce mieszam jajka i cukry na puszystą masę, następnie dodaję kefir, cynamon, opłukane rodzynki, startą marchew oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam a na koniec wlewam oliwę z oliwek.          W drugiej misce łączę mąkę oraz

Życie na widelcu
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 137

wysmarowania foremekDwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu(...)cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości

Delicious Titbits
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 144

Z tego co wiem - to wiele osób zna te ciasteczka z dzieciństwa. Ja niestety poznałam ich smak dość późno, ale odkąd upiekłam je po raz pierwszy

Di gotuje
Makaron z salami, słonecznikiem i pesto z rukoli 136

Hej :) Moje ukochane pesto z rukoli :)) Tym razem tak trochę nietypowo, bo do jego zrobienia oprócz oliwy, słonecznika i orzechów włoskich użyliśmy krakersów. Pesto wyszło bardzo

kruche babeczki
Chałwowiec z brzoskwiniami 123

Hej :) Dziś chwila odpoczynku (wolne), ale jaki tam odpoczynek jak nie wiem w co ręce włożyć :(. Tak to już bywa z tym wolnym, że niby jest

kruche babeczki
Babka krówkowa w polewie czekoladowej. 139

Witajcie :) tak na szybko przy sobocie zostawiam Wam babkę krówkową w polewie z Wiśni w czekoladzie Eterno . Pyszna, puszysta szybko znika z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki : 2

Sama słodycz i szczypta chili
Babka adwokatowa 190

składniki* 300 g mąki pszennej* 5 jajek* 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)* 200 g cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 250 ml adwokatu* 250 ml

Mix smaku
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 155

Dziś będzie dietetycznie,  przynajmniej na razie!. Kolorowo i zdrowo, świeżo i bardzo smacznie :) Składniki dla dwóch osób: 2-3  pomidory  15-20 dag

Apetyczna babeczka
Babka marmurkowa z makiem i limonką 196

Świeże pyszne limonki, mak i odrobina likieru pomarańczowego sprawia, że babka kusi smakiem :). Firma Guardini posiada w swojej ofercie piękne foremki na baby i babki, 

Apetyczna babeczka
Mini serniczki 110

Składniki:1 kg sera zmielonego w wiaderku,4 jajka,1,5 szklanki cukru,1 cukier wanilinowy,1 budyń śmietankowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 margaryny

Aga w kuchni
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 223

taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje i moim rodzice z sentymentem lubią do niej wrócić, aby powspominać stare czasy…   Zapraszam do konkursu(...)obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej

Mała Cukierenka