Domowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila
CiastkozercyŚwiąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka kropel ekstraktu(...)kropel ekstraktu migdałowegokilka drobno posiekanych migdałówpół szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie
Lawendowe Niebojest dnia następnego po wyjęciu z lodówki, trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem.Składniki:300 g ciasta francuskiego180 ml śmietanki 30 %Serek waniliowy 150 gMały granatłyżeczka cukru pudru z waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka(...)pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220`C na około 5-7 minut – do zarumienienia.W tym czasie ubijamy śmietankę z dodatkiem łyżeczki cukru pudru waniliowego. Gdy masa będzie sztywna dodajemy ją do serka waniliowego. Na początek 1/3 śmietanki, następnie resztę, łącząc za pomocą łyżki, lekko mieszając.Granat obieramy – końcówki owocu odcinamy, następnie podcinamy wybrzuszenia wyczuwalne palcem
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkaNastępnym razem będę bardziej zwracała uwagę na to jak ustawiony jest piekarnik. Myślę, że Wam moje muffiny wyjdą jeszcze lepiej! To nie w gębie! Składniki (10-12 babeczek):1 bardzo dojrzałe awokado150 gram jogurtu naturalnego 1,5%6 łyżek mąki orkiszowej typ 20003 łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej(...)dość kwaśna)20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%2 jaja1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny
Mango Papajamałym ogniu lub w mikrofalówce i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do miski włożyć masło orzechowe, dodać cukier puder, 4 łyżki lekko wystudzonego, ciepłego masła i wymieszać. W przypadku, gdyby masa była zbyt sucha (jak u mnie) dodać kolejne 2 łyżki roztopionego, ciepłego masła. Dokładnie wymieszać. Formę do mini muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy, do każdej papilotki wlać czubatą(...)jest to konieczne), umieścić w puszce/słoiku/pudełku i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych. Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów. Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być
Gospodyni MiejskaDzień Dobry :-) Jak zwykle w piątek coś słodkiego. Dzisiaj ciasteczka, mocno kakaowe z czekoladkami michałkami i żurawiną. Ostatnio dużo wpisów z nią w roli głównej, ale
kruche babeczkiGenialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego
moj przepis naMoja nowa propozycja na dietetyczne rarytasy, bez mąki, bez cukru i bez glutenu.... :), jeśli macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2
Apetyczna babeczkaPrzepis na słodką roladę pojawił się już na blogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą
CiastkozercyCygan jest lekki, puszysty i rozpływa się w ustach, a zresztą najlepiej będzie jak sami się o tym przekonacie:) Składniki na ciasto; 15 dag masła 25
Apetyczna babeczkaJedne z najlepszych babeczek, jakie upiekłam! Cudowny smak, słodziutkie, pulchniutkie, naładowane dużymi kawałkami bakalii, które wyczuwasz w każdym kęsie! Są przepyszne! Koniecznie przepis do powtórzenia :) Środek każdej babeczki wypełniłam orzechem macadamia :) Składniki (8 sztuk): 200 g mąki orkiszowej jasnej (Targroch) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g ksylitolu 1 jajko 150 ml mleka/napoju roślinnego(...)orzechów macadamia (Targroch) Przygotowanie: Owoce suszone i orzechy pokrój na drobne kawałki. Wszystkie składniki wraz z pokrojonymi bakaliami przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Masę przelej do wybranych foremek. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :Psierpnia, a więc w ostatnią niedzielę wakacji, odbyła się uroczystość Chrztu Świętego naszej Wiktorii. Z tej okazji do pudełek z ciastem dla gości miały trafić m.in te babeczki. Specjalnie wcześniej "trenowałam", by przepis dobrze dopracować, a koniec końców... z dziećmi nie zdążyłam upiec :) ale zdążyłam z sernikiem i ciastem kawowo-wiśniowo-advokatowym (przepisy niebawem i ciekawe czy gościom smakowały(...)nieco inna... A jaka smaczna! Polecam, szczególnie, że można użyć różnych owoców: jeżyn, malin, wiśni (także tych z soku, tylko trzeba je dobrze odsączyć), truskawek, porzeczek, brzoskwiń... Naprawdę cała masa możliwości, w zależności od sezonu :) Składniki: Ciasto brownie: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% (100g) 1/3 szkl. brązowego cukru (może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek
Kolorowy Przepisownikzjedzenie, dlatego też użyłam ich jako główny składnik mojej (nie)babeczki. Smak jabłka podkreśliłam dodatkiem cynamonu, który po ugotowaniu wraz z agarem, przepełnił swoim zapachem całą kuchnię. Gotową babeczkę posypałam skruszonymi nerkowcami. Istna rozpusta! Przebrnęłam przez dzisiejszy sprawdzian z baroku z zaskakującą łatwością, co mnie bardzo cieszy. Cały ranek/południe spędzone w szkole minęło mi naprawdę przyjemnie(...)ugotowanej) 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej) 2 świeże daktyle/suszone 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka agaru szklanka wody WYKONANIE: Jabłka obieramy, trzemy na tarce fasolę, ciecierzycę, daktyle*, jabłka blendujemy na masę szklankę wody przelawamy do garnuszka i gotujemy- do gotującej się wody dodajemy cynamon i agar- dokładnie mieszamy i gotujemy ok 3 min gotowy agar przelewamy do zblendowanych składników
healthy dreams