muffinki, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie możecie je nadziać Waszymi ulubionymi składnikami, ale z pewnością ładnie podane (*) zyskają na atrakcyjności. Polecam! (około 10 małych babeczek) 3 jajka 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo: 100g szynki 100g cukinii 50g żółtego sera Ponadto: masło/olej do wysmarowania formy Szynkę z cukinią (młodą ze skórką, starszą obrać) pokroić(...)foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera. Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami. Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Tą piękną tackę oraz porcelanową
Di gotujePyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g truskawek Truskawki(...)pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki
Domowa cukiernia Ewywanilii Sposób przyrządzenia: Muffiny: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. 2. Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier, wciąż ubijając, a potem żółtka. 3. Do masy jajecznej dodaj mąki, proszek do pieczenia, kakao i wodę; całość dokładnie połącz. 4. Ciasto wlewaj do połowy każdej papilotki/ formy na muffiny. 5. Piecz ok.20 min. w 180*C Topping(...)ubitą śmietaną. Sos: 1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz wszystkie nasionka. 2. Połącz dokładnie waniliowe nasionka z miodem i sokiem z cytryny. Całość: Ostudzone babeczki pokrywaj z wierzchu jagodową śmietaną, udekoruj świeżymi owocami i podawaj z miodową polewą. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanajaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę. Marta robiła wersję cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na kakaową(...)łyżka płynnego miodu ( u mnie akacjowy) szczy pt a soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki kakao słoik wiśni
Kto ugości moich gości?słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów. (Składniki na 1,5 szklanki.) 2 duże jajka(...)zetrzeć skórkę. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujeSkładniki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy pół
The Sweet Damselpotas. Zalecana jest do przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży banan(...)dużą zawartością kakao). Krok po kroku Na samym początku namaczam daktyle w wodzie. Do miski wkładam banana, odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam
Życie na widelcuskładniki * 4 jajka * 3/4 szklanki cukru pudru * 150 g masła lub margaryny * 50 g czekolady gorzkiej * 50 g czekolady mlecznej * 1 i 1/3 szklanki mąki
Mix smakuDomowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila
CiastkozercyŚwiąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka kropel ekstraktu(...)kropel ekstraktu migdałowegokilka drobno posiekanych migdałówpół szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie
Lawendowe Niebojest dnia następnego po wyjęciu z lodówki, trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem.Składniki:300 g ciasta francuskiego180 ml śmietanki 30 %Serek waniliowy 150 gMały granatłyżeczka cukru pudru z waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka(...)pieczenia w lekkich odstępach. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220`C na około 5-7 minut – do zarumienienia.W tym czasie ubijamy śmietankę z dodatkiem łyżeczki cukru pudru waniliowego. Gdy masa będzie sztywna dodajemy ją do serka waniliowego. Na początek 1/3 śmietanki, następnie resztę, łącząc za pomocą łyżki, lekko mieszając.Granat obieramy – końcówki owocu odcinamy, następnie podcinamy wybrzuszenia wyczuwalne palcem
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkaNastępnym razem będę bardziej zwracała uwagę na to jak ustawiony jest piekarnik. Myślę, że Wam moje muffiny wyjdą jeszcze lepiej! To nie w gębie! Składniki (10-12 babeczek):1 bardzo dojrzałe awokado150 gram jogurtu naturalnego 1,5%6 łyżek mąki orkiszowej typ 20003 łyżki odtłuszczonego kakao 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki stewii1 łyżka miodu 3/4 szklanki świeżej(...)dość kwaśna)20 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 75%2 jaja1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Awokado, jogurt naturalny i jaja miksujemy blenderem na gładką masę. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy, dodajemy otręby owsiane, stewię i dokładnie mieszamy Dodajemy miód, żurawinę oraz posiekaną drobno gorzką czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek na muffiny
Mango Papajamałym ogniu lub w mikrofalówce i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Do miski włożyć masło orzechowe, dodać cukier puder, 4 łyżki lekko wystudzonego, ciepłego masła i wymieszać. W przypadku, gdyby masa była zbyt sucha (jak u mnie) dodać kolejne 2 łyżki roztopionego, ciepłego masła. Dokładnie wymieszać. Formę do mini muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy, do każdej papilotki wlać czubatą(...)jest to konieczne), umieścić w puszce/słoiku/pudełku i przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych. Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów. Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być
Gospodyni Miejska