otrzymać coś słodkiego. Dziś przedstawiam przepis na mocno czekoladowe (czekolada, nutella, kakao) muffiny z dodatkiem śliwek. Ten ostatni składnik jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Dzięki śliwkom bowiem babeczki stają się wilgotne i to właśnie one przełamują słodki czekoladowy smak. 300 g węgierek 80 g masła 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 2 jajka 150 ml mleka(...)rondelku na małym ogniu roztapiamy masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Dodajemy nutellę i cały czas mieszając, podgrzewamy całość krótką chwilę. Następnie rondelek zdejmujemy z palnika, a do masy wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej masy. Do składników suchych dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz składniki mokre. Mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia. Gotowe ciasto
Smaki Na Talerzudeser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam podać z dodatkiem sałaty i pomidora😇 Śniadaniową propozycję babeczek białkowo-tłuszczowych znajdziecie tutaj 👈 Składniki na 12 babeczek: -puszka tuńczyka w sosie własnym -120 g mąki gryczanej -1 jajo -1 cebulka -40 g sera żółtego -pół łyżeczki proszku do pieczenia -ok pół szklanki wody -1 łyżka(...)żółty pokrojony w kostkę (odrobinę zostawić po posypania góry), mieszamy do połączenia składników. Na koniec tuńczyka, dolewamy partiami wodę i mieszamy wszystko. 4. Formę smarujemy tłuszczem i napełniamy masą tak do 3/4 pojemności. Posypujemy serem i pieczemy ok 40 min 170 stopni. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height
Zdrowie i pysznie na talerzutłuszczu, niż ten pochodzący z majonezu. Nie są też suche, jak biszkopt, gdyż zarówno majonez, jak i jabłka wpływają na ich wilgotność. Z poniższego przepisu można wykonać 12 babeczek . Babeczki majonezowe z jabłkiem Składniki: 180g mąki pszennej 140g drobnego cukru 3 jajka 3 łyżki (ok. 50g) majonezu (najlepszy będzie taki o łagodnym smaku) 150g startych i odciśniętych jabłek 1 łyżeczka(...)cytryny, następnie dobrze odciśnięte - białka oddzielić od żółtek - białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując masę - do masy dodać majonez oraz ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać (szpatułką lub łyżką) - na koniec do masy dodać starte
Smakołyki Berenikikanapkę, owoca też musi. Umowa była, zgoda wyrażona, ale i tak do końca spokojna nie jestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-)) Inspiracja: klik Składniki na około 20 szt: 300 g maki ( u mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego(...)jednej misce mieszam suche składniki, w drugiej mokre, dodaję przestudzone, roztopione masło. Do mokrych dodaję suche, mieszam. Jabłka obieram, kroje w drobną kosteczkę, dodaje do reszty, mieszam. Nakładam masę do papilotek na wysokość 3/4 foremki. Mąkę i cukier na kruszonkę mieszam w miseczce, dodaje pokrojone masło, zagniatam palcami, aż powstaną większe grudki, posypuję nią muffinki. Piekę w 200 stopniach około
kruche babeczkiMacie czasem taką sytuację , że używacie do wypieku żółtek , a białka wam zostają i zbiera się je raz drugi i zapas białek jest. Tak oto powstała babeczka z białek , a dokładnie łaciata no bo z kominem , gdyby to forma okrągła była to by była zebra. Składniki: 6 białek 100 g ksylitolu 100 g masła(...)kasza manna do obsypania formy masło do wysmarowania formy Wykonanie: Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch . Dodajemy ksylitol i ubijamy, aż będzie sztywna masa. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek
Różowa kuchniaDelikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2
Apetyczna babeczkaKoleżanka poprosiła mnie o znalezienie pysznej babki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :) SKŁADNIKI: 5 jaj w temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata(...)cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać
Pani na deserKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis na wspaniałe muffiny z dużą ilością orzechów i śliwek. Znakomity smak, po prostu spróbujcie. Przepis z książki C. Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki (na 12
babka w formiePiernikowe babeczki z pestkami dyni podane ze stewią i truskawkami BABECZKI PIERNIKOWE /przepis własny/ 120 g puree z ugotowanej dyni i marchwi (można użyć samej dyni lub marchwi) 20 g mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji(...)kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia) + oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia foremek pestki dyni do dekoracji owoce do podania Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą. Dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka. Ciasto powinno być
Poranek na słodkoPamiętam Wuzetkę jako mała dziewczynka, była pyszna, miała aromat rumowy, mocno nasączona, biszkopt kakaowy, bita śmietana, kakao i rozetka ze śmietany na gorze. Była krojona w
moj przepis naKiedyś na zakupach stałam w takiej kolejce, że zeszło dłużej niż samo chodzenie po markecie. Dlatego sugerując się tymi przesłankami dzielę się z Wami na pierwszy wielkanocny wpis- mini babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka:) Nie zajmują wiele miejsca, a smakują wybornie:) Składniki: Na ok 15 sztuk: 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku(...)mlekiem, cukrem i żółtkami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek, kilka kropel olejku i mąkę. Na końcu ubijamy pianę z dwóch białek i mieszamy delikatnie razem z powstałą wcześniej masą. Nakładamy do małych silikonowych foremek do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 st ok 30 min. Jeszcze ciepłe namaczamy w przygotowanym wcześniej lukrze. (Białko utarte z cukrem pudrem) Posypujemy
Kuchnia w czekoladzieorzechów stanowią one prawdziwą gratkę. Słodki aromat bananów i cynamonu unoszący się w kuchni podczas pieczenia zdecydowanie nie sprzyja cierpliwemu oczekiwaniu. Z podanej ilości składników możemy przygotować 6 babeczek. Jedna(u mnie ok. 55g) to zaledwie 107kcal w tym 4,3g białka, 4,2g tłuszczu, 11,9g węglowodanów oraz 3,5g błonnika. SKŁADNIKI: 60g komosy ryżowej- przed ugotowaniem(...)całkowitego wchłonięcia wody i wystudzić Do wystudzonej komosy dodać rozgniecionego widelcem banana, otręby i napój sojowy oraz przyprawy i dokładnie wymieszać do połączenia składników Do foremek wykładać łyżkę masy, łyżeczkę masła orzechowego i przekładać drugą łyżką masy Posiekać drobno migdały i orzeszki i posypać wierzch muffinek Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Przed wyjęciem z foremek muffinki
peanutbuttermonstersernik pachnie! Cuuudownie, sernik w piekarniku, a po kuchni rozchodzi się zapach wanilii i truskawek. Mmmm :) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów, oczywiście z Śladami Słodkiej Babeczki. Przepis od razu mi się spodobał - mało składników i wielka miska truskawek w mojej lodówce:) Smaku nie da się opisać! Jeszcze jakby tego było mało, to świeże truskawki i mięta świetnie(...)Potem dodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:) Masa serowa: 700 g sera białego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 budyń waniliowy 4 duże jajka ok. 400 g truskawek Wykonanie:Ser wrzuciłam
Blondynka GotujeŚwiąteczne kruche ciasteczkaKruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na
Ciastkozercy