znowu mi gdzieś nie umknął ;) Kwaskowate porzeczki idealnie komponują się ze słodkimi babeczkami. Składniki na 12 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek
Ze smakiem i z pasjąMoja córka lubi bardzo, gdy przygotowuję jakieś muffiny. Chętnie mi też wtedy towarzyszy w kuchni i pomaga. Tym razem zrobiłyśmy Muffiny waniliowe z nadzieniem czekoladowo-truskawkowym
Kuchnia co dniaNieskomplikowane, szybkie w wykonaniu muffinki - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru trzcinowego 1 małe opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do
WielopokoleniowoUwielbiam małe słodkie wypieki. Najlepiej mi i moim bliskich smakują w wersjach kokosowych, orzechowych lub po prostu waniliowych. Wczoraj postanowiłam połączyć nasze ulubione smaki i zrobić
Słodkie okruszkiPyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki
Apetyczna babeczkakogo: dla lubiących bardzo wilgotne ciasta dla fanów dekorowania babeczek dla babeczkomaniaków Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklank i kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanka oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanka gorącej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i połączyć. Gorącą wodę
Mania WypiekaniaMuffiny z jagodami należą do moich ulubionych. Smakują mi chyba bardziej niż czekoladowe z czekoladą. Ciasto robię lekko waniliowe. Jeśli nie wyobrażacie sobie muffinów bez czekolady
Wypieki i RumieńceMaleńkie babeczki, a tyle radości... Dzieciakom, aż śmieją się buźki na widok tych kolorowych wypieków na jeden kęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie? Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli(...)foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami
Z Majeczką w kuchniczasu do czasu przygotowuję te babeczki z przepisu Kuronia razem z moją Maleńką. Ona uwielbia, gdy razem coś robimy, dzielnie mi asystuje, miesza składniki, oblizuje paluszki wymazane czekoladą, jednym słowem pomaga ze wszystkich sił. Nie ma większej radości, jak widok Maleńkiej zaglądającej z zapartym tchem przez szybkę piekarnika i oglądającej, jak rosną babeczki. Oczekiwanie na efekt zawsze jest pełne emocji(...)aromatycznej czekolady. Polecam! Składniki: • 300 g mąki pszennej • 100 g cukru np. trzcinowego • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy • 100 ml oleju rzepakowego • 250 ml mleka • 100 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: 1. Przygotować 2 miski. Do jednej włożyć suche składniki
W mojej kuchniBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
Ciastkozercyładne, żywe kolory. Babeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też czekolada plastyczna , którą można zrobić samemu w domu. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie kremu i ozdób z masy cukrowej. Do przygotowania gniazdek wystarczy zwykły
CiastkozercySkładniki (na 12 - 18 babeczek) 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki pełnotłusego mleka 1 duże jajko 3 łyżki nasion kardamonu lub 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu 4 łyżki stopionego niesolonego masła 1 łyżka niesolonego miękkiego masła do wysmarowania foremek 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli kilka kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki cukru waniliowego ewentualnie 1 łyżka kakao Przygotowanie W ymieszać dokładnie ze sobą mąkę tortową , mąkę pszenną , proszek do pieczenia, sodę , sól i nasiona kardamonu . W osobnym naczyniu przy pomocy miksera na wysokich obrotach utrzeć na puszystą masę jajko z cukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej. Składniki na 8 dużych babeczek: 300 g upieczonych buraków, zmielonych na pure 250 ml mleka roślinnego 100 g mąki z ciecierzycy 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę 70 g mąki ziemniaczanej(...)więcej w zależności od smaku 20 g zmielonego siemienia lnianego 3 goździki zmielone na mąkę 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego/winnego 1 garść rodzynek W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę z ciecierzycy, ziemniaczaną, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, kakao
moj przepis nababeczek zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Był to pierwszy wypiek jaki zrobiłam sama od A do Z. Pierwsza udana partia babeczek sprawiła , że potrafiłam piec je nawet kilka razy w tygodniu :) Czy jest coś lepszego niż puszysta , jeszcze ciepła muffinka z bakaliami? Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne(...)suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 - 35 minut (należy sprawdzić za pomocą wykałaczki czy są już upieczone. Gotowe babeczki studzimy . Można również udekorować je wedle upodobań
Marcepanowa kuchniamąki (ja zrobiłam miks kokosowej – 100 g, lnianej – 50 g, ryżowej – 50 g i kukurydzianej – 50 g) 100 g ksylitolu 30 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 75 g masła 1 jajko 300 ml kefiru lub maślanki 2 łyżki soku z cytryny lub aromat cytrynowy Łączymy ze sobą suche składniki(...)maślanką. Łączymy suche i mokre składniki. Jeśli będzie potrzeba dolewamy trochę maślanki lub kefiru. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 st. C. Babeczki można udekorować bitą śmietaną lub kremem mascarpone (mascarpone ucieramy z ksylitolem i odrobiną soku z cytryny). 1 porcja ma ok. 176 kcal
Kucharzycamożna użyć dobrej jakości (najlepiej domowego) dżemu jagodowego cukier - w tym przepisie użyłam 3 rodzajów cukru - drobnego do ciasta, pudru (do uzyskania gładkiej kruszonki) i waniliowego do jagód (można zastąpić pudrem lub drobnym) budyń waniliowy lub śmietankowy - można zastąpić go mąką ziemniaczaną JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ MINIJAGODZIANKI? Jak w przypadku w większości drożdżowych wypieków - jak najkrocej. Najlepsze są w dniu(...)Babeczki jagodzianki z kruszonką Te minijagodzianki z foremki na muffinki są delikatne i mięciutkie, no i oczywiście, wypełnione jagodami. przygotowanie: 10 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 10 min czas całkowity: 20 min Składniki: Ciasto 250g mąki pszennej (np. luksusowej typ 550) 15g drożdży 50g masła 125ml maślanki 3 żółtka 30g cukru Nadzienie 250-300g jagód 1-2 łyżki cukru waniliowego
Pełny talerzBabeczki stokrotkiWiosenna propozycja na dziś to klasyczne czekoladowe muffinki z nutą pomarańczy i dużą ilością mlecznej czekolady - takie połączenie chyba nigdy mi się nie znudzi :) Do
Ciastkozercyzostała utrzymana :D Babeczki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej szklanka brązowego cukru 3/4 szklanki mleka pół kostki rozpuszczonego masła 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki masła orzechowego pół opakowania śmietanki 30% opcjonalnie cukier do smaku Krem: 200 g masła 2 szklanki mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy(...)wolnym ogniu masło oraz mleko i jajka. Ciasto mieszamy dokładnie i przekładamy do papilotek do połowy ich wysokości. Wyjmujemy zamrożone nadzienie i po kostce wkładamy do środka każdej z babeczek, przykrywamy resztą ciasta i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy muffinki nieco przestygną przygotowujemy krem: płynne mleko podgrzewamy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków, studzimy. Masło
sama złodycz