Delikatne, mocno czekoladowe babeczki, idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do kawki. Delikatne i dość słodkie, ale można je też zrobić z czekolady gorzkiej, ja zrobiłam z czekolady mlecznej, ponieważ zarówno mąż jak i córcia wolą wypieki nieco słodsze. NA 12 sztuk: 100 g masła 200 g mlecznej czekolady 150 g cukru 1 czubata łyżka prawdziwego kakao(...)mąki 2 jajka aromat waniliowy Piekarnik nagrzać do 190 st C. Czekoladę posiekać nożem . Masło z cukrem umieścić w garnuszku, postawić na gazie i ciągle mieszając rozpuścić. Następnie zdjąć garnuszek z gazu i dodać 3/4 posiekanej czekolady i aromat, mieszać do momentu aż czekolada rozpuści się w mieszance cukru z masłem. Kakao wymieszać z mąką, następnie dodawać stopniowo
Krylowa KuchniaCiastka Oreo to jedne z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych słodkości na świecie. Powstały na początku XIX wieku i zrewolucjonizowały ówczesny rynek słodyczy. Te chrupiące markizy
kruche babeczkiDzień dobry :-) Ten tydzień zaczynamy od słodkości. Nasze ulubione ciasteczka budyniowe w dwóch kolorach przekładane powidłem śliwkowym. Ciasteczka mogą dłużej poleżeć, są przepyszne. Idealnie sprawdzą
kruche babeczkiBabeczki egzotyczne świetnie sprawdzą się o tej porze roku - wszystkie składniki, z cytrusami na czele, bez problemu znajdziecie na półkach sklepowych. Lekko wilgotne i puszyste
Ciastkozercybabeczki podpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek. Nie dawałam na wierzch śmietany, gdyż chciałam je zabrać na wynos, a wtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do rabarbaru. Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem. Babeczki wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJeśli macie okazję kupić rabarbar, lub tak jak ja posiadacie go na działce, polecam to pyszne zestawienie słodkich truskawek właśnie z kwaśnym rabarbarem i budyniem . Babeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka(...)puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć połowę pokrojonych truskawek. Babeczki wstawić do piekarnika z termoobiegiem
Gosia gotujedramatyczna. Jeśli nie macie w domu bieżni, rowerka, hula hopu albo schodów - babeczka ta, do kawki na balkonie - idealna. Składniki: 1 szklanka mleka - w oryginale u mnie: 1 szklanka wody 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 cukier waniliowy 25 dag mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 25 dag cukru 2 jaja
Kronika PiekarnikaMuffiny z jagodami można dodatkowo wzbogacić kremem. Składniki Jagody 4-5 garści Masło 120g Cukier pół szklanki Jajko 1 jajko Jogurt grecki 4 czubate łyżki Mąka
Kulinarne PrzebojeTeraz staram się go dodawać do ciast i deserów. Polecam te babeczki gdyż robi się je bardzo szybko a smakują naprawdę wyśmienicie. Polubią je i dzieci i dorośli. Muffinki: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka
Smakołyki AsiMuffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru , przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle
Moja DelicjaMuffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru , przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle
Moja DelicjaPyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 130 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 duże jajka żółtko 415 g mąki pszennej 2 łyżeczki
Słodkie inspiracjesię tymi przesłankami dzielę się z Wami na pierwszy wielkanocny wpis- mini babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka:) Nie zajmują wiele miejsca, a smakują wybornie:) Składniki: Na ok 15 sztuk: 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 żółtka, 2 białka 3 łyżki mleka skórka starta z jednej cytryny olejek
Kuchnia w czekoladziekoloru nadaje kakao, tak w tym przypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Rozpustne gotowanieNutelli z pewnością będą w stanie wybaczyć im ową nieatrakcyjność tuż po ich skosztowaniu. Babeczki niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do zaspokojenia zachcianki na "coś słodkiego". :) Muffinki z Nutellą - Składniki:140 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru3 jajkapół łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)1,75 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaNutella (ok. 1/2 szklanki)Muffinki
Słodka Strona