Babeczki z truskawkami, w sam raz na mały, lekki deser do popołudniowej kawki :) Składniki: - 50 ml mleka - 150 g truskawek - 100 g masła - 150 g cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 jajka - 175 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniDzisiaj zapraszam na przepyszną babkę serową z truflami :) Skladniki : 200 g sera białego
Sama słodycz i szczypta chiliKrem waniliowy jest troszkę pracochłonny, ale naprawdę wart poświęconego mu czasu, bo odkąd go zrobicie przestaniecie kupować gotowych produktów z proszku i mleka. Można go wykorzystać do przełożenia tortu czy udekorowania babeczek tak jak w naszym przypadku . Składniki : 45 gram mąki 240 ml mleka 200 gram masła 200 gram cukru pudru 5 ml vanillowy extrakt
cookplfantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)"Składniki:135 g masła115 g cukru pudru2 jajkałyżka mlekałyżka ekstraktu waniliowego120 g mąkiłyżeczka proszku(...)sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao.Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną masę w miejscach które mają być innego koloru
Słodkie Przyjemnościbabeczki", bo dodałam do nich cukierki Liryki z Mieszanki Wedlowskiej (moje ulubione :). Znakomite połączenie.Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaok. 6 sztuk cukierków Liryków2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy)Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką
Moje pyszne gotowanieW zeszłą niedzielę my jako pasjonaci gotowania i zarazem członkowie Stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna zorganizowaliśmy już 3 edycję, najsmaczniejszego pikniku kulinarnego na Opolszczyźnie. - ŻARŁOSTACJA (NA NASZYM
Bon Appetit MałgorzatyDawno nie jadłam tak smacznych babeczek ;) Miękkie, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach i obłędnie pyszny cynamonowy krem. Całość smakuje niesamowicie dobrze. Wielbiciele cynamonu będą zachwyceni, na pewno! :) Polecam! Składniki na ciasto: 140 g masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego Masło utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Krem cynamonowy: 125 g mascarpone 75 ml śmietany kremówki 2-3 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki
Domowa cukiernia Ewypieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 jajo 1 szklanka mleka kilka kawałków czekolady lub kinder bueno Przygotowanie: w jednej misce połącz wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre (Thermomix czas 1 min / obr 4-5) połącz je dokładnie ze sobą blachę na babeczki wykładamy papilotkami nakładamy do połowy foremki ciastem - następnie układamy
Gotowanie z pasjąCiekawe muffinki dyniowe z domieszką aromatycznego, mielonego cynamonu - ciekawy smak, który warto wypróbować szczególnie w okresie jesiennym, gdy dynia jest taka modna. Babeczki mimo swej prostoty ładnie się prezentują i być może zaskoczą niejednego smakosza.Muffinki Dyniowe - Składniki: (ok. 16 muffinków)325 g dyni3 jajka360 g mąki40 ml oleju słonecznikowego145 g białego cukru120 g brązowego cukru70 ml mlekacukier waniliowy8 g proszku(...)Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy cukier biały, brązowy, waniliowy oraz szczyptę soli - dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z purre z dyni, olejem oraz mlekiem. Do naczynia z suchymi składnikami przekładamy w trzech partiach wymieszane składniki mokre
Słodka Stronaprzygotowania potrzebujemy: SPÓD Mąka migdałowa- 60g Cynamon mielony- 1g Erytrytol- 35g Masło – 35g WYPEŁNIENIE Ser śmietankowy- 165g Erytrytol – 50g Śmietana 18%- 30g Aromat waniliowy- 4g Jajko- 60g LUKIER Masło- 12g Extrakt waniliowy- 2g Erytrytol sproszkowany- 20g Śmietana 18%- 20g POSYPKA Cynamon mielony- 4g Erytrytol- 15g Mąkę, stopione masło, cynamon i słodzik mieszamy ze sobą. Nakładamy po równej porcji(...)Wyjmij i ostudź i przenieś do lodówki na 30min. Roztopione masło mieszamy z resztą składników na lukier, krem umieszczamy w szprycy lub woreczku jednorazowym z uciętym rożkiem i dekorujemy babeczki. Makro w 100g 339 kcl B- 8g T-31g W-3,7g Makro w porcji 56g 192 kcl B- 4,5g T-17g W-2g hdrpl
serzmiesemmąki (czubata szklanka) 140 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150g masła lub 140 g oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżki ksylitolu 12 malin Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, solą. Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą, jasną masę(...)łyżki ksylitolu. W pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy masę budyniową. Mieszamy do czasu, aż zacznie gęstnieć. Odstawiamy. Połowę ciasta na babeczki wykładamy do foremek. Do środka nakładamy po łyżce budyniu. Następnie dodajemy maliny – po jednej na babeczkę. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i, jeśli masa będzie zbyt gęsta
Kucharzycałyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło
Domowy Smak Jedzeniałyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło
Domowy Smak Jedzenia