Pyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki(...)się niesamowitą dbałością o szczegóły jak i jakością. Patera w całości wykonana jest z odpornego szkła, z cudnym grawerem. Posłuży nie tylko do tortów, ale również do owoców czy babeczek. Taką paterę możecie podarować osobie kochającej wypieki - grawer będzie dodatkowym personalizowanym atutem!Koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu ( KLIK) W sklepie znajdziecie również rzeczy idealne do dekoracji dziecięcych pokoi. Jakiś
VioletoweKucharzenieDzień dobry :-) Dawno na blogu nie było deserów. Dzieci się dopominały o coś z galaretką, więc na szybko powstała panna cotta z galaretką malinową i malinami
kruche babeczkiTrochę słońca w środku zimy sobie zamarzyłam. Tarta z lemon curd znika szybciej niż trwa jej przygotowanie i to jest jej jedyny minus. Składniki na jedną
Apetyczna babeczkaSkładniki: 250g mąki 120g cukru 120g masła 200g maślanki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat
The Sweet Damselbananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku. Do przygotowania ciasta bananowego będziemy potrzebowali: Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek 300 g rozdrobnionych bananów ( przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów) 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciasto bananowe Przygotowanie: Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana. Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Do drugiej miski przekładam
Uwaga Babcia Gotujedzięki mące pełnoziarnistej wnoszą dodatkowo trochę wartości niż tylko same węglowodany :-) Oczywiście mąkę pełnoziarnistą można zastąpić białą pszenną, z pewnością będą delikatniejsze w smaku, a środek urozmaicić np. dodaniem waniliowego serka. Przyjemnie komponują się również z polewą z białej czekolady. Składniki -2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej -1 szkl. mleka -1 duże jajko -1/2 szkl. oleju -1/2 szkl. cukru(...)mokre. Połączyć obie masy i dokładnie przemieszać. Foremki (lub blachę) do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę nakładać łyżką. Figi suszone pokroić na drobne kawałki. Powciskać po kilka kawałeczków w każdą babeczkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze ok. 200st. Smacznego
Zielona Kuchniadzisiejszej kawy (a kto wie, może nawet na drugie śniadanie ;) ) proponuję Wam szybkie owsiane babeczki ze świeżą żurawiną. Jeśli zaopatrzyliście się już w przedświąteczne zapasy domowej skórki pomarańczowej na pewno się tutaj przyda, jeśli nie śmiało można wykorzystać skórkę otartą ze świeżych pomarańczy. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinów, swoje piekłam w wysokich papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia(...)niższych foremkach może wyjść ok. 14 sztuk. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mleka 1 jajko skórka pomarańczowa ( domowa lub otarta
CiastkozercyBabeczka lekka, puszysta, każdy z plasterków sprawia wrażenie, jakby nic nie ważył. Od piętki do piętki dokroicie się w jeden dzień - odkrywając, że w każdym plasterku inaczej rozkładają się proporcje mas - ciemnej i jasnej. Składniki: na formę keksową o wymiarach w przybliżeniu - 24 cm / 12 cm - 4 jajka "L" - 15 dag cukru - 125 ml oleju - cukier waniliowy - 17 dag mąki(...)minutach wykładamy z foremki na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem - elegancko prezentuje się z białą posypką :) Wypiek idealny na spotkanie przy kawce z kimś, komu możemy poświecić sporo czasu. Można babeczkę kroić bez wyrzutów, plaster po plastrze, spotkanie przedłużając. Praktyczną będąc - doradzam : kawa do dzbanka, cała babka na półmisek obok. I tylko pozostaje dokrajać i dolewać, od stołu nie wstając
Kronika Piekarnikapudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu: 5 gruszek 1/2 szkl wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto owijamy folią(...)godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) po kawałku na grubość ok. 1,5 cm, wycinamy kółka trochę większe niż średnica foremek do babeczek. Babeczki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą,wypełniamy kółkami z wyciętego ciasta, które dociskamy do brzegów i dna foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia
Bon appetit mon amiemuffinki, szukam teraz bezglutenowego zamiennika tych wspaniałych babeczek ;) Przepis ten pochodzi z pewnego bloga o intrygującej nazwie Spiżarnia ;) Minimalnie wzbogacony przeze mnie o wanilie, cukier i owoce. Spróbujcie sami ;) Składniki na 12 średnich muffinek lib 8 dużych: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżka aromatu waniliowego 2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Życie zaczyna się w kuchnilukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności od wielkości): ok. 400 g marchwi 4 jajka 1 szklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
Codzienna kuchnia niecodziennaidealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka
Di gotujerazem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 150ml śmietany
Smakołyki Asiktórej dodawałam pod rząd wyłącznie przepisy na babeczki, a teraz nawet nie pamiętam kiedy upiekłam muffinkę :p Dobra już was nie zamulam moimi bezsensownymi wywodami i startuję z przepisem :) Składniki (na około 6 batoników): 3 spore łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (polecam Tolę z Biedronki) 2-3 łyżki waniliowej odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 225 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml mleka barwnik niebieski barwnik fioletowy 100ml śmietany 30% niebieska galaretka posypka ( u mnie kuleczki Dr Oetker) Sposób przygotowania: W słoiczkach z grubego szkła (ja użyłam firmy WECK ) pieczemy babeczki przygotowane wg. przepisu ( Masło z cukrem ucieramy na puszysta masę
Wielki apetyt