weekendowej kawy. Oczywiście jeśli macie ochotę na babeczki ze słodkim dodatkiem dojrzałych gruszek i gorzkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, macie? To proszę o to przepis ;) Składniki na ok. 16-18 szt.: 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka
Simply Foodbabeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe
Trzeci talerzTe tartaletki kakaowe ze śmietankowym kremem są bardzo szybkie do zrobienia i stanowią lekki deser po obiedzie. Efektownie wyglądają i co najważniejsze - są pyszne! Kremy śmietankowe
Posadzone i zjedzoneLubicie pączki? Ja bardzo, choć oczywiście jadam je z umiarem Dziś mam dla Was przepis na pączki, które przygotujecie w kilka chwil. Szybkie mini pączki waniliowe
Słodkie okruszkiSezon jagodowy w pełni. A że uwielbiam zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe
Słodkie okruszkiWytworna szarlotka z białym winem, trójwarstwowy przekładaniec, nie za słodka, a dla łasuchów polecam podanie tego ciasta z bitą śmietaną. Pyszny owocowy deser :) Składniki na ciasto
Apetyczna babeczkagłównej ! Przepis wypatrzyłam na blogu Mała cukierenka. Babeczki są przepyszne, wilgotne, słodko-kwaskowe... Muffiny z rabarbarem Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu natutalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatityzrobić domową bułkę tartą. Ale są też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu zbieramy kawałki niedojedzonego chleba i pakujemy do dużego wora. Kiedy nazbiera się go już(...)zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. Najlepiej jeśli użyjecie różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek. I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie nie ma co dodawając więcej niż 4-6 łyżek. Przepis pochodzi
Niedzielny kucharzchyba są najlepsze babeczki z kaszy jaglanej ! Gdy zrobiłam je po raz pierwszy - sama byłam zachwycona ich smakiem, więc nic dziwnego, że rozeszły się w błyskawicznym tempie. Później w przeciągu kilku dni piekłam je jeszcze aż... 4-krotnie, w tym 3 razy na zamówienie! Są wilgotne, takie mocno czekoladowo-kokosowe i cudownie pachną. Kaszy jaglanej w ogóle nie czuć(...)100g; u mnie prażona Cenos ) 1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100g oleju kokosowego 1 jajko (duże lub 2 małe) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g) Bita śmietana: 150 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła 2 jajka 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego (demerara) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej lub kopiata łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem(...)papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp. 180 C ok. 20 – 25 min. Muffinki są gotowe, gdy patyczek wbity w babeczkę jest suchy
Gotujemy i jemyDzisiejszy przepis to już ostatni jakim chcę podzielić się z Wam przed Świętami. Kruche ciasteczka sprawdzają się w zasadzie na każdą okazję, dziś w wersji świątecznej
Ciastkozercykrem budyniowy , najczęściej o smaku waniliowym, natomiast drugi z nich to bita śmietana z dodatkiem żelatyny. W moim przypadku krem budyniowy miał smak cynamonowy, gdyż cynamon i figi to sprawdzone połączenie. Tak przygotowany krem dyplomatyczny wykorzystać możecie oczywiście nie tylko w tym cieście, jest on idealny do wypełnienia wszelkiego rodzaju tart, babeczek, deserków w pucharku, ptysi i wielu innych słodkich
MeCooksszklanki oleju i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki. Krok 3 Przesyp suche składniki do mokrych. Wymieszaj tak żeby nie było suchych fragmentów. Krok 4 Nasmaruj olejem foremkę do muffinek. Przełóż ciasto do foremki – nie napełniaj do końca, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz
Niedzielny kucharznakładamy łyżką na blaszkę do babeczek, którą wcześniej zaklejamy folią spożywczą. Potem małą szklanką odciskamy zagłębienia. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki na 25-35 minut. Następnie schłodzone maślane foremki wyjmujemy i napełniamy np. bitą śmietaną lub sernikiem na zimno, \albo schłodzonym budyniem, masą kajmakową... opcji jest b.dużo. Ja dałem serek waniliowy i bitą śmietanę, a ozdobiłem
chleba naszegomój syn bardzo lubi muffinki, babeczki i wszystko, co jest niewielkie i może sam trzymać, to upiekłam mu muffinki czekoladowe. Można je udekorować samym cukrem pudrem, ale ja zdecydowałam się na bitą śmietanę, bo syn bardzo lubi. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g cukru trzcinowego 2 jajka szczypta soli
Passions hobbies lifeBabeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki posiekanych
ChilliJemydodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy,jak również roztopione masło... wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-60 minut... jak ciasto wyrośnie, to zabieramy się do lepienia :) Odrywamy po małym kawałku ciasta, "kulkujemy", rozpłaszczamy...nakładamy dżem :) i zalepiamy. Gotowe pączki układamy na blaszkę, w foremkach do babeczek, żeby jeszcze trochę "podrosły"... ...smarujemy rozbitym jajkiem
chleba naszegotakże jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego Warstwa truskawkowa: 200g truskawek 1 łyżka cukru
Wrzosowa Polanababkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego
Rozpustne gotowaniezakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna(...)cukier puder lub dowolny lukier.Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica
Z butelką mleczka w tle