zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :)A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać do makaronów.Autorką jest Alessandra Zeccini.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki :* kostka twarogu półtłustego* jajko* 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane* sól, pieprz Przygotowanie :Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam
Magiczne Życie MartyCześć :)Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.Padło na wyborną wariację na temat pizzy... Jakich składników użyłam?Zobaczcie sami!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćŚwięta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki wędlin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie to czas pokaże.Więcej informacji o smardzach stożkowatych znajdziecie w oddzielnym dziale "Grzyby gatunkami" jaki właśnie powstaje na blogu a ja zapraszam na przepyszną, wiosenną pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamałe co nieco. W lodówce znalazła się cukinia a nawet dwie . . . było też opakowanie mozarelli . . . mąka i drożdże są zawsze w tym domu więc po chwili rosło ciasto na pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego10 szt. małych pieczarek0,5 średniej cebuli4 łyżki kukurydzy3 łyżki ketchupu pikantnego10 plasterków salamiSer mozzarella (1 szt.)5 szt. pomidorków koktajlowychOregano, bazyliaPrzepis
Emcia PichciSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka maki pszennej 1/4 kostki drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżka
Blondynka GotujeSKŁADNIKI: NA CIASTO: - 250 g mąki - 200 ml wody - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1/5 świeżych drożdży - zioła Ciasto zagniatamy dość sprawnie odstawiamy do wyrośnięcia. NA
SMYKWKUCHNISkładniki - 25 dag makaronu lasagne - 40 dag pieczarek - czerwona i żółta papryka - 40 dag chudej szynki - ½ puszka kukurydzy - 2 duże cebule - 20 dag żółtego sera
Świat SmakuSkładniki:na ciasto: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych
wyzwania kuchenneSkładniki:170 g mąki pszennej100 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki cukruszczypta solipuszka tuńczyka w sosie własnym1 kulka mozarellikukurydzabiała cebulkana sos
wyzwania kuchenneWitam! Od wczoraj na moim blogu po lewej stronie znajduje się baner PizzaPortal. Zachęcam do kliknięcia w niego i zalogowania się na tym portalu. Jest to
Blondynka Gotujedwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami(...)także nie mają dla siebie zbyt wiele miejsca. Jednak przy tak małym metrażu podziwiam umiejętność rozlokowania wszystkiego, bo sali zmieściło się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy
Pasja Smakuoliwysos pomidorowy do posmarowania ciasta* 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego* 4 łyżeczki wody* 2-3 łyżeczki oliwy* 2 łyżeczki oregano* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz, papryka ostrasos pomidorowy do pizzy po upieczeniu* 1/2 słoiczka 200 ml koncentratu pomidorowego* 60-70 ml wody* 3 ząbki czosnku* 2-3 łyżeczki cukru* bazylia, oregano* sól, pieprz, papryka ostra* 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego(...)szczelnie folią i odstawić na kolejne 10 min.Po tym czasie ciasto włożyć do lodówki na 12-16 godzin. Wyjąć z lodówki na ok.2 godziny przed pieczeniem.(wystarcza na prostokątną pizzę 36/32 cm.)Przygotować sos do posmarowania pizzy.W kubku wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę, oliwę, przeciśnięty czosnek i oregano. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą (niekoniecznie).Przygotować sos pomidorowy
Mix smakuMargarita i Olikowa to dwie moje wspaniałe koleżanki pizze :) Mam tą możliwość żeby ciasto na pizze wyrabiać w 2,5min :) A jakim cudem? A takim, iż posiadam pewną maszynerię, która mi to umożliwia. O niej wspomnę więcej w osobnym poście, bo jest warta uwagi :) To cudo nazywa się Thermomix i naprawdę pomaga mi wiele w kuchni. Jeśli chodzi o ciasto(...)pizze, wrzucam wszystkie składniki do maszyny, włączam funkcję wyrabiania ciasta i niczym się nie martwię. Ciasto wychodzi mięciutkie, sprężyste i po czasie podwaja swoją objętość. A składników jest niewiele: 350g mąki pszennej 180g wody letniej 20g świeżych drożdży 25g oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Z takiej ilości ciasta robię dwie okrągłe pizze, może być oczywiście jedna
Olikowa kuchnia