zupa - 39353 przepisów (strona:2022/2624)

Tagliatelle z leśnymi grzybami 222

oliwek z odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać

Jemy Pijemy
Moja przygoda z MasterChef :) fotorelacja 141

Wypełniłam kilka dokumentów... Oraz zrobiono mi kilka zdjęć ;) Pojawili się też jurorzy i udzielili kilku rad... Mogłabym mieć taki samochodzik. Po kilku godzinach oczekiwania zaprezentowałam moją autorską zupę.  http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/03/imbirowo-cytrynowa-zupa-z-grzybami.html Chciałam aby to danie zaskoczyło osoby, które będą jej próbowały. Tak też było ! W końcu nie zawsze jest okazja aby zjeść szmaciaka gałęzistego w azjatyckim wydaniu. Pani producent

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 388

polskich domostw, co niedziela na stole gości ROSÓŁ :) Każdy ma na niego swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. LUBIĘ LUBIĘ LUBIĘ !!! Ja na jego bazie przygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała  około 5-6 litrowy. Składniki

Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 217

świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać.  Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej

Jemy Pijemy
Liebster Blog Award 104

Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika? - Z grilla. Blogi nominowane przeze mnie: www.miastamaniak.pl www.mloda-matka.blogspot.com www.inapinkenvelope.blogspot.com www.patricia-bakes.blogspot.com www.chochelka.blox.pl www.cookplease.blogspot.com www.cook-land.blogspot.com www.cupcakefactory.pl www.beniova.blogspot.com www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com www.przykuchni.blogspot.com A oto moje pytania do nominowanych

Mania Wypiekania
Wyniki konkursu z okazji trzeciej rocznicy bloga... 198

makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik za  Zupa szczawiowa - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/07/zupa-szczawiowa.html Jolanta Okonek - Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/06/atwe-ciasto-z-kakao-kokosem-i-jabkami.html Zwycięzców proszę o podanie danych do wysyłki

Takie tam pichcenie
Kalarepki nadziewane 93

wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym

królestwo garów
Serce Fit Cake 199

tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo

ClauditteMissCooking
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 230

wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż za progiem! Co robić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chutney kolendrowy 141

wyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku

Kuchnia Prezydentowej
Tosty z burakiem i kawiorem 139

Zrobiłam, upiekłam, ugryzłam (kawałek tosta z kawiorem, żeby nie było wątpliwości)... Smakowało świetnie! Buraczek, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało

Kuchnia Prezydentowej
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 143

nimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki, trzymamy w zamrożone w worku strunowym, a jak się dużo uzbiera to idą jako baza na zupę. Grochówka na takich skórkach to marzenie! Spróbujcie kiedyś, a już nigdy żadnej skórki nie wyrzucicie. A jak macie jakieś swoje pomysły i sposoby na wykorzystywanie "odpadków" to podzielcie się z nami

Marder&Marder Manufacture
Winestone - wino i kamienna deska 166

cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach

królestwo garów
Grillowane szaszłyki drobiowe w curry podane z azjatyckim sosem 163

posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać

Tradycyjna Kuchnia
Truskawkowe szaszłyki, Wizyta u April 198

Deser, palce lizać! Inspiracją do tego dania był artykuł p. Marka Brzezińskiego nt. majowej truskawki. Chyba nikt nie potrafi w tak kwiecisty sposób opisać nawet zwykłej zupy… :). Składniki: truskawki patyczki do szaszłyków 2 łyżki masła 2-3 łyżki prażonych płatków migdałowych śmietanka 18% ksylitol lub cukier 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozmaryn suszony Nałóż całe truskawki na patyczki. Rozgrzej masło

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania