tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo
ClauditteMissCookingwymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż za progiem! Co robić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku
Kuchnia PrezydentowejZrobiłam, upiekłam, ugryzłam (kawałek tosta z kawiorem, żeby nie było wątpliwości)... Smakowało świetnie! Buraczek, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało
Kuchnia Prezydentowejnimi zrobić. Ale wyrzucenie ich to ogromny błąd! My zbieramy takie skórki, trzymamy w zamrożone w worku strunowym, a jak się dużo uzbiera to idą jako baza na zupę. Grochówka na takich skórkach to marzenie! Spróbujcie kiedyś, a już nigdy żadnej skórki nie wyrzucicie. A jak macie jakieś swoje pomysły i sposoby na wykorzystywanie "odpadków" to podzielcie się z nami
Marder&Marder Manufacturecena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach
królestwo garówposiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać
Tradycyjna KuchniaDeser, palce lizać! Inspiracją do tego dania był artykuł p. Marka Brzezińskiego nt. majowej truskawki. Chyba nikt nie potrafi w tak kwiecisty sposób opisać nawet zwykłej zupy… :). Składniki: truskawki patyczki do szaszłyków 2 łyżki masła 2-3 łyżki prażonych płatków migdałowych śmietanka 18% ksylitol lub cukier 3-4 kostki gorzkiej czekolady rozmaryn suszony Nałóż całe truskawki na patyczki. Rozgrzej masło
Qlinarnie i Qlinarniejedliśmy makaron z truskawkami, które miksowałam z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i cynamonu. Tego nauczył mnie Tato, który wychowany na wsi w wielodzietnej rodzinie, nie raz jadał takie obiady, zupy owocowe, rozmaite smakołyki z wykorzystaniem tego, co oferuje spory przydomowy ogród czy też pole za murem podwórza. Pomiędzy karmieniem świń a dojeniem krów, siadali wszyscy na betonowej płycie od studni
W kuchni Karmel-itkikumin, curry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościZapraszamy na kolejną wariację z cukinią w roli głównej – pyszna zupka krem z cukini z grzankami Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła
Kuchenne Wariacjerazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru
Kuchenne WariacjeJeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek
Kuchenne WariacjeJeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli. 2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa. 3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko
Bon Ton Italiakruche i pełne smaku, oraz nie zawiera antybiotyków. Zawsze kupuję kurczaki w całości, gdyż zwyczajnie się to bardziej opłaca. Dzielę je na porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam! Scroll down for recipe in English Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana
karmelowy