zupa - 39353 przepisów (strona:2014/2624)

Przecier ogórkowy- do słoików na zimę- miazga ogórkowa 126

przepis dostałam od mojej znajomej- muszę przyznać że jest rewelacyjny! Tak przygotowanych ogórków używam przez cały rok- dodając do zup (słynnej ogórkowej), ale także do różnych sałatek. Składniki: 1 kg ogórków, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obciąć końce, zmiażdżyć blenderem razem z czosnkiem i koperkiem. Następnie wymieszać z solą, włożyć do wyparzonych słoików

Tradycyjna Kuchnia
Wytrawne muffiny cukiniowe, Super size me 215

Cukinia to wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić: zupę , leczo ,  zapiekankę , placuszki , spaghetti , można ją przygotować  jako dodatek do obiadu ,  szaszłyki , ratatouille , quesadillas , potrawkę warzywną , w mleku kokosowym ,  faszerować lub upiec z niej pyszne ciasto (jutro na blogu). Dziś przypominam o przepisie na bardzo smaczny pasztet – tym razem w formie muffinek. Smacznego!     Super size

Qlinarnie i Qlinarnie
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 148

kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną moc miłosną. S tosowany był jako środek przywracający siły witalne

Apetyt na Zielone
Zupa krem ze słodkich batatów z soczewicą na obiad 107

płatki chili według uznania i różowy pieprz Teraz całość zblenduj Wyłóż na talerz i posyp różowym pieprzem i listkami kolendry Zupa jest smaczna i pożywna. Można jeść ją z macą

AZgotuj!
Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką 156

minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek. 4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1  łyżeczka. Posyp lubczykiem. Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika

AZgotuj!
Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem 134

imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie

AZgotuj!
Szybka sałata z młodego szpinaku z wędzoną rybą 157

Wpadłam do domu głodna. Wstawiłam zupę z czerwonej soczewicy i gulasz rybny. Ale on będzie za godzinę. Przynajmniej. Bardzo głodna zrobiłam coś z niczego. W lodówce resztka wędzonej ryby, jakieś pozostałości szpinaku, ugorowany ryż. No i zmieszałam te składniki. Dodałam pomidor , cebulę, ciecierzycę z puszki (jest w gulaszu rybnym jej połowa). Całość skropiłam sokiem i oliwą. Doprawiłam solą

AZgotuj!
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 143

łyżki oliwy mleko zagęszczone Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego

AZgotuj!
"Mój lekki dzień z Sunny Corn" śniadanie, obiad, kolacja 126

Zaczęłam od lekkiego śniadania. Serek wiejski i gorące maliny. Trzeba jednak uważać , aby odsączyć serek z nadmiaru śmietanki. Mrożone maliny odparowałam i dodałam łyżkę miodu.  Na obiad Zupa marchewkowa na ostro: 5 marchewek 1,5 l bulionu  biała cebula mała papryczka chilli ząbek czosnku oliwa Warzywa pokroiłam na małe kawałeczki, podsmażyłam i załam bulionem

AZgotuj!
Paluchy z makiem i z czarnym sezamem z orębami 133

chrupania, piwa, zupy i częstowania:)  500 gram mąki 8 dkg suszonych drożdży 70 gr rozpuszczonego masła 3 łyżki oleju rzepakowego sól łyżeczka cukru łyżka otrąb pszennych 200 ml mleka Wsyp mąkę i otręby do miski, dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i oliwę. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżeczkę soli. Wybronione ciasto odstaw na godzinę

AZgotuj!
"Lizaki" wołowe ze szczawiem z grilla 166

sezon na grilla i na świeże zioła.  Jako mała dziewczynka zbierałam szczaw na zupę po łące.  Chciałam go wykorzystać w innej postaci i powiem szczerze, że nie zawiódł.  Zrobiłam dla męskiej części mojej rodziny "lizaki" z łopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście.  3 plastry wołowej łopatki w formie plastra

AZgotuj!
Kalarepy nadziewane białą kaszą gryczaną i kozim serem 204

ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso

https:KKuchniaMniam
Warzywne calzone 158

pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut. Płynny sos wybrać łyżką do zupy do osobnej miski,tak żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć

Corner With Recipes
Aromatyczne gołąbki 168

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy

Corner With Recipes
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 204

mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania