Okres zabaw się rozpoczął, warto przygotować w domu zakwas do żurku. Żurek jest rewelacyjną zupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy
Smaki Ewyości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy delikatnie łyżką ( do zupy ) tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do zalania ryby. Gdy zmącimy wywar ponownie trzeba chwilę odczekać i ponownie zbieramy czysty wywar z góry. Wywar doprawiamy do smaku solą, ewentualnie kolejną
Smaki Ewynajchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków
Smaki EwyWczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim. Składniki: Kawałki gotowanej wołowiny Gotowana marchewka Główki szparagów Sałata rzymska Sos 100 gram masła 3 żółtka Sok z ½ cytryny Sól Biały pieprz Cukier Wykonanie: Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą
Smaki EwySałatek nigdy nie jest za wiele, w mojej rodzinie wszyscy je lubią ( pewnie się powtarzam, ale trudno ). Jeżeli planujecie gotować zupę warto dorzucić dwie marchewki więcej i oczywiście pierś z kurczaka. Pozostałe warzywa z rosołu można również wykorzystać. Pokroić, dodać pozostałe składniki i doprawić tak aby była trochę pikantna. Ale to już kwestia gustu. Polecam. Składniki: Gotowana pierś z kurczaka
Smaki Ewystopni przez 30 minut. Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować ale mimo wszystko np. do makaronu czy zupy wyczuwalne cząsteczki na pewno będą lepsze Smacznego
Kuchenne Wariacjesezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów. Ziarenka idealnie współgrały z chrupiącymi paluchami. Warto je wykorzystać w kuchni, ponieważ wspaniale smakują. Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy " MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych
Tradycyjna kuchnia Kasiporcje, włożyć do garnka, dodać czosnek, pokrojoną w ćwiartki cebulę, przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości. Wody nie należy dodawać dużo, ponieważ mamy otrzymać sos a nie zupę. Zawsze lepiej dolać trochę wody w trakcie gotowania niż długo wygotowywać. Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści, pokroić na ćwiartki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 -15 minut
królestwo garówpomidory 2 szt · pieczarki 6 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wędlina 10 dag · żółtko jaja 1 szt · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z ziemniakami, śmietaną
Camilla w kuchniKrokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki
Ogrodnik w podróżySkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki
W Mojej Kuchni Lubiędrugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem do zup i różnego rodzaju sosów. Serki topione dostępne są w opakowaniach 100 g oraz w miniczteropaku 4 x 25 g. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI SERKIEM IDEALNYM? Oczywiście. Serek o wyjątkowo
ClauditteMissCookinglekko słodkawa w smaku. Jest świetną bazą do letnich deserów, naleśników, lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula. Składniki: 200 g orzechów nerkowca 200 ml wody Wykonanie: nerkowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!macie swój ulubiony ,,babciny'' przepis? Makowiec Książka do której chętnie wracacie? Dziewczynka w zielonym sweterku.W ciemności Wasz ulubiony deser? Panna cotta Wasz stosunek do zup-lubisz czy nie znosisz? Lubię,bardzo lubię Jakie jedno słowo najbardziej do Ciebie pasuje/opisuje Cię? Optymistka Pytania od autorki bloga Usmażona Skąd pomysł na Twoją nazwę bloga
magiczna kuchnia KasiCiasto z cukinią i bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki
Miód i pieprz