Pasta z indyka z koperkiem i szczypiorkiem 293lubię marnować jedzenia, dlatego często wykorzystuje mięso z zupy do przygotowania pasy kanapkowej. Można ją przygotować na wiele sposób :) dodając ulubione dodatki. Czasem jest to zwyczajne sprzątanie lodówki Składniki: 20 dag mięsa gotowanego 1/2 pęczka koperku 1/4 pęczku szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz Mięso podsmażyć na patelni z małą ilością oleju, następnie przestudzić. Wszytko
Delicious Titbits
Paczka z Lidla 225pewien piękny czerwcowy dzień przyszła do mnie paczka z lidla, a w niej wiele przepysznych produktów, które w szczególności polecam. 1. Przepysznę paluszki, które można dodać do zup kremów, sałatek, przekąsek czy również starterów 2. Oliwę z oliwek do pieczenia, smażenia, która jest tak dobra ze zeszła mi w tygodnie. 3. Piri Piri doskonały dodatek do przeróznych potraw
pichciszto
Musaka 280Było ostatnio na blogu trochę zup, chłodników, przekąsek. Oczywiście wszystkie pyszne, ale jednak przyszedł czas na konkret. Więc dzisiaj jeden z najsmaczniejszych konkretnych posiłków jakie kiedykolwiek jadłem. Klasyczna kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich
Wyprawy kulinarne
Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem 202Dostałam od znajomego ogrodnika 3 skrzynki pięknych malinowych pomidorów. Jadam je pod różnymi postaciami i jestem ich wieeeelką fanką. A jak wiadomo pomidory są
Jemy Pijemy
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 272LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon. Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować na tych okazach. Dodatkowo zebraliśmy piękne prawdziwki ( mniam ), maślaki, kanie, opieńki, opieńki miodowe. Zdjęcia to tylko część zbiorów :) Macie jakieś pomysły, sugestie
Jemy Pijemy
Tagliatelle z leśnymi grzybami 286oliwek z odrobiną masła. Dodać posiekany w plasterki czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać
Jemy Pijemy
Moja przygoda z MasterChef :) fotorelacja 190Wypełniłam kilka dokumentów... Oraz zrobiono mi kilka zdjęć ;) Pojawili się też jurorzy i udzielili kilku rad... Mogłabym mieć taki samochodzik. Po kilku godzinach oczekiwania zaprezentowałam moją autorską zupę. http://myjemypijemy.blogspot.com/2014/03/imbirowo-cytrynowa-zupa-z-grzybami.html Chciałam aby to danie zaskoczyło osoby, które będą jej próbowały. Tak też było ! W końcu nie zawsze jest okazja aby zjeść szmaciaka gałęzistego w azjatyckim wydaniu. Pani producent
Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 444polskich domostw, co niedziela na stole gości ROSÓŁ :) Każdy ma na niego swój przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. LUBIĘ LUBIĘ LUBIĘ !!! Ja na jego bazie przygotowuję 90%moich zup :) Nie rzadko część jego zostawiam sobie do "podlewania" innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała około 5-6 litrowy. Składniki
Jemy Pijemy
Pierogi z kapustą i grzybami 270świeżo mielony czarny pieprz. Kapustę przegotować w wodzie. Dorze odcedzić i posiekać. Grzyby opłukać, zagotować i posiekać. Nie wylewać wody po gotowaniu ( może się przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej
Jemy Pijemy
Liebster Blog Award 169Babka z bakaliami, czy bez? - Bez. Czy lubisz owoce morza? - Nie. Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to… Riva del Garda - Włochy. Najlepszy sposób na wypoczynek…- Sen. Twoja ulubiona zupa. - Pieczarkowa. Potrawy z grilla, czy z piekarnika? - Z grilla. Blogi nominowane przeze mnie: www.miastamaniak.pl www.mloda-matka.blogspot.com www.inapinkenvelope.blogspot.com www.patricia-bakes.blogspot.com www.chochelka.blox.pl www.cookplease.blogspot.com www.cook-land.blogspot.com www.cupcakefactory.pl www.beniova.blogspot.com www.kulinarnezapiskiolki.blogspot.com www.przykuchni.blogspot.com A oto moje pytania do nominowanych
Mania Wypiekania
Wyniki konkursu z okazji trzeciej rocznicy bloga... 253makowe z serem i brzoskwiniami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html Nagrody niespodzianki wyślę do : Joanna Gralik za Zupa szczawiowa - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/07/zupa-szczawiowa.html Jolanta Okonek - Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/06/atwe-ciasto-z-kakao-kokosem-i-jabkami.html Zwycięzców proszę o podanie danych do wysyłki
Takie tam pichcenie
Kalarepki nadziewane 177wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym
królestwo garów
Serce Fit Cake 254tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki można spożywać zarówno na surowo
ClauditteMissCooking
Orzeźwiający grejpfrut z truskawką 279wymieszać z sokiem i ekstraktem. Podawać schłodzone. Smacznego! W ogóle zewsząd kuszą mnie lody, letnie ciasta na zimno i orzeźwiające napoje, a ja mam ochotę na gorącą herbatę, rozgrzewające zupy i sycące curry. Za oknami raczej jesień niż wiosna, o lecie nawet nie wspominając... A wakacje tuż za progiem! Co robić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chutney kolendrowy 214wyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku
Kuchnia Prezydentowej