zupa - 39353 przepisów (strona:2013/2624)

Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 220

największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie

W kuchni Katie
Jak odkryć koło na nowo, czyli o kształcie porcelany słów kilka 130

kantami? Użyj głębokich talerzy, których zewnętrzne krawędzie są proste i kwadratowe, ale środek talerza ma klasyczny okrągły kształt (np. linia Cera od Villeroy & Boch). A może jednak zupa w kształcie prostokąta wcale nie wygląda tak źle? Wtedy wybierz prostokątny talerz, w którym „komora zupna” również jest prostokątna. Wędliny, sery czy przekąski najlepiej podać na podłużnym, prostokątnym płaskim talerzu – plasterki

WojnaNaSmaki.pl
Zupa krem z cukinii 184

Wyjąć kurczaka, obrać ze skórki i o dłączyć mięso o d kości. Kurczaka połączyć z warzywami i zblen dować.  Krem doprawić przyprawami do smaku oraz wyciśniętym czosnkiem.   Zupę połączyć ze śmietaną. Po dawać na gorąco z grzankami. Smacznego

ChilliJemy
pyszne szaszłyki z piersi i cukini na ostro.. 189

Składniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 165

żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję go przede

bistro mama
Mój pierwszy raz z See Bloggers 167

menu figurowała również idea monosmaków, czyli potraw bazujących na niewielu składnikach tak, aby wydobyć z nich, jak najwięcej smaku. Przygotowaliśmy dwa niesamowicie proste dania z sezonowych warzyw - zupę z zielonego groszku oraz makaron z pesto z czerwonej kapusty. Ten pyszny minimalizm okazał się kluczem do sukcesu. Dania były nieprzegadane, karmiły zarówno oczy (niesamowite kolory!), jak i ciało oraz wprowadziły

Food Square
Sałatka z grzankami, jajkiem i pomidorami malinowymi 260

wzrok i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Jest wytwarzany z nasion rzepaku bezerukowego, odmiany podwójnie uszlachetnionej. Olej Rzepakowy z Wielkopolski SEMCO to doskonały dodatek do sałatek, surówek, sosów, dressingów, zup, mięs, pieczywa czy ziemniaków. Olej nadał mojej sałatce cudownego smaku i aromatu. Jestem nim zachwycona i będę często po niego sięgać.   Zapraszam serdecznie do sklepu   SEMCO,  gdzie

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACEK JAGODOWY 132

także minerały: selen, cynk, miedź, potas, fosfor i wapń. Owoce te najlepiej jeść na surowo, sprawdzają się również jako dodatek do ciast i deserów. Przyrządza się z nich zupy, sosy, kompoty, soki, dżemy, konfitury. Bardzo często dekorujemy nimi  lody, babeczki, gofry, naleśniki, wykorzystujmy je również do nadziewania pierogów i bułeczek drożdżowych. Jagody można mrozić lub zawekować. Składniki:  Ciasto

Ciastka - domowe słodkości
szybkowar-boczek "gyros-kebab" z cebulą i czosnkiem... 189

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, cebula 5 małe, czosnek 1 duża główka, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki nie tłusty kawałek boczku rozwinąć (kupiłam sam boczek zrolowany) posypać większą połową przyprawy gyros-kebab Prymatu na wierzchu poukładać małe cebulki przekrojone na "4", całe ząbki czosnku boczek ciasno

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kapustą i mięsem mielonym 223

Układamy (spojeniem do spodu) na blasze posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by paszteciki wyrosły. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy jako gorącą lub zimną przekąskę lub dodatek do czystych zup

psgotujemy
Fast food po rosyjsku, czyli Kroszka Kartoszka 233

Kartoszka jest jedną z pierwszych rosyjskich sieci barów szybkiej obsługi. Skupia się na daniach wśród których główną rolę odgrywa ziemniak. Oczywiście w lokalu możemy zakupić również inne potrawy, jak zupy, mięsne zapiekanki, kanapki, desery itp. jednak absolutnie najczęściej kupowany jest właśnie pieczony ziemniak z dodatkami, przygotowywany na oczach klienta (jest wcześniej upieczony w folii aluminiowej, jednak proces wydrążenia

psgotujemy
Fast-food po rosyjsku - Tеремок 174

punkty uliczne, gdzie możemy jedynie zakupić blina na wynos. Sieć funkcjonuje od 1999 r. początkowo zajmowała się jedynie sprzedażą blin. Teraz możemy kupić tam oprócz blin, dania takie jak zupy, kasze, sałatki, pielmieni, syrniki i inne potrawy. Jak dla mnie zaskoczeniem tu jest danie jak np. kasza gryczana z parówką, jednak Rosjanie lubią czasem kupować naprawdę proste potrawy. Zamówione dania

psgotujemy
Sałatka z tuńczykiem, grillowaną rzodkiewką i cytrynowym dressingiem 113

Latem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto pomysł na pewną pyszną, bardzo prostą sałatkę. Składniki: garść szpinaku puszka tuńczyka w oleju (niech będzie to cały filecik a nie rozdrobniony) 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy z oliwek 2 jaja, ugotowane na twardo ćwierć czerwonej

Mango Papaja
Racuchy drożdżowe jak pączki 163

chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu z zupą dla 3 osobowej rodziny to wystarczy, chociaż… na zimno też są bardzo smaczne, co bym radziła wziąć pod uwagę. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe jak pączki

mojewypiekiinietylko
Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello 177

Bardzo lubię marchewkę i często ją jemy. Zwykle przygotowuję z niej surówkę albo duszę i podaję jako jarzynkę do obiadu. Oczywiście nie liczę ile marchewki używam do różnych zup , samych wywarów czy jarzynowych mieszanek, bo to każdy kto gotuje wie. Lubimy też pochrupać surowa marchew tak po prostu, zamiast chipsów czy innych przekąsek. Ważne żeby była smaczna i z dobrego

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania