wszystko na niedużym ogniu wraz z koncentratem pomidorowym (ok 20 minut). Dodajemy papryki, oraz sól i pieprz do smaku. Śmietanę mieszamy z 2- 3 łyżkami wywaru i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i podajemy na gorąco. Pyszna
ChilliJemymnie idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru
ChilliJemyprzyszły zakwas miał dostęp powietrza. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, pamiętając, by co dzień całość zamieszać. Po tygodniu magiczny napój jest gotów, by powstała z niego pyszna zupa, na którą przepis podaję tutaj
Kuchenna Kontrrewolucyaponownego wyrastania. Wyrośnięte chlebki smakujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na przedostatni poziom; pieczemy przez 20-30 minut. Przed podaniem w nich zupy, czy innego dania należy oczywiście po dokładnym wystudzeniu ich na kratce odkroić ostrym nożem "pokrywki" i wydrążyć z bułeczek miąższ. Uważając przy tym, by nie uszkodzić skórki, co mogłoby powodować
Kuchenna Kontrrewolucyaprzekładamy do miski i zalewamy je syropem z ananasa oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy je zamarynowane do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zupę cebulową przygotowujemy z połowy ilości wody podanej w przepisie. Gotową zalewamy mięso w naczyniu, a na każdym kawałku układamy plaster ananasa. Zamknięte wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchenna Kontrrewolucya0,5kg brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenna Kontrrewolucyawywar z ugotowanych buraków i dobrze wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego
Kuchenna Kontrrewolucyaróżowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem
Kuchenna KontrrewolucyaKuchenna Kontrrewolucya proponuje: Po Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba --------> http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne
Kuchenna KontrrewolucyaSzybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5
Kuchenna KontrrewolucyaMediolanie. * Czy wiecie, że Włoski Instytut Ryżu (!) przetestował dotychczas ponad 25 000 (!) jego odmian i przyporządkował je czterem kategoriom: riso comune (idealny do słodkich potraw), riso semifino (wskazany do zup), riso fino (najlepszy do risotto) i riso superfino , do którego należy m.in. popularna w Polsce odmiana Arborio - najczęściej używana do risotto. " Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać
KUCHARNIAstanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościdzieli kilometrów od rodzinnego domu. Są dania, które zawsze wzbudzają w nas sentyment i kojarzą się z dzieciństwem. Z babcinymi wypiekami. Spacerami do lasu. Z zupą mleczną gotującą się każdego ranka... Ten deser jest dla mnie w pewien sposób sentymentalny. Przyrządzała go moja babcia tylko w sobotę. I o ile kiedyś nie wzbudzał we mnie większego zainteresowania, tak właśnie
My simple kitchenkierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni
My simple kitchenlasu duuuuuże wiadro grzybów nie pozostało mi nic innego jak się z nimi "rozprawić" :). Większą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem
My simple kitchen