Jeżyki z macy 182Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku 1 szklanka wody Wykonanie: Drobno pokrojoną macę rozmieszać
Tradycyjna Kuchnia
Domowy smalec z grzybami 209Przed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka pieczarkowa z sosem tatarskim 395Dzisiejszy dzień zdecydowanie należy do pieczarek :) Była zapiekanka, zupa, a teraz czas na przystawkę w formie sałatki. Składniki: ½ kg pieczarek, 1 cytryna , 5 łyżek oliwy, 5 jaj, sos tatarski, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Jaja ugotować i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, wymieszać
Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki z ciasta naleśnikowego na drożdżach 206godzinach kroić na porcje jak tort, panierować w bułce tartej krojone boki i rumienić na oleju. Następnie ułożyć na półmisku w odstępach, formując koło. Podawać do czystych zup lub jako przekąskę
Tradycyjna Kuchnia
Diablotki serowe do zup 188grubość 0,5 cm, posmarować białkiem, obłożyć serem i pokroić w paski. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrumienić w piekarniku na złoty kolor. Podawać do czystych zup, najlepiej bezpośrednio
Tradycyjna Kuchnia
Kruche paszteciki z mięsem 249minut. Po upieczeni napełnić paszteciki ciepłym nadzieniem ( możemy nadziać innym farszem według uznania) i przykryć małymi upieczonymi krążkami. Podawać gorące jako przekąskę, lub jako dodatek do zup czystych
Tradycyjna Kuchnia
Krokiety z mięsem i pieczarkami 190posiekać i nakładać na przygotowane naleśniki. Formować krokiety, obtaczać w jaju i bułce tartej i smażyć złociście na oleju z obu stron, następnie kroić i podawać do barszczyku lub zup czystych
Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki kminkowe do barszczu 219Pyszne, kruche drożdżówki kminkowe- idealne do barszczu lub innych zup. Składniki: 20 dag mąki, 12 dag margaryny, 3 dag drożdży, 4 ½ łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru, 1 jajko do smarowania, sól do smaku, 2 dag kminku, papier do formy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto
Tradycyjna Kuchnia
Lekka zupa owocowa 259jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego makaronu i wody (po makaronie;)) dodajemy mus truskawkowy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy skrobie/kisiel i wlewamy do naszej zupy ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, żeby zgęstniało dosładzamy STEWIĄ lub fruktozą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cynamonowe naleśniki z musem brzoskwiniowym 201smaku miód do polania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy rozgrzewamy teflonową patelnię (ja użyłam specjalną do naleśników) wylewamy ciasto (na jeden naleśniki niecała chochla od zupy) dość długo smażymy na jednej stronie, góra naleśnika ma całkowicie zakrzepnąć, a boki mają zacząć lekko odchodzić, to znak, że można przewracać naleśnik na drugą stronę mus podgrzewamy i doprawiamy cynamonem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Naleśniki na serku homogenizowanym 212przecieramy ją ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju z oliwek (ja użyłam specjalnej patelni do naleśników, więc były wielkości dużego talerza) wylewamy ciasto w ilości około jednej chochli od zupy;) smażymy dość długo na jednej stronie, na małym ogniu, ale szerokim palniku (ponad 5 minut), aż brzegi naleśnika zaczną odchodzić, potem przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki możemy posmarować serkiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 186łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki): Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną stronę na małym ogniu, aż brzegi zaczną odchodzić wtedy przewracamy pomarańcze obieramy i wykrawamy miąższ następnie miąższ i sok, który wyciekł
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Warzywny omlet 192podsumowując, udało się! ;) taki omlecik zaserwowałam sobie na obiad : biało + witaminy ;) Składniki (jeden duży omlet): 2 jajka 1 łyżka otrębów żytnich firmy Kupiec 1 łyżka mleka spora garść mrożonki "Zupa jarzynowa" lub jakaś inna sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Warzywa gotujemy na parze lub bezpośrednio w wodzie, aż będą miękkie czekamy aż wystygną a następnie kroimy większe warzywa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żytnie naleśniki na maślance 193składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gofry cynamonowe (otrębowo-żytnich) 175ilością wody, cynamonu i miodu, aż zmiękną) gofrownice rozgrzewamy i smarujemy oliwą z oliwek (pierwszy raz użyłam dopiero co zakupionego pędzelka silikonowego, polecam) smażymy gofry (około 1 chochla od zupy na 1 gofra), ja najpierw przez około 3 minuty zostawiłam otwartą gofrownicę i dopiero potem zamknęłam podajemy z ulubionymi dodatkami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość