zupa - 39749 przepisów (strona:2031/2650)

Żeberka wieprzowe w coli – jeden przepis na trzy sposoby 284

kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. trójkąty. Trójkąty są też dużo tańsze, ale to nie jest to mięsko, którego szukamy Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę – mają na sobie niewiele mięsa. Nie ma co obgryzać. Ale już takie porządne żeberka… Zauważycie na nich i jaśniejsze, i ciemniejsze mięso, równo poprzerastane tłuszczem, niewielkie kości. Będzie

Karo in the Kitchen
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 153

razem nas nie rozpieściła, zagrzałam piekarnik, zakasałam rękawy i zaczęłam intensywnie myśleć już nad garnkiem z gotującymi się ziemniakami. Ziemniaki – wszystko jedno jakie – obierzcie i pokrójcie drobno, jak do zupy. Ugotujcie je przez jakieś 15-20 minut w osolonym wrzątku, tylko do czasu aż będą prawie miękkie. Czosnek pokrójcie w plasterki, cebule – w półplastry. Kiełbaski miałam akurat wąskie – wieprzowe, wędzone

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 212

piekarnika na 45-55 minut. Kiełbasa się upiecze, a ciasto napuszy i zezłoci. Dobre są i na gorąco i na zimno. Na gorąco można je z powodzeniem podać do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu. A na zimno? Fajna opcja na piknik lub do rowerowej torby. Bardzo szybko „dostają nóg”. Ani się obejrzałam, już 1/3 nie było. Z podanych składników powinno

Karo in the Kitchen
Omlet letni – ze świeżymi kurkami i ziemniakami 163

osuszamy ręcznikiem i kroimy je drobniej, ale nie siekamy. Małe grzybki możecie zostawić w całości. Ziemniaki – jeśli używacie surowych, obieramy je i kroimy w drobną kostkę, tak jak do zupy tylko drobniej. Kostka o boku 6-7mm będzie idealna. Jeśli macie ziemniaki ugotowane, np. z wczorajszego obiadu – kostka może być większa, będą tylko podsmażone a nie całkowicie smażone

Karo in the Kitchen
Marchewkowe smoothie – zastrzyk witaminowy dla zdrowej skóry 231

brak. *Używam blendera Philips, aktualnie jest to model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata

Karo in the Kitchen
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 243

użyć każdego dowolnego innego. Do tego kremu można dodać wystudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ważne, żeby w momencie dodawania nie była ciepła, bo z kremu znowu zrobi się zupa. Dla smaku można użyć dowolnych gęstych powideł czy wybranego dżemu – ważne żeby nie był tylko zbyt rzadki i by , bo rozrzedzi krem.   Krem można zabarwić każdym dowolnym barwnikiem

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 248

podkreślać startą gałką muszkatołową, więc w tym przepisie jest obowiązkowa. Szczypior kroimy drobno, dodajemy do masy jajecznej.   Ziemniaki obieramy i kroimy je w kostkę, nieco drobniej niż do zupy. Wszystkie smażymy na patelni, na dość dużej ilości oleju, aż dojdą do stanu frytek – z wierzchu będą złote i chrupiące, w środku mięciutkie. Ziemniaki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku

Karo in the Kitchen
Dolce vita do kwadratu, czyli klasyczne włoskie tiramisu 219

użyjecie rumu, płaska stołowa łyżka cukru to ilość w zupełności zadowalająca do delikatnego osłodzenia płynu. Napar z alkoholem całkowicie studzimy, przelewamy do płaskiego naczynia, np. talerza do zupy. Gdy to już naszykowane, możemy zająć się resztą. Szykujemy sobie szklaną bądź metalową miskę i mikser. Do miski wbijamy żółtka i wsypujemy cukier. Miskę stawiamy nad garnkiem, w którym leciutko mruga

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 198

marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół

Karo in the Kitchen
TAGINE Z KURCZAKIEM, HARISSĄ, MORELAMI I WARZYWAMI 238

kupienia, bo jest cudowna! Harissa to pasta z chilli, czosnku, kolendry, kminu i niekiedy pomidorów. To taka dużo smaczniejsza wersja naszego przecieru pomidorowego. Można dodawać ją do zup, sosów, marynat, makaronów. Tagine można kupić w sklepach internetowych, ale to dość drogi zakup, więc można zamiennie użyć wolnowaru, garnka z grubszym dnem czy też naczynia żaroodpornego (wtedy danie przygotujecie w piekarniku

Przepisy Aleksandry
Zupa paprykowa z kukurydzą 165

Składniki: 2 czerwone papryki, 5 dużych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, 1 duża cebula, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki masła, chili- płaska łyżka, słodka papryka

Pobite gary Barbary
Krem z cukinii z fetą 157

Składniki: 1,5 kg cukinii, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 duża zielona papryka, 1 litr bulionu, sok z połowy cytryny, 2 łyżki śmietany 12%, sól

Pobite gary Barbary
Zupa z cukinii z ketchupem 162

Składniki: 1,5 l. bulionu, 25 dag kiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag

Pobite gary Barbary
Kolorowa zupa z żółtego sera 157

Składniki: * 2 szklanki mleka * 2 szklanki bulionu (może być z kostki) * 50 dag wędzonej kiełbasy * 50 dag żółtego sera * 2 średnie cebule * pół czerwonej papryki * puszka

Pobite gary Barbary
Krupnik z ogórkiem kiszonym i pieczarkami 224

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta 6 łyżek kaszy jęczmiennej 35 dag pieczarek 5 średniej wielkości ziemniaków 40 dag kiszonych ogórków 2

Pobite gary Barbary