zupa - 39353 przepisów (strona:2033/2624)

Zupa krem z pieczonej dyni 96

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Zupa krem z zielonego groszku 93

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Caldo verde - zielona zupa z jarmużem 67

Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny. Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA. W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich

Milion Smaków
Zupa rybna 72

końcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem

Milion Smaków
Guacamole z grillowanym kurczakiem 153

jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak

Milion Smaków
Sok z pokrzywy. 186

ponownie można powtórzyć kurację. Aby poprawić smak można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. Pulpę można zamrozić i przygotować tak samo jak szpinak lub dodawać do koktajli albo ugotować zupę. Nie podałam ilości pokrzywy, ponieważ różna ilość soku wychodzi, nie jest zbyt soczysta. Ale żeby mieć butelkę takiego soku sporo trzeba narwać tych pokrzyw :-). Smacznego i na zdrowie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ogórki małosolne 144

raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe 1 liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków

O kuchni z uczuciem
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 161

oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie

Ostra na Słodko
Mleko z orzechów nerkowca 154

podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych

Roślinna - blog wegański
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i ziarenkami 354

ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie  tutaj . Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO , gdzie znajdziecie wiele

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z jajkiem 147

Makaron z jajkiem jest idealna propozycja na wykorzystanie makaronu, który nam pozostał po "wczorajszej" zupie. Można go podawać z samym jajkiem, jak również wzbogacając potrawę kawałkami szynki, boczku, cebulką podsmażoną z pieczarkami, czy po prostu warzywami. Składniki dowolny makaron  2 jajka sól pieprz Sposób Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ugotowany makaron, chwilę go podgrzewamy, następnie wlewamy do niego

Kuchenne aromaty
Pojdka 1025

Kolejna, zaraz po zupie  ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":)  Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja

Kuchenne aromaty
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 187

końca nie udało mi się rozszyfrować, a nie będę się kompromitować zgadując. Jak tak czytałem przed opublikowaniem ten teks, sam siebie niemal spoliczkowałem, że zapomniałem nadmienić o Ich zupach. Już nie zamierzam bardziej słodzić - musicie koniecznie spróbować kremu z papryki i pomidorów, a także z zielonego ogórka. Tak samo jak ciasta na pizzę i tego im na całej linii zazdroszczę

BaRepas
My w KUKBUKu!!! 216

KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy Was do spróbowania sałatki ze szparagami i zupę szaparagową! Ogromnie zachęcamy do zaglądnięcia do Kukbuka i dajcie znać jak Wam się podoba Nasz mały wkład

Plate of Joy
Potrawka z rekina, łososia i owoców morza 165

postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami. Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka, i to nie byle jaka! Mięsna, syta aczkolwiek lekka

upichcona

Proponowane wyszukiwania