zupa - 39353 przepisów (strona:2041/2624)

Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 142

sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki

Kulinarne Inspiracje
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 146

początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dawki dziennej- 3 łyżeczki oraz pić dużą

Życie na widelcu
Sos pomidorowy 136

Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam.  A teraz przepis na sos pomidorowy:D Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki cukru

Bea(u)ty kitchen
Domowy makaron 189

Wrzącą wodę solę i wrzucam partiami pokrojony makaron. Po około 5-7 minutach wyjmuję łyżką i nakładam w talerze.Jeżeli makaron ma czekać dłużej np: na sos lub zupę, wtedy hartuję zimną wodą, przekładam do miski na makaron i skrapiam oliwą by się nie posklejał. Od czasu do czasu przemieszam i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 204

mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kasz, twarogu lub do smarowania pieczywa. Kto powinien spożywać: - powinny spożywać osoby z trądzikiem i egzemą - osoby, które uległy poparzeniom słonecznym - osoby mające problem z wypadaniem włosów lub łamliwością

ClauditteMissCooking
Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem 149

Sałatkę, którą bardzo chcę Wam dzisiaj polecić, przygotowałam na Wielkanoc. Będzie również idealna na wiosnę i lat. Okazało się, że kalarepa jeszcze lepiej smakuje na surowo niż w zupie. Nadaje sałatce chrupkości do spółki z innymi warzywami. Jednak dodatek jajek okazał się konieczny. Bez nich sałatka wydawała mi się niekompletna... Składniki: 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek rzodkiewek

Czerwień i błękit
Schab w sosie ogórkowym 154

się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto

Szefowa kuchni
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 159

Baharat to doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 242

najłatwiejszy w użyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony  - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 175

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 139

kaffiru. Bazą tej soli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku

ClauditteMissCooking
Żurek z jajkiem i kiełbasą 199

Żurek to zupa która najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą. Jednak u mnie jest cześć niż raz w roku bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice Składniki: 1,5 litra wody 1 mniejsza marchewka kawałek pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki liść laurowy

Ala piecze i gotuje
Wegańska lazania 209

składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące.  Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze.  Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który

Roślinna - blog wegański
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 174

Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł

Trzeci talerz
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 179

Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: /na 2 osoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy

Za drzwiami kuchni

Proponowane wyszukiwania