zupa - 39353 przepisów (strona:2043/2624)

Duszona wątróbka z warzywami 179

wątróbki drobiowej 250 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej olej do smażenia sól, pieprz majeranek posiekana zielona pietruszka 2 łyżki śmietany do zup i sosów lub 30%   Na samym początku wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Do wątróbki dodać 1 łyżkę musztardy i wszystko ze sobą wymieszać. Cebulę obrać, przekroić

Ugotować
Żur na zakwasie owsianym 167

Żur na zakwasie owsianym Żur na domowym zakwasie owsianym - prosty w przygotowaniu, pyszny i delikatny żur - dla wszystkich, którzy wolą jego łagodniejszą wersję. Zakwas owsiany jest

Moje Qulinaria
Moje propozycje na świąteczny stół 160

Waldorf sałatka z granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła               Majonez  Zupy: rosół z gęsi

Proste Potrawy
Pomidory faszerowane mięsem 161

ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się

Pełny talerz
Przecier pomidorowy z ziołami 155

pomidorów. No i zabrałam się do roboty. Z tych 2kg wyszły mi 3 buteleczki po 330ml. Przecier wyszedł naprawdę aromatyczny i pyszny. Tak bardzo pachniał, że zachciało nam się zupy pomidorowej. No i od razu 1 butelka poszła. Czyli zostały 2. W tym momencie M. trochę poszydził z moich "zapasów na zimę". Próbowałam przeliczyć ile pomidorów bym potrzebowała żeby zrobić

Pełny talerz
Kotlety mielone z grzybów 226

się formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. *Grzyby suszone namoczyć, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować, odcedzić. Wywar można wykorzystać np.do zupy. Jeżeli grzyby są duże pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego

Pełny talerz
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 159

sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni roztopić 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażyć mięso

Pełny talerz
Gulasz z dzika z piwem i grzybami 223

Gulasz z dzika z piwem Pogoda ostatnio zniechęca do "wytykania nosa z domu", ale za to zachęca do konkretnego jedzenia. Nadchodzi czas potraw jednogarnkowych, gęstych zup z wkładką i wolno pyrkających, sycących aromatycznych gulaszy. To także sezon na najlepszą dziczyznę. Dlatego dzisiaj zapraszam na pełen smaku i aromatu gulasz z dzika z piwem i leśnymi grzybami. Mięso dzień wcześniej marynowałam

Pełny talerz
Keks wytrawny 172

naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę: 8 połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych

Pełny talerz
Pasztet tradycyjny 178

pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka

Pełny talerz
Chlebki do żurku i nie tylko 129

minut. Piec ok. 35-40 minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym białkiem i zapiec w 160°C jeszcze 12-15 minut. Smacznego! *Jeżeli piekliście chlebki w naczyniach o grubym dnie, może być konieczne dopieczenie spodu

Pełny talerz
Ogniste żeberka wieprzowe z grilla 171

czarnego pieprzu Żeberka opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu 20-25 minut. Mięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu

Pełny talerz
młoda kapusta z boczkiem,cebulą na pikantnie z przyprawą Harrissa... 159

główka, boczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest

W Mojej Kuchni Lubię
Krem ze świeżego ogórka 117

naturalny, śmietanę, mąkę ryżową, sól, pieprz. Miksujemy całość.Na koniec dodajemy 1/3 startego na tarce ogórka i gotujemy jeszcze przez moment. Gotowy krem wlewamy do miseczek i wrzucamy do zupy kilka kostek sera żółtego,a całość dekorujemy świeżym ogórkiem

noteskulinarnyfiga
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 174

ogniu, a potem jeszcze co najmniej pół godziny na mniejszym. Zdejmujemy z ognia, kiedy kasza, mięso i marchewka będą miękkie. PORADA: Jeśli chcemy, aby zamiast gęstego gulaszu wyszła nam zupa, wlewamy do garnka zamiast wrzątku 3 litry bulionu i dodajemy 3 pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania