Wnuk. Trafiony bo łączy 2 ulubione zajęcia: gotowanie i jedzenie. W środku mnóstwo przepisów na dania filmowe i piękne zdjęcia. W pierwszej kolejności pojawią się u mnie niebieska zupa porowa Bridget Jones (w 100% jadalna!), pudding z Shire i lembasy z Władcy Pierścieni , sos czekoladowy z Charli'ego i Fabryki Czekolady , makaron z żółtym serem z filmu Kevin
Qlinarnie i Qlinarniesycący zimowy obiad: puree ziemniaczane, marchewka z groszkiem, duszone pieczarki i kebab-gyros sojowy . Poniżej kilka "jadalnych" pamiątek: szpecle (typowe niemieckie kluseczki, świetnie sprawdzają się np. w zapiekankach i zupach albo zastępują ziemniaki), knedle ziemniaczane (pyszne), wino wytrawne, syrop z kwiatów bzu (rewelacja!), kawa (smakuje inaczej niż dostępna w Polsce Gala i jest tańsza niż niż
Qlinarnie i Qlinarniestolika (najlepiej wcześniej zarezerwować). Zamówiłam knedliki z sosem szpinakowym – bardzo smaczne (jarosze mają jednak bardzo ograniczony wybór). Ceny nie są specjalnie wygórowane, jak na lokal w centrum miasta (zupy do 10zł, dania główne do 22zł). Po raz pierwszy piłam tutaj kofolę, laną prosto z beczki (czeski odpowiednik coca-coli). Ma ciekawy, lekko kwaskowaty posmak. Można zamówić samą
Qlinarnie i Qlinarniegarnku (z syropem/cukrem), dodaj wiórka i wymieszaj. Zestaw z ognia, dodaj borówki. Delikatnie wymieszaj. La Siesta serwuje kuchnię włoską i nie mam na myśli tylko pizzy. Są też zupy, risotta, makarony i desery włoskie. Bardzo smacznie, ale nieduże i dość drogie porcje (dania główne ze zdjęć ok. 20zł). Wegetarianie znajdą tutaj całkiem sporo dań (szczególnie makaronowych), weganie niestety
Qlinarnie i Qlinarnieśmietankę, która jest gęsta i kremowa, ale w ogóle nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Świetnie sprawdza się w kawie (używałam do zbożowej) - nie zważa się, podobnie zresztą w zupach. Śmietanka nie nadaje się jednak do ubijania, ale jest dość gęsta, więc można ją z powodzeniem dodawać do deserów (co zresztą poleca producent). Poza tym może służyć jako dodatek do herbaty
Qlinarnie i QlinarnieŚwietnie rozgrzewa i smakuje naprawdę ciekawie:). Mrożoną dynię kupisz np. tutaj (jedno opakowanie wystarcza na kilka zup). Można oczywiście użyć świeżej. Pomysł podpatrzony w rzeszowskich Magicznych Smakach, choć moja wersja jest gęstsza. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego ghee) 1 szklanka rozmrożonej dyni lub świeżej, pokrojonej w kostkę ½ szklanki drobno pokrojonej lub startej marchewki
Qlinarnie i Qlinarniecałkiem przyjemny film opisujący perypetie emerytowanego szefa kuchni i jego trzech niezamężnych córek. Do tego pięknie podane i kolorowe jedzenie (zdecydowanie lepiej oglądać film, gdy się jest najedzonym) - Zupa z tortillą (2001, Maria Ripoll). Pizza with spinach and blue cheese, Tortilla soup The combination of spinach, tomato sauce and blue cheese plus thin pizza dough – delicious
Qlinarnie i Qlinarnieczasu do czasu mogę zjeść, ale raczej nie kupuję. Jakoś tak... Nie rozumiem, za co tak wielu ludzi je kocha. W każdym razie ostatnio okazało się niezbędnym składnikiem zupy , a w sklepie, jak na złość, akurat nie było. Stwierdziłam więc, że zrobię je sama - w końcu to żadna filozofia, prawda? Wystarczy wszystko wrzucić do blendera i poczekać, aż stanie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie
Jadło i czytadłowiem jak to się stało, że dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka - dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-) Na ok 4 porcje: 300 g miąższu
Jadło i czytadłopieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl .gs-result .gs-title *, #uds-searchControl .gsc-results .gsc-trailing-more-results, #uds-searchControl .gsc-results
Jadło i czytadłojako bazę do dania. I padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę
BaRepaspolewam delikatnie keczupem i posypuję przyprawą do pizzy. Piekę 18-20 minut. 160-170 stopni z termoobiegiem. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenie mojej wiosny i mojego kota w poscie o zupie kalafiorowej . Bo mój pomocnik jest strasznie niezadowolony, że nikt go nie skomentował : "jaki on piękny
Kuchnia z widokiem na ogródząbki - domowa wegeta - majeranek - bułka tarta Wykonanie. Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzin
Kuchnia z widokiem na ogródsłoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do obiadu np. polaną bułką tarta z masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu. Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa Zalewa
Kuchnia z widokiem na ogród