zupa - 39749 przepisów (strona:2057/2650)

Francuska zupa cebulowa 113

Gęsta zupa praktycznie z samej cebuli o wyjątkowo głębokim smaku. Choć robi się ją całą godzinę to w tym czasie nie trzeba się nią przez większość czasu zajmować ;) Do podkreślenia smaku i urozmaicenia kompozycji podamy ją z grzankami z bagietki z roztopionym serem

Milion Smaków
Zupa krem z kalafiora na mleku z sosem truflowym 97

Kalafior to dobre warzywo na zupę. Tradycyjnie już w moim wykonaniu będzie to krem - prosty i szybki z niewielkiej ilości składników, żeby nie przyćmiły smaku kalafiora. A dla uzyskania ciekawej kompozycji - pesto i sos balsamico z truflami

Milion Smaków
Zupa pomidorowa 112

Ulubiona klasyczna zupa z pomidorów zawsze znajdzie swoich amatorów. Pasuje niemal do każdego obiadu jako samodzielny posiłek lub razem z drugim daniem; u nas w Wielkopolsce bardzo popularne jest połączenie pomidorówki z pyrami z gzikiem czyli klasyka piątkowa

Milion Smaków
Zupa owocowa 131

sezonie letnim jest to zupa, która często gości na moim stole. W tym czasie połączenie świeżych kompotów z owoców z dodatkiem kisielu i makaronu smakuje najlepiej

Milion Smaków
Owsianka z świeżymi malinami 116

Mogłabym ją jeść na okrągło, zwłaszcza w sezonie świeżych, letnich owoców. Ten przepis to wariant szybki (bez wcześniejszego moczenia) i bardziej przypominający zupę niż gęstą papkę - latem bardzo odpowiada mi ta właśnie konsystencja. Wspaniale dodaje pozytywnej energii od samego rana

Milion Smaków
Zupa kalafiorowo-jaglana 90

Połączenie kalafiora i kaszy jaglanej to niezwykle udana kompozycja nie tylko smakowa, ale też zdrowotna. Sycąca zupa potrafi pobudzić i dodać energii na cały dzień. Doskonale sprawdzi się jako pojedyncze danie obiadowe

Milion Smaków
Zupa krem z pieczonej dyni 116

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Zupa krem z zielonego groszku 111

Następna ciekawa zupa w naszej kolekcji gęstych i sycących kremów. Delikatnie słodki smak zielonego groszku, baza z klasycznych warzyw i na koniec delikatna nuta świeżej pietruszki dają nam interesujące połączenie smaków przy małej ilości kalorii

Milion Smaków
Caldo verde - zielona zupa z jarmużem 80

Caldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny. Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA. W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich

Milion Smaków
Zupa rybna 95

końcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim sosem

Milion Smaków
Guacamole z grillowanym kurczakiem 172

jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak

Milion Smaków
Sok z pokrzywy. 212

ponownie można powtórzyć kurację. Aby poprawić smak można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. Pulpę można zamrozić i przygotować tak samo jak szpinak lub dodawać do koktajli albo ugotować zupę. Nie podałam ilości pokrzywy, ponieważ różna ilość soku wychodzi, nie jest zbyt soczysta. Ale żeby mieć butelkę takiego soku sporo trzeba narwać tych pokrzyw :-). Smacznego i na zdrowie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ogórki małosolne 164

raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe 1 liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie 6 ząbków

O kuchni z uczuciem
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 175

oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie

Ostra na Słodko
Mleko z orzechów nerkowca 171

podczas gotowania. Ma gęstą i konkretną konsystencję, podobną do śmietanki kremówki bądź mleka kokosowego. Przepis poniżej jest bardzo prosty i przedstawia wytrawną wersję, która idealnie nada się do zabielania zup czy przyrządzania sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do mleka dodać syrop klonowy i ziarenka wanilii, aby stworzyć pyszną słodką wersję, wprost wymarzoną do deserów. W przeciwieństwie do innych

Roślinna - blog wegański