Czosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich
Kuchnia w opałachryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych. Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przypraw i produktów potrzebnych w każdej kuchni
Tradycyjna kuchnia Kasiroślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych znaną oraz cenioną już przez Azteków i Majów. O jego właściwościach odżywczych pisałam w poście z przepisem na Zupę krem z topinambura . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapapryki. Gdy papryka będzie już miękka dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i zagotowujemy. Wstępnie przyprawiamy. Miksujemy, następnie przecieramy przez sito i ewentualnie doprawiamy po raz kolejny. Zupę można podawać z dodatkiem grzanek. Smacznego!!! Buziaki
Cukier&Puderwszystkim wtedy) Włochy nie stanowiły gastronomicznego monolitu. Sztuka kulinarna była wbrew prawidłom okresów kultury zależna od regionu, księstwa, miasteczka i państewka. Gdyby szukać wspólnych płaszczyzn, można wskazać na elitarność zup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód
Bon Ton Italiadeserów, napojów, sosów i jako posypka do sałat. Warto dodać też do musli czy owsianki. Zmielone nasiona są idealne do zagęszczania sosów i zup. Chia po zalaniu wodą (lub innym płynem) i odstawianiu na kilka godzin pęcznieje i tworzy żel (najlepiej odstawić do lodówki na noc). Można
Pora na pora i pomidoraakcji: Kolejna wizyta w Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć
Qlinarnie i Qlinarniepretensjonalnego stylu nie zmienił. Czym się wsławił? Prawdę mówiąc, nie wiem, kojarzę go z jednego listu do firmy produkującej budyń. Listu, który pozbawiony bluzgów byłby listem gościa nieumiejącego zrobić zupy z proszku. Ale jak mówię – nie kojarzę pana Dż. H, bo o zgrozo żyję poza netem i wypociny niektórych doprowadzają mnie do tików nerwowych. Jednak okazuje się
ladykitchenKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennatrudne ale wymaga sporo cierpliwości. Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;) Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków. Polecam bardzo ;) Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli łyżeczka
Krakowskie smaki Aniformy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane
królestwo garówImporterem win Luisa Pato jest Atlantika, firma od lat przybliżająca nam winiarstwo portugalskie. Degustowałem na zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru
królestwo garówZostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę. zastawa
królestwo garówstopni na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 minut i dopiero kroić w plastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach
królestwo garówwędzonego łososia ze szparagami sałatka ze szparagami spaghetti z krewetkami i szparagami warzywa w tempurze szparagi z grilla szparagi z jajkami eklerkami szparagi z jajkami po benedyktyńsku zupa krem ze szparagów z truskawkami
królestwo garów