nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor. Szparagom ułamujemy końcówki na długości 6/7 (końcówki wyrzucamy albo dodajemy do jakiejś zupy) następnie szparagi kroimy na 3 części. Szparagi podgotowujemy na parze około 5 minut na al dente. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyśrodku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby podczas weekendu. Dziś przedstawiam chutnej z botwiny ponieważ Botwinka nie tylko w zupie :) Składniki: pęczek botwiny (łodygi + liście) 1 camembert 2 kromki chleba pełnoziarnistego pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki brązowego cukru garść orzechów włoskich pieprz 1 liść laurowy łyżka masła Cebulę kroimy
Bon Appetit MałgorzatyStacja pełna jesiennych klimatów....aromatycznych zup, słodkich pyszności, czerwonych liści i fikuśnych dyń. A do tego grono wspierających się ludzi z tą samą pasją do gotowania i jedzenia. ..Stacja...Żarło, Żarłostacja - druga edycja. 6.10.13 w Opolu odbyła się najsmaczniejsza impreza w Opolu ( kto wie, może i w świecie? ;) ) Żarłostacja vol. 2 - edycja jesienna. My jako Opolska
Bon Appetit MałgorzatyJest to postna, regionalna potrawa. Idealna na Adwent oraz Święta. Jest tania i syta. Po zjedzeniu michy zupy czuję się pełna i zadowolona. Tę potrawę nauczyła mnie robić mama. W rodzinnym domu co piątek ją jadłam. Moja mama zaszczepiła mnie miłością do śledzi. A może mam niedobór jodu ?;) Składniki: 1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli
Bon Appetit Małgorzatynajwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie. Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnie Składniki: · 1½ do 2 kg karpia
Bon Appetit Małgorzatyubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco! Przepis znalazłam na Wegetariańskich Smakach . Składniki: pęczki ładnej botwinki sól woda sok z cytryny lub odrobina octu Sposób przygotowania: 1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze. 2. Botwinkę
Kuchnia domowa Aniplacuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa Anikapusty białej 1 duża cebula 2 łyżki masła odrobina oleju 2 liście laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 50 ml bulionu (dowolnego) ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup) sok z cytryny siekany koperek sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. 3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć
Kuchnia domowa AniKasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę ( KLIK ) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki do głównego dania. Oto mój sposób na sypki dodatek do obiadu :) Składniki (dla 2-ch osób jako dodatek do obiadu): 1/2 szklanki kaszy 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Wodę
Kuchnia domowa Aniosobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka
upichcicróżne sposoby; szczególnie prawie pięcioletni bratanek C. miał przy tym ogromną frajdę (choć większość swoich małych dzieł od razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze każdą z nich powinniśmy choć trochę skosztować, bo inaczej odwróci się od nas szczęście :) Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić króciutkie zestawienie propozycji takich 12 potraw: Czerwony barszcz z uszkami lub Zupa rybna Karp tradycyjny Karp w czerwonym winie Ryba po grecku Pierogi ruskie Sałatka śledziowa z jajkiem Śledź pod pierzynką Ryba w galarecie A że nie tylko wytrawnymi potrawami człowiek żyje
Kolizje Smakówzdecydowanie "odchudzone", a myślę, że na smaku nic nie traci. Przy przygotowywaniu tego przepisu powstaje też wywar z gotowania golonki. Można go wykorzystać, na przykład, jako bazę na zupę. Składniki (na 2 porcje): 4 małe golonki bez skóry i kości włoszczyzna 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l piwa 1,5 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu
Zakręcony WidelecWczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji
My Culinary Artzamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :) Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić
Świat Domowej Kuchni